Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0429/04.10.2006 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
Epoca marilor revolutii politice s-a încheiat, după părerea mea. A fost epoca unor oameni precum Cromwell, Robespierre, Napoleon, Marx, Lenin, Mao, chiar si Hitler. Toti au exprimat tendinta omenirii către o societate nouă prin mijloace radicale, care pentru ei au părut bune, fără îndoială, dar s-au dovedit dramatice si crude pentru multi altii. Operele lor extremiste au cedat după un timp mai scurt sau mai lung, în fata opozitiei si rezistentei celor care au fost cumva mai aproape de tendinta moderată si echilibrată a mersului lumii.
La ora actuală, este tot mai greu de întrevăzut posibilitatea unei noi miscări de aceeasi amploare. Hitler, ultimul mare radical al lumii moderne, a murit acum mai bine de 60 de ani, sinucigându-se, după ce a realizat că teoria lui a esuat complet. Terorismul lui Bin Laden, bazat doar pe câteva mii de adepti fanatici, educati militar să ucidă cu speranta că ei ar fi fericiti dacă îsi distrug dusmanii murind (nimic deosebit fată de acei kamikaze japonezi care au pierdut deja războiul în 1945), este o palidă urmă a revolutiilor de masă ale secolelor precedente. Tendintele revolutionare ale lumii se mută în alt plan, acolo unde este tot mai greu să aibă efect măsurile politice sau economice luate de guverne si de serviciile lor de informatii: planul vietii individuale, lăuntrice, al credintei si mentalitătii fiecărui individ.
Acum cred că se produce o revolutie fată de care nici un guvern nu are măsuri la ora actuală. Mii de oameni, apoi sute de mii si apoi milioane, devin constienti că viata lor personală nu depinde deloc de guvern. Prin reclamă si presă, guvernele pot lupta să inspire tuturor convingerea că viata lor depinde de măsurile oficiale, de respectarea legilor si normelor impuse de autoritătile politice si formale. Dar asta nu va putea opri întelegerea tot mai largă a oamenilor că viata lor, care vine de la natură, nu depinde de un instrument artificial ca guvernul, alcătuit din putini oameni, avizi de putere asupra celorlalti. Cei care devin constienti de propria lor responsabilitate pentru viata lor vor renunta să se mai bazeze pe guvern.

(Adrian Mîndrută-Tănăsescu, adim.astrele.ro )

Gând
Unele revolutii sunt ca microseismele nocturne. Le resimt numai cei ce nu s-au culcat. (Valeriu Butulescu)

Imagine

Interesant
În 1944, în timp ce germanii continuau încă să se retragă din Roma, Roberto Rossellini a realizat filmul Roma, Citta Aperta, un film al cărui realism îi cutremură chiar si pe spectatorii de azi si care marchează începutul curentului neorealist în cinematografie. Filmul are o tensiune interioară puternică, care era ceva revolutionar pentru acel timp. Unele secvente par a fi adevărate filme documentare, aparatul de filmat se miscă brusc si se învârteste repede, apoi, deodată, cadrul se opreste.
În următorii ani, Rossellini, alături de Visconti, Vittorio de Sica si Alberto Lattuada, a dezvoltat o cinematografie caracterizată de un stil al juxtapunerii rapide, spontane, a imaginii. Neorealismul a rămas esenta a ceea ce este considerat a fi modern în cinematografie.

Banc
- Suntem un grup de ascultători fideli ai Radio Erevan si am dori să aflăm de ce a murit tovarăsul Andropov.
Radio Erevan:
- Stimati ascultători, nu stim exact de ce a murit tovarăsul Andropov, tot ce stim e că la autopsie a suferit cumplit.

Recomandare de carte
Înainte de tăcere (Ernesto Sabato) [BookBlog]

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.