Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0444/25.10.2006 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
Probabil că nevoia de sigurantă ne îndeamnă să ajungem la o viziune rigidă asupra lumii, în care toate lucrurile par deja cunoscute si stabilite, iar explicatiile pe care le avem pentru ele sunt de neînlocuit. Totusi, orice lucru este de neînlocuit doar până la proba contrarie. Însă această tendintă de a ne integra cu totul în lumea materiei ne face să căutăm si să dobândim aceste tipare de viată si de gândire care, cu timpul, pot deveni greu de spart si de remodelat.
Din aceste tipare fac parte si tabieturile, obiceiurile zilnice, rutina. Si poate că nu avem de ce să tinem la o anumită teorie despre cum se formează ceata pe munti, de pildă, cât tinem la ideea de a ne desfăsura viata conform rutinei personale. Rutina e cel mai greu de schimbat, iar ea este si semnul plafonării în gândire. Libertatea noastră de actiune si de gândire se opreste adesea la granitele rutinei noastre. Dar cu adevărat liberi devenim doar când depăsim aceste limite.
Probabil de aici vine si celebrul îndemn crestin de a renunta la tot ce ai ca să poti intra în Împărătia lui Dumnezeu. Nu se referă strict la a-ti abandona agoniseala sau familia, ci a renunta la rutină, la ideile preconcepute, la dorintele fixe, la suferintele automate, la lucrurile care te tin închis într-un cerc strâmt al vietii, creat sau măcar acceptat orbeste de tine însuti. Dacă reusesti să învingi dependenta de cercul rutinei, poti vedea mult mai departe.

(Adrian Mîndrută-Tănăsescu, adim.astrele.ro )

Gând
E atâta rutină în lume si-atât de putin adevăr. (
Ileana Vulpescu)

Imagine

Calendar
25 octombrie 1887 – s-a născut Pablo Ruiz y Picasso

Celebrul artist plastic spaniol, cunoscut lumii întregi ca Picasso, avea să joace în viată multe roluri, reale si imaginare: andaluz si catalan, spaniol si francez, copil genial, un străin "iresponsabil" la Paris, amant pasional, sot si tată. Dar mai presus de orice, a fost o personalitate artistică strălucită a secolului al XX-lea. Între anii 1908 și 1914, Picasso trasează împreună cu Georges Braquel un mod revolutionar de tratare a formelor, care va căpăta denumirea de cubism. Începând cu anul 1912, recurge la metoda "colajelor". Optzeci de ani de activitate artistică - pictură, sculptură, poezie - reflectă multilateralitatea creatiei lui Picasso, care a trăit pentru artă si prin artă.

Banc
Un preot si un rabin fac accident de masină. Iesind ei teferi dintre fiare, rabinul îl ia pe preot de brat si-i zice:
- Părinte, ar trebui să-i multumim lui Dumnezeu că am scăpat nevătămati!
- Asa este, ai dreptate, Sfintia Ta!
- Uite, spuse rabinul, ca să sărbătorim această minune de la Dumnezeu, hai să închinăm un pahar cu vin, din sticla pe care sper să o mai găsesc intactă în portbagaj.
- Hai, zise si popa.
Scoate rabinul sticla din portbagaj, mai scoate si două pahare, le umple si îi dă unul popii. Închină ei paharele, spun câte o rugăciune, după care duc paharele la gură. Preotul dă paharul pe gât si, văzându-l pe rabin că nu soarbe din al lui, îl întreabă:
- Păi, ce faci, Sfintia Ta, tu nu bei?
- Nu, eu astept să vină politia.

Recomandare de carte
Zgomotul si furia (William Faulkner) [BookBlog]

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.