Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0457/13.11.2006 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
Dacă urmăresti un ghepard, desi este un animal feroce, nu poti să nu îi admiri agilitatea, viteza, felul în care îsi pândeste prada, gratia miscărilor. Pe de altă parte, dacă privesti o pisică de casă, una de care stăpânii au grijă să o ducă bine, ce să admiri? Că e moale si dolofană? Că mai tot timpul doarme sau se joacă? Aceste două animale sunt "rude", au fost cândva la fel. Ceea ce le diferentiază este faptul că primul duce o viată sălbatică, plină de provocări, în timp ce al doilea are o viată domestică, lipsită de griji.
Desi omul modern se plânge de tot felul de lucruri, viata sa este incomparabil mai usoară decât a omului din societătile primitive. Iar tendinta este în crestere. În tările dezvoltate, numărul de ore de muncă este în scădere, iar venitul în crestere. Oamenii muncesc tot mai putin pentru supravietuire. Atunci pentru ce? Pentru "o viată mai bună"? Dacă ne uităm la foarte multi dintre cei care au o grămadă de bani si timp din belsug, parcă nu s-ar zice că au o viată mai bună. Ba chiar pentru unii este, în mod clar, un dezastru. Fiecare om trebuie să găsească obiective mai bune pentru ce face cu viata sa.
Medicina avansează uluitor. Există sperante pentru afectiuni care se credeau imposibil de vindecat. Este doar o chestiune de timp până când nevăzătorii vor vedea, surzii vor auzi, toate paraliziile vor fi temporare. Dacă cineva ar refuza tratamentul care i-ar remedia handicapul, ar fi considerat nebun de legat.
Oamenii tratează prea adesea un obstacol ca pe o pacoste, în loc să îl considere o provocare, o ocazie de a se depăsi pe sine. Renuntă fără ezitare la acestea pentru un trai mai căldicel. Din păcate, sufletul nu se dezvoltă fără provocări pe care să le înfrunte, pe care să le depăsească spiritual. Orice solutie care ne este dată de-a gata, din exterior, nu are nicio importantă pentru suflet, ba chiar îi poate dăuna. Suntem însufletiti pentru a pune suflet în clipele vietii, altfel suntem doar un decor în această lume, un decor kitsch.
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )

Gând
Gnu. Un animal din Africa de Sud, care când este domesticit seamănă cu un cal, un bivol si un cerb. În sălbăticie este ceva ca un trăsnet, un cutremur si un ciclon. (
Ambrose Bierce)

Imagine

Exercitiu de inspiratie
Era odată un rege care avea patru neveste. Cel mai mult o iubea pe cea de-a patra sotie, pe care o îmbrăca cu straiele cele mai scumpe si o hrănea cu cele mai fine delicatese. De asemenea, o iubea si pe cea de-a treia sotie, cu care se mândrea în fata regatelor vecine. La fel, regele o iubea si pe cea de-a doua sotie. Ea era confidenta lui, sprijinul lui în momentele grele si tovarăsă de bucurie, întotdeauna părtasă, întelegătoare si răbdătoare. Prima sotie a regelui era înteleaptă si loială, totusi regele nu o iubea si nu-i prea dădea atentie.
Într-o zi, regele simti că sfarsitul îi este aproape. Se gândi la viata lui plină si îsi spuse: "Am patru sotii, dar când voi muri, voi fi singur." O întrebă pe cea de-a patra nevastă:
- Te-am iubit cel mai mult, ti-am dăruit cele mai frumoase haine si ti-am arătat cea mai mare grijă. Acum, eu am să mor, vrei să vii cu mine si să-mi tii companie?
- Nici vorbă! replică ea si îi întoarse spatele. Răspunsul dat străpunse inima regelui ca un cutit. Regele o întrebă pe cea de-a treia sotie:
- Te-am iubit toată viata mea. Acum că mor, vrei să vii cu mine si să-mi tii companie?
- Nu! veni răspunsul acesteia. Viata e prea bună! Când vei muri, mă voi recăsători!
Inima regelui se strânse iarăsi de durere. Apoi o întrebă pe cea de-a doua sotie:
- Întotdeauna am găsit la tine întelegere si ajutor, mereu ai fost pentru mine. Când voi muri, vrei să vii cu mine si să-mi tii companie?
- Îmi pare rău, nu se poate! spuse cea de-a doua sotie. Pot doar să te înmormântez si să vin din când în când la mormântul tău.
Regele fu întristat si de acest răspuns. Apoi se auzi o voce:
- Eu te voi urma oriunde vei merge!
Regele se uita împrejur si văzu că aceea care rostise aceste cuvinte era prima sotie. Era atât de slăbită, pentru că suferise mult din cauza foamei si a neglijării. Adânc îndurerat, regele spuse:
- Trebuia să fi avut grijă de tine când am fost tânăr si puternic!
Noi toti avem patru sotii în viata noastră: Cea de-a patra este Trupul si e prima care ne va părăsi. Cea de-a treia este Averea si e a doua care ne va părăsi. Cea de-a doua este Familia si prietenii. Nici ea nu are încotro si ne va părăsi. Prima sotie este Sufletul. Adeseori neglijată în goana după avere, bunăstare si putere, ea este singura care ne va urma oriunde vom merge.

Banc
Scotianul pleacă într-o călătorie. Se întoarce de la gară într-un suflet si-i spune sotiei:
- Am uitat să-ti spun, dragă, nu uita în absenta mea să încălzesti sufrageria numai pentru o persoană.

Stiati că...
...o pasăre are nevoie de mai multă hrană relativ la dimensiunea sa decât o pisică sau un bebelus?

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Programul TV | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.