Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0446/27.10.2006 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Publicistică
Lucru de care trebuie să fie desigur acru sufletul cititorilor sunt fără îndoială vecinicele espuneri de teorii constitutionale, de principii si paraprincipii politice, de profesii de credintă si alte producte intelectuale de soiul acesta, cari dovedesc numai starea de nematuritate a educatiunii politice.
Au ideile si principiile carne si oase? Sunt ele ceva real si de pipăit, încât dacă unul sustine din gură că le are, să-l si credem pe cuvânt, încât să zicem: "De treabă om, căci frumos vorbeste!"?
Ideile si principiile sunt cuvinte cari se pot învăta pe de rost, fără ca să fi trecut în sucul si sângele celui care le recitează ca pe un rol învătat în teatru. Oare când un actor joacă pe un rege într-o piesă, el a devenit rege printr-asta sau rămâne acelasi actor sărac asupra căruia iluzia unei ore aruncă splendoarea regalitătii?
De aceea nu cată să-ntrebăm ce anume principii profesează cutare si cutare, desi ele au însemnătatea lor, ci cine si cum este. Munceste acest om? Are ceva? A-nvătat carte? E cinstit în daraverile lui? Iată întrebările de căpetenie cari în ultima linie hotăresc cât cântăreste un om în bine si în rău - nu însă profesii de credintă, tipărite pe-o hârtie răbdătoare, vorbe late si mari, excursiuni prin tările depărtate, cari nu se potrivesc în nici o privire cu tara noastră, verzi si uscate pe cari publicul le ia drept adevăruri profetice si revelatiuni incontestabile.
(Mihai Eminescu, 15 mai 1879)

Gând
Oamenii se aseamănă după vorbă, dar se deosebesc după fapte. (
Moliere)

Imagine

Interesant
Printre discursurile care au schimbat lumea, se numără si cel al lui Martin Luther la Dieta de la Worms, în 1521. Obscur profesor de teologie la Universitatea din Wittenberg, în Germania, în 1517 Martin Luther a prins în cuie 95 de teze - condamnând abuzurile Bisericii Catolice, mai ales vânzarea de indulgente - de usa bisericii din oras si a initiat ceea ce avea să devină Reforma Protestantă. Convocat de împăratul Sfântului Imperiu Roman, Carol V, la o adunare imperială, ereticul nu a cedat. A refuzat neclintit să retracteze învătăturile sale si condamnarea papei. Fată în fată cu piosul împărat, Luther si-a continuat aprigul atac la adresa coruptiei Bisericii. Si-a încheiat apărarea cu cuvintele: "Nu cedez! Nu pot face altfel. Dumnezeu să mă ajute!" Când Luther si-a încheiat cuvântarea, nu mai era nici o îndoială că avea loc o schismă în crestinătatea apuseană.

Banc
Conferinta internatională a mafiotilor.
După sedintă, capul mafiotilor îl cheamă pe seful mafiei mioritice la el.
-Auzi măi, tu ai vilă din asta cu două etaje, cum am eu?
-Nu.
-Dar masini ca ale mele ai?
-Nu.
-Dar lant din ăsta gros cât două degete de aur, ai?
-Nu.
-Păi ce mafiot esti tu, măi? La congresul următor să nu aud că nu ai toate astea, clar? Merge mafiotul nostru acasă si îl strigă pe servitorul lui:
-Ionică! Dă jos ultimele 3 etaje de la casă, vinde elicopterele si cumpără masini, iar câinele du-l în casă, că lantul trebuie să-l port eu!

Întrebare
Cum conving căprioarele să traverseze soseaua pe la semnul de circulatie care indică acest lucru?

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.