Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0459/15.11.2006 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
Este usor să te întreci cu altii. În ziua de azi, chiar este la modă să ai obiective care să te conducă la posturi în care să poti spune că ai făcut mai mult decât altii, să te plasezi înaintea lor, să iei ochii lumii cu realizările tale. Dar nu pentru asta ne nastem. Nu ne nastem ca să îi învingem pe altii sau ca să dovedim că suntem mai buni decât ceilalti. În fond, ceilalti suntem tot noi. Orice victorie asupra altcuiva este o victorie asupra noastră, dar si o înfrângere suferită tot de noi. Îmi aduc aminte de filmul lui Zefirelli despre San Francisco de Assisi. Un film putin cunoscut, mai vechi decât cel cu Iisus din Nazareth si mai putin popularizat, probabil fiindcă mai putini oameni au auzit de Sf. Francisc decât de Iisus. Filmul se numeste "Frate Soare, soră Lună". Dar pot să spun că mi s-a părut mai impresionant decât cel cu Iisus. Povestea lui Iisus este arhicunoscută si propune o viziune foarte angajată asupra lumii, într-o manieră greu de acceptat, din cauză că propune un sacrificiu suprem, să renunti la viată în cel mai înalt grad pentru credinta ta. În schimb, Sf. Francisc propune o viziune mult mai pasnică si simplă: să trăiesti în armonie cu natura si cu lumea, bucurându-te de tot ce este si căutând să întelegi unde gresesti când lucurile nu merg asa cum te-ai astepta. Iisus a fost în lume cu peste un mileniu înainte de Sf. Francisc, deci se poate rationa că Sf. Francisc ne-a adus o viziune particulară a viziunii lui Iisus, fără să o combată, ci doar ilustrând-o în maniera celor care sunt mai înclinati către acest stil de viată propus de el - al renuntării totale la posesiuni, la bunuri materiale si al bucuriei fată de tot ce se întâmplă si există. Din punctul de vedere comun, el este un extremist, cumva, si totodată cel mai "hippy" dintre sfintii crestini.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )

Gând
Dacă există oameni care exclud oricare dintre creaturile lui Dumnezeu de sub adăpostul milei si compasiunii, vor exista si oameni care se vor comporta asemănător cu tovarăsii lor. (Sfântul Francisc de Assisi)

Imagine

Calendar
15 noiembrie 1868 – s-a născut Emil Racovită

Speolog si biolog român, Emil Racovită este considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran). A absolvit Facultatea de Stiinte din Sorbona în 1891. Între 1897-1899, a participat ca biolog la Expeditia Antarctică Belgiană, la bordul navei Belgica. Ca urmare a descoperirii unor noi specii de crustacei în pestera Cueva del Drach din Mallorca, renuntă la cercetarea în oceanologie pentru a se dedica ecosistemelor subterane. În 1907 publică "Essai sur les problemes biospeologiques", prima lucrare importantă dedicată biospeologiei din lume, iar în 1920 înfiintează la Cluj primul Institut Speologic din lume. A fost ales academician si presedinte al Academiei Române.

Banc
Un pustan intră într-un bordel, tinând într-un borcan o broască moartă:
- Bună seara, vreau si eu o femeie.
Matroana, mirată, îl întreabă dacă e major si cam ce fel de femeie ar vrea.
- Sunt major si vreau o fată care să aibă o boală venerică, dacă se poate. Plătesc oricât!
- Bine, dacă tu vrei. Du-te cu Sandy.
Se duce tânărul cu Sandy, apoi, când să plece, matroana îl întreabă:
- Auzi, spune-mi si mie, asa, de curiozitate, de ce ai vrut o fată cu o astfel de boală?
- Păi, să vedeti: eu acum mă duc acasă si o s-o găsesc acolo baby-sitterul surioarei mele. Ea mă place si-o să facem dragoste toată seara. O să ia boala. Când se întorc părintii mei de la petrecere, tata o s-o ducă acasă cu masina. El o place, asa că o să facă sex cu ea pe bancheta din spate. Si-o să ia boala. La noapte, tata o să facă amor si cu mama. Si-o să ia si mama boala. Mama se iubeste în taină cu vecinul de vizavi. Ei bine, ăla e omul care mi-a omorât broasca!

Recomandare de carte
Psihologia persuasiunii (Robert B. Cialdini)

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Programul TV | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.