Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0428/03.10.2006 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Jurnal columbian
Ce înseamnă globalizarea pentru mine? Stau pe terasa casei din Cluj, după o călătorie prin Olanda, Germania, Austria si Ungaria, si mă legăn într-un hamac făcut de indienii din Casanare, Columbia. Mă gândesc la bunica mea, care si-a găsit "alesul" într-un sat vecin si s-a mutat acolo. Mă gândesc la mama mea, care a plecat de la sat la oras, după ce l-a întâlnit pe tatăl meu. Eu aveam "întâlnire" cu viitorul meu sot în Budapesta, iar după căsătorie m-am mutat în altă tară. Sunt o "emigrantă" pentru că mi-am schimbat tara, dar oare, la vremea lor, mama si bunica nu au fost si ele "emigrante"? Si ele s-au adaptat într-un alt mediu decât cel în care au crescut, de ce am crede că azi e mai dificil să-ti schimbi tara decât era în urmă cu 80 de ani să-ti schimbi satul natal? Se spune că emigrantii sunt un fel de "pioneri" ai noii lumi globalizate. Într-o astfel de perspectivă, nu îndrăznesc să extrapolez si să-mi imaginez cam unde ar mai putea "emigra" din dragoste fiica mea, când i-o veni vremea! Până una alta, mă multumesc să mă gândesc cu recunostintă la munca unor indieni pe care nu i-am întâlnit niciodată si care au căutat prin selva amazoniană aproape două săptămâni un palmier "morice", din tulpina căruia au extras fibrele hamacului meu. Ei nu cred că si-au imaginat că hamacul mestesugit de ei va "emigra" până undeva peste ocean. Pentru ei, cred, emigrarea înseamnă încă a te muta dintr-un trib în altul.
(Corina Suciu,
corina_64@hotmail.com )

Gând
Ne-am grăbit cu adevărat foarte mult să uităm timpurile când noi eram cei ce emigrau. (Susanna Agnelli)

Imagine

Exercitiu de inspiratie
Un păduche s-a decis să se mute cu întreaga familie în urechea unui elefant. De aceea, el i-a strigat:
- Domnule elefant, eu si familia mea dorim să ne mutăm în urechea dumitale. Ne-am gândit că ar fi corect să-ti dăm o săptămână de gândire, după care va trebui să ne informezi dacă ai vreo obiectie.
Elefantul nici măcar nu stia că păduchele există, asa că si-a văzut linistit de drum. După ce a asteptat constiincios să treacă săptămâna, păduchele a presupus că elefantul si-a dat acordul si s-a mutat.
O lună mai târziu, d-na Păduche a decis că urechea elefantului nu este un loc suficient de sănătos pentru familia ei, asa că a stabilit să se mute din nou. Ea l-a rugat pe sotul ei să-i acorde elefantului cel putin o lună, pentru a nu-i răni sentimentele.
Păduchele i-a vorbit din nou gazdei sale, încercând să dea dovadă de cât mai mult tact:
- Domnule elefant, mă tem că suntem nevoiti să ne mutăm într-un alt cartier. Evident, acest lucru nu are nimic de a face cu dumneata, căci urechea pe care ne-ai pus-o la dispozitie este spatioasă si călduroasă. Sotia mea preferă însă să se mute alături de prietenii ei care trăiesc pe piciorul taurului. Dacă ai vreo obiectie în legătură cu mutarea noastră, spune-mi în următoarea săptămână.
Evident, elefantul nu a spus nimic, asa că păduchele si-a schimbat resedinta cu constiita împăcată.
Universul nu este constient de existenta ta! Relaxează-te!
(Anthony de Mello)

Banc
O familie de evrei din România se hotărăste să plece în America. Reusesc să adune niste bani, dar pentru că nu erau suficienti, pleacă prima Rashela. Peste o lună, Itic primeste un plic cu 100 de dolari si o notă: "Am ajuns cu bine, încă n-am unde să stau, dar lasă că rezolv." Peste încă o lună, alt plic, 200 de dolari, altă notă: "Am găsit o casă decentă, mai sunt niste mici probleme cu taxele, dar se rezolvă". În sfârsit, peste încă o lună, un plic cu 600 de dolari si o notă succintă: "Ia avionul si hai!".
Ajunge Itic la adresa indicată. O casă mare, gradină, portar în uniformă... Ajunge la usă, deschide Rashela. Bucurie mare. Intră în casă, e condus în camera lui... În pat, un bărbat dezbrăcat, dormind. Începe să urle:
- Rashela ! Ce-i cu ăsta în patul meu? Adu-mi pusca strămosilor mei să-i fac felul!
- Ssst! Hai să lămurim clar o chestie: ti-aduci aminte? 100 de dolari, încă 200, biletul de avion, casa asta...
- El?
- El.
- Femeie ingrată! Înveleste-l, dragă, să nu răcească.

Recomandare de carte
Harry Potter si ordinul Phoenix (J.K. Rowling)

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.