Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0502/15.01.2007 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
În copilăria mea, anul 2000 devenise aproape un fetis pentru omenire. Se vorbea despre casa anului 2000, masina anului 2000 si tot felul inventii care urmau să uimească lumea. Mă uitam fascinat la Teleenciclopedia si la orice documentar stiintific, înercând să-mi imaginez cum va fi. La un moment dat, cea mai mare dorintă a mea, cu inocenta vârstei, era să ajung să văd această minunată lume nouă în devenire.
Anul 2000 a trecut. Oare unde este acea lume visată? Chiar în jurul nostru! Doar că nu ne mai dăm seama. Ni se pare normal să avem televizoare color cu zeci de posturi difuzate prin satelit, calculatoare conectate la internet, telefoane mobile cu tot felul de facilităti, termopane si materiale de construtii deosebite. Lista este extrem de lungă.
Poate că nu toate previziunile s-au împlinit, însă altele au fost depăsite. Unele idei, desi au prins viată, nu au fost încă adoptate de publicul larg, fie din cauza costurilor, fie din conservatorism. Însă o idee bună se impune până la urmă, îi trebuie doar timp.
Lucrurile vor evolua si mai spectaculos. Probabil cele mai dramatice schimbări vor urma în domeniul energetic, în special pentru motoare. Miniaturizarea inimaginabilă a dispozitivelor de stocare a informatiilor, viteza în crestere a internetului si interactiunea facilă dintre tot mai multe dispozitive vor schimba si vor accesibiliza multe activităti.
Se spune că adeseori uităm cât de minunată este natura. Se pare că uităm si ce minunătii a realizat omenirea. De fapt, ne lăsăm luati de val si observăm mai degrabă "zdrăngănelele" decât lucrurile cu adevărat extraordinare.
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )

Gând
Nu sunt omologate decât minunile săvârsite de profeti.
(Valeriu Butulescu)

Imagine

Site
Mihai Eminescu

În 2000, Anul Eminescu, Fundatia Culturală Libra a initiat un proiect care cuprindea realizarea unui CD multimedia si a acestui site. Totul este lucrat frumos, cu materiale repezentative si interesante, în română si engleză. Din păcate, site-ul a încremenit de atunci. Noroc că opera lui Eminescu nu este perisabilă.
(Lucian Velea)

Banc
Un mare concern realizează un supercalculator care putea răspunde aproape la orice întrebare, drept care se convoacă presa si se invită o persoană din sală să-si spună numele, adresa si să formuleze întrebarea. După câteva momente de rumoare, se ridică un tip si spune:
- Sunt Corcadase John din Blatonia si am următoarea întrebare: ce face tatăl meu acum?
Dupa câteva secunde, sistemul răspunde:
- Tatăl dumneavoastră este la pescuit.
La care tipul replică stârnind hohote de râs:
- Tata-i mort de zece ani!
După câteva luni, timp în care hardistii si softistii au muncit sub teroare, respectivul concern îl cheamă pe cel cu întrebarea, rugându-l ca pentru a testa sistemul să reformuleze întrebarea. Tipul accepta si reformulează:
- Sunt Corcadase John din Blatonia si am următoarea întrebare: ce face acum sotul mamei mele?
La care sistemul răspunde prompt:
- Sotul mamei dumneavoastră este mort de zece ani, dar tatăl dumneavoastră este la pescuit.

Raftul cu cărti
Marea carte despre personalităti [2006] de De Agostini
Marea carte despre experimente [2006] de De Agostini
Nou atlas de anatomie umană [2006] de Thomas McCraken
Atlas de arheologie - marile descoperiri ale civilizatiilor antichitătii [2006]
Mica enciclopedie despre dinozauri [2006]

Stiati că...
...prin bombardarea unui metal cu atomii altui metal, oamenii de stiintă au reusit să adauge încă un element în Tabelul lui Mendeleev, numărul 118, cea mai grea substantă cunoscută, despre care cred că nu a existat în stare naturală în Univers încă de la începuturile acestuia?

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Programul TV | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.