Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0474/06.12.2006 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
Nu sunt un mare fan al sărbătorilor traditionale, fie ele laice sau religioase, îmi plac însă festivitătile lor si atmosfera distinctă pe care o pot avea aceste zile acolo unde sunt serbate cu suflet si este evident că oamenii creează sărbătoarea, iar nu sărbătoarea creează viata oamenilor.
Copil la tară fiind, observam evlavia sau respectul deosebit al oamenilor pentru traditiile sărbătorii, pentru anumite norme, reguli sau ritualuri. Atentia lor, uneori foarte rigidă si lipsită de explicatii, dădea zilei acea atmosferă de vrajă si de implicare profundă în moment, pe care o simteam intens. Apoi am fost învătat că sunt niste superstitii, niste lucruri fără bază stiintifică, si tot farmecul acelor zile s-a topit treptat. Azi cu greu mai găsesti oameni care să trăiască intens momentul de sărbătoare. Se încearcă o reînviere a lor, dar e mai mult comercială decât spirituală.
Cum se mai poate restaura în oameni ceea ce deja a fost afectat de gândirea lipsită de imaginatie a materialismului dialectic si de viziunea pur comercială sau utilitaristă a societătii de consum? Se pare că poate face asta doar cine vrea si mai ales pentru sine, pentru sufletul său. Oamenii care doresc acelasi lucru se adună în mod natural, prin rezonantă, si se sustin unii pe altii. Pe undeva, cred că asta îi mai adună încă pe multi la sărbătorile traditionale.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )

Gând
Curcan. O pasăre mare, a cărei carne, când este mâncată la anumite sărbători religioase, are proprietatea caracteristică de a atesta pietatea si recunostinta. Întâmplător, este o mâncare destul de bună.
(
Ambrose Bierce)

Imagine

Calendar
6 decembrie - se prăznuieste Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae s-a născut în Orientul Mijlociu, la circa 500 de kilometri de Bethlehem, într-o familie înstărită. La moartea ambilor părinti, pe când era încă copil, a mostenit întreaga avere, pe care s-a hotărât să o folosească în scopuri umanitare si să-i ajute pe cât mai multi oameni nevoiasi. Istoria si legendele legate de Sfântul Nicolae se întrepătrund, dar se cunoaste cu certitudine că a trăit în secolul al IV-lea, a fost Arhiepiscop de Myra (acum aflată pe teritoriul Turciei) si a fost recunoscut si onorat ca sfânt începând cu secolul VI. Nu mai putin de 21 de "miracole" îi sunt atribuite, devenind cunoscut pentru credinta, zelul si dragostea pentru semeni, în special pentru copii. De altfel, s-a si încetătenit obiceiul ca, de ziua lui, copiii să primească cadouri. Este patron al Greciei si Rusiei, precum si al marinarilor, al fetelor nemăritate si, bineînteles, al copiilor.

Banc
Iacob, care locuieste la Tel Aviv, îi telefonează fiului său Samuel, care a emigrat la New York, si-i spune:
- Regret că-ti stric ziua, dar trebuie să-ti spun că eu si maică-ta suntem pe cale să divortăm. Patruzecisicinci de ani de suferintă sunt de ajuns.
- Tată, cum poti sa spui asta?! Si chiar acum, înainte de sărbători! strigă fiul său.
- Nu mai pot s-o văd în fata ochilor, ne-am plictisit unul de celălalt si sunt sătul de toată povestea asta, asa că fă-mi un serviciu si sun-o pe soră-ta Anna la Chicago.
Disperat, fiul o sună pe soră-sa, care rămâne mască.
- Cum să divorteze? La vârsta lor?! Am eu grijă de asta...
Îl sună pe tatăl ei si-i spune:
- N-o să divortati! Nu faceti nimic până când eu si Samuel venim la voi. M-ai inteles?
Tatăl se întoarce zâmbind spre sotia lui si îi spune:
- Totul e foarte bine, Rebecca. Copiii vin să-si petreacă sărbătorile cu noi si, de data asta, o să-si plătească singuri biletele de avion.

Recomandare de carte
Trei pe două biciclete (Jerome K. Jerome) [BookBlog]

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Programul TV | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.