Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0441/20.10.2006 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
Cine vizitează monumentul de la Adamclisi află de la ghid că acolo au murit trei mii de legionari romani. Nu se stie numărul dacilor morti si nici nu cred că i-a numărat cineva, nici atunci si nici mai târziu. Soldatii romani au un mausoleu, un monument în cinstea lor si gândul te duce la ei ca la niste eroi pozitivi. Pe dacii care au pierit acolo, apărându-si pământul, nu-i pomeneste nimeni; stim doar că au fost niste barbari viteji care au avut bunul simt să se lase înlocuiti de niste băieti mai fini. Pe monument, romanii sunt sculptati gonind în care de luptă si înfigând lăncile în gâtul dusmanului, femeile dace stau întinse la picioarele lor, iar prizonierul din vârful monumentului e legat la picioarele unui imens soldat roman. Învingătorul ia totul si rămâne să scrie istoria. Asa e peste tot si va fi în vecii vecilor.
Eu tin cu dacii. De câte ori mă gândesc la acest subiect, simt că mai mult s-a pierdut decât s-a câstigat prin colonizarea "barbarilor". Am căutat pe internet si am descoperit oameni care, plecati din tară si scăpati din cercul vicios al povestirii cu nasterea poporului român, au cu totul altă părere despre ce s-a întâmplat atunci. Ei dau crezare unui mare istoric, despre care nu am auzit să se vorbească în scoli nici măcar în soaptă, Nicolae Densusianu, care spune că altfel s-au petrecut lucrurile. Este sustinut de Iorga, Pârvan, Eliade. Mie această istorie "alternativă" mi-a dat un sentiment de mândrie, iar cuvintele lui Iorga m-au uns pe suflet: "Nu suntem un popor de bastarzi!" E de cercetat si foarte mult de citit, dar merită. La anul o sa fim europeni si, când vom fi întrebati cine suntem, e bine să stim că nu ne-am născut dintr-un pârlit de soldat care ne-a ucis tatăl si ne-a siluit mama.
(Alex "Baccilu" Vera,
alex.baccilu@softhome.net )

Gând
Un popor care nu îsi cunoaste istoria este ca un copil care nu îsi cunoaste părintii. (
Nicolae Iorga)

Imagine

Interesant
Atunci când încep ciocnirile dintre Roma si lumea geto-dacă, când Burebista si, îndeosebi, Decebal pun bazele unui puternic regat în această regiune, denumirea de Dacia pătrunde în constiinta lumii politice romane atât de solid, încât după victoria asupra lui Decebal, împăratul Traian va da numele de Dacia noii provincii constituite pe ruinele vechiului regat dac. Numele va supravietui în izvoarele istorice europene, dar si în constiinta locuitorilor acestui spatiu, mai bine de un mileniu si jumătate. El ajunge să desemneze generic în Evul Mediu si în epoca modernă toate teritoriile locuite de români, încât domni ca Mihai Viteazul, care urmăresc reunirea acestora sub o unică stăpânire, nu se sfiesc să se gândească la întemeierea unui nou regat al Daciei sau să apeleze la titulatura de Restitutor Daciae.

Banc
Bunica:
- Ce notă a luat Bulă la istorie?
Mama:
- Foarte proastă, dar n-a fost vina lui. Profesorul i-a pus întrebări despre întâmplări care s-au petrecut înainte ca bietul băiat să se fi născut!

Întrebare
De ce nu există pantaloni anti-glont?

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.