Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0480/14.12.2006 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
A fost o vreme când am crezut că personalitatea este ceva minunat, un tel omenesc, o dorintă de devenire firească a oricărei persoane. Văd limpede în jurul meu oameni "cu personalitate" si-i simt prinsi într-un maraton absurd pe o axă a urâteniei. Si mai simt o oboseală adâncă, nu foarte constientă, dar care răzbate uneori la suprafată, asa, ca un oftat. Înteleg foarte bine căderile mele în gol, văd uneori stâlpii credintei prăbusindu-se, desi stiu că eu nu sunt o "constructie" de principii, ci sunt ceva pe care ajung să-l simt, să-l înteleg abia când nu mai am nici măcar o singură idee despre mine însămi. E un exercitiu de observatie intimă: cu trupul meu, cu respiratia mea, cu gândurile mele, cu senzatiile si sentimentele mele, cu principiile mele. Măcar pentru o clipă, închid ochii si încerc să elimin pe rând "cojile" personalitătii mele; măcar pentru o clipă dărâm eu din proprie vointă aceste principii pe care mă bazez si-mi dau drumul în gol, indiferent ce se va întâmpla.
De la Forrest Gump am înteles că viata înseamnă plutire, fără o directie care poate fi înteleasă rational, matematic, asemenea unui fulg de pasăre. Călătoria spre o altă lume se face prin plutire, asta am înteles de la Contact; cu cât mă leg mai bine de scaun, cu atât viata mă va zdruncina mai tare. Calitătile mele sufletesti si morale m-au ajutat doar să descopăr ceea sunt eu cu adevărat, mi-au făcut perceptia mai usoară, dar nu mă confund cu acestea. Asa cum nici pe ceilalti nu-i confund cu defectele lor. Toti suntem mici scântei de lumină. Acum câteva zile am privit doi oameni care se certau. Vedeam, asemenea unor fantome, personalitătile lor certându-se, strînse grămadă, ca la bâlci, si, în spatele lor, două luminite aurii care-si zâmbeau reciproc. A fost aproape ca o viziune. Si atunci le-am spus în gând: "Voi doi vă iubiti si nici nu stiti!"

(Silvia Velea, silvia_gh2002@yahoo.com )

Gând
Idealul unui zeu este de a deveni om, stiind că îsi va regăsi puterea, iar visul omului, de a deveni zeu fără a-si pierde personalitatea.
(Andre Malraux)

Imagine

Copiii spun lucruri trăsnite
Dragă Dumnezeu:
Chiar ai vrut ca girafele să arate asa sau a fost o greseală?

Banc
- Uite, Bulă, ce scrie aici. Multi oameni celebri au avut părinti cam săraci cu duhul.
- Asta-i bine, am toate sansele să devin o personalitate.

Recomandare de carte
Gemenii (Mircea Cărtărescu)

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Programul TV | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.