Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0404/30.08.2006 | ISSN 1842-2195

Răspândacul
Comentează
Discută pe forum
Citeste stiri
Acum un an

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Cărti preferate
Filme preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
Într-o zi, zăresc apropiindu-se un bărbat pe care, de la distantă, l-am luat drept un fost coleg de scoală. M-a văzut si el si mi-a făcut semn cu mâna, zâmbitor. Atunci mi-am dat seama că era altcineva, dar nu mai stiam de unde să-l iau. Am stat de vorbă vreo 10 minute, ca si când ne cunosteam demult, uitând că nu mai stiam cine este, dar convins că el mă stia. Am schimbat tot felul de stiri din viata noastră recentă de când nu ne mai văzusem (unde oare ne văzusem?). La despărtire, ca răspuns la întrebarea mea nerostită, mi-a amintit unde ne-am cunoscut.
Este uimitor cum ne schimbă comportamentul ideea că stim o persoană sau că nu o stim. Cu un străin tindem să ne purtăm rece, prudent, suspectându-l de toate cele si atenti ca nu cumva să se împlinească temeri justificate doar de faptul că nu avem suficiente repere să-l plasăm undeva, cândva, în universul cunoscut de noi, într-o pozitie fată de care să ne simtim în sigurantă. Dar dacă putem lăsa la o parte această atitudine de a fi tu însuti străin fată de celălalt, putem regăsi omul, frate al omului, în orice persoană întâlnită.
Nimeni nu ne poate lua ceea ce n-am avut niciodată si nici nu ne poate dărui ceva cu forta. Suntem liberi să tratăm oamenii, lucrurile sau viata asa cum dorim noi, putând să alegem teama sau încrederea, distanta si rezerva sau deschiderea si prietenia. Când cineva încearcă să ti se vâre în suflet, nu o face neapărat ca să-ti ia ceva, ci s-ar putea să completeze ceva ce îti lipseste. Dar ai toată puterea si tot dreptul să accepti sau să respingi ceea ce simti că te-ar putea scoate din echilibrul tău.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )

Gând
Străinul este în noi. Si când fugim de străin sau ne luptăm cu el, luptăm contra inconstientului nostru. (Julia Kristeva)

Imagine

Exercitiu de inspiratie
Casa lui Mulla Nasruddin era în flăcări, asa că Mulla s-a refugiat pe acoperis ca să-si salveze pielea. A rămas acolo într-un echilibru instabil, până când prietenii lui s-au adunat sub casă, au întins o pătură si i-au strigat:
- Sari, Mulla, sari!
- Nici nu mă gândesc, a răspuns Mulla. Vă stiu eu pe voi. Dacă sar, o să trageti pătura de sub mine, numai ca să vă amuzati pe seama mea.
- Nu fi nebun, Mulla, asta nu-i joacă. E o situatie serioasă. Sari!
- Nu, a răspuns Nasruddin. Nu am încredere în niciunul dintre voi. Mai bine lăsati pătura la sol si atunci voi sări.
(Anthony de Mello)

Banc
- De ce blondele nu vorbesc când fac sex?
- Le-a spus mama să nu vorbească cu străinii.

Recomandare de carte
Dragostea nu moare (Maitreyi Devi)


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.