Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0436/13.10.2006 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
Asteptările firmelor în privinta randamentului oamenilor cresc pe zi ce trece. Tehnologizarea începe să se extindă si asupra lor. Ideal pentru firmă ar fi ca omul să "functioneze" la capacitate maximă de dimineata până seara, să se dedice acesteia cu trup si suflet si să nu aibă nevoi si probleme personale în timpul serviciului. Se ignoră faptul că suntem fiinte umane. Se pleacă de la premisa omului-masină, care trebuie să poată. Asa dispar notiuni ca relatii intime, familie, iubire sau sunt înlocuite cu relatii de muncă, colective si concurentă. Ajungi să nu mai ai timp nici să dormi. Munca te seduce prin functii, carieră, bani si produce dependentă la un moment dat.
Societatea, în schimb, s-a adaptat cerintelor si furnizează surogate menite să înlocuiască adevăratele nevoi ale oamenilor: pornografie în presa scrisă si vorbită, filme prin care trăiesti niste experiente, ale altora, în cel mult două ore, pentru că nu mai ai timp pentru experiente personale.
Am refuzat întotdeauna să-mi rup din timpul meu liber pentru serviciu. As fi frustrată si nefericită.
Multi nu înteleg că munca nu e un scop în sine, ci un mijloc care-ti permite să-ti trăiesti viata, să existi ca sot/sotie, tată/mamă, prieten/prietenă, fiu/fiică, să fii om întreg, nu robot programat pentru muncă.
(Adriana Udres, audres@aisb.ro )

Gând
Normal înseamnă să te îmbraci în haine pe care le-ai cumpărat pentru lucru, să conduci prin aglomeratie într-o masină pe care încă o plătesti, astfel încât să ajungi la un serviciu de care ai nevoie pentru a plăti hainele, masina si casa pe care o lasi goală toată ziua ca să-ti permiti să trăiesti în ea. (Ellen Goodman)

Imagine

Interesant
Lenesul este un animal care trăieste în pădurile tropicale din America de Sud si Centrală. Denumirea îi vine de la faptul că motăie mai mult de 21 de ore pe zi, agătat cu capul în jos de o cracă. Cum viteza cu care se deplasează nu-i ajută, fiind mai mică de 1 km/h, lenesii preferă să se ascundă pentru a se apăra de prădători. Când plouă, lenesul se înverzeste de la algele care cresc în blana lui aspră. Acest camuflaj viu îi permite lenesului să se facă nevăzut în vegetatia luxuriantă, ascuns de prădătorii aerieni. Pe vreme uscată, micile plante verzi îsi pierd umezeala si devin maro-gălbui, permitându-i lenesului să se confunde cu trunchiurile copacilor uscati.

Banc
Scotianul, proprietar al unei firme, se adresează angajatilor:
- Dumneavoastră ati lucrat anul acesta foarte bine, astfel că profiturile firmei au crescut substantial. Drept răsplată, fiecare dintre voi va primi câte un cec de douăzeci de lire. Bucurie generală. Patronul continuă:
- Dacă la anul veti lucra si mai bine, atunci am să le si semnez.

Întrebare
De ce un magazin cu program non-stop are lacăt la usi?

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.