Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0497/08.01.2007 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
Să ne imaginăm că suntem undeva prin Europa medievală. Oameni obisnuiti, care nici nu îsi imagineză măcar ce e ăla radio, televizor sau MP3 player. Muzică înseamnă niste versuri cântate de o gură hărăzită sau niste sunete armonioase scoase de un fluier pe la câte o sărbătoare. Însă mai înseamnă ceva: acea chemare minunată care răsună din "casa Domnului". În calitate de crestin ortodox, îmi este familiară cântarea vocală din biserică - însă, fără a face o comparatie, sunt impresionat de muzica de orgă, obisnuită de secole în crestinismul occidental. Stau si mă întreb: dacă acum, când suntem obisnuiti cu muzica relativ elaborată, orga impresionează atât de mult, cum trebuie să fi fost pentru omul de acum sute de ani? Încerc să mă pun în pielea lui si mă cuprinde o uluire înăltătoare.
Muzica a însotit întotdeauna religia si cred că nu întâmplător. Biserica nu juca doar rolul de îndrumător spiritual, ci si cel de "cămin cultural". Din păcate, acest rol cultural tinde să devină unul traditional si atât. Tot mai multi oameni ascultă muzica religioasă cam cum se uită la exponatele din muzee. Oricât de frumoase ar fi, le admiri cu bucurie si încântare, dar nu le simti ca făcând parte din viata ta cotidiană.
Cred că este deosebit de important, chiar esential, ca Biserica, indiferent de confesiune, să aibă un rol cultural activ, adaptat vremurilor. Am văzut recent o stire că la Vatican se pregăteste o operă rock, inspirată de "Divina comedie" si mi-am spus "Uite că se poate!". La urma urmei, religia trebuie să-l ajute pe om să se apropie de Dumnezeu, nu de ritualuri.
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )

Gând
Muzica de orgă mă face contemporan cu eternitatea.
(Vasile Ghica)

Imagine

Interesant
Principalul scop pentru care au fost construite majoritatea orgilor este pentru a acompania slujbele religioase. Introducerea orgilor în biserici îi este atribuită Papei Vitalian, în secolul VII. Datorită capacitătii sale de oferi simultan un fundament muzical sub registrul vocal, de a sustine registrul vocal si de a spori strălucirea deasupra registrului vocal, orga este ideală pentru acompanierea vocilor umane. Cele mai multe slujbe includ si repertoriu solo pentru orgă, de obicei la început si sfârsit.

Banc
În mijlocul desertului, un om cânta dumnezeieste la vioară. Un leu se apropie, îi dă târcoale cântăretului si se asază la câtiva pasi de el, miscându-si capul în ritmul muzicii. Mai vin doi lei si se asază si ei lângă cântăret. După încă ceva timp, vine un al patrulea leu care îl mănâncă pe cântăret. Pe o cracă, în apropiere, doi vulturi fac conversatie:
- Ti-am spus eu că dacă vine surdul s-a zis cu muzica...

Raftul cu cărti
Poezii de Vasile Voiculescu
Principiul poetic de Edgar Allan Poe
Poezii de George Cosbuc
Poezii de Vasile Alecsandri
Poeme de Heinrich Heine

Stiati că...
...dacă folositi căsti pentru o oră, bacteriile din ureche se vor înmulti de 700 de ori mai mult decât în mod normal?

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Programul TV | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.