Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0504/17.01.2007 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
Într-un fel, te poti simti bătrân, atunci când simti că vezi lucrurile cu detasarea celui care nu mai are asteptări si dorinte, si tocmai această atitudine îi permite să vadă mai limpede situatiile, să nu se mai implice afectiv si să discearnă mai clar posibilitătile existente pentru dezvoltarea situatiei respective. Asta nu înseamnă neapărat si găsirea celei mai bune solutii.
Solutia este răspunsul la o problemă, iar problema este o consecintă directă a viziunii fiecăruia. Metafizic vorbind, nu există probleme, ci numai situatii. O situatie nu are nevoie de rezolvare, ea doar evoluează, se dezvoltă înspre ceva, poate spre o altă situatie. O problemă este o interpretare personală, subiectivă, a unei situatii si care impune o rezolvare cu un anumit scop, în functie de dorintele si asteptările celui care o judecă. "Nu judecati" scrie în Biblie, tocmai fiindcă a judeca situatiile înseamnă să le transformăm în probleme subiective.
De exemplu, o situatie este aceea când te afli pe un vapor care se deplasează spre o anumită destinatie. Atâta tot. Poti să alegi să mergi cu el până la capat sau să sari în apă, poate chiar să-l deturnezi de la cursul lui, dacă simti că asta trebuie să faci. Dar aceeasi situatie devine o problemă pentru tine dacă te gândesti că vaporul pe care te afli se îndreaptă în directie gresită si faci din asta o dramă. Atunci ai de muncă, ai de găsit o solutie dramatică...
Ca să nu ai probleme în viată, trebuie să-ti modifici viziunea, prin detasare si echidistantă, prin renuntare la asteptări si dorinte, până la punctul în care tot ce trăiesti sunt situatii neutre în care tu, oricare ar fi implicarea ta formală, ai de ales impartial si obiectiv între diverse continuări ale situatiei respective, fără a astepta anumite rezultate.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )

Gând
Asteptarea este rădăcina tuturor durerilor de inimă.
(William Shakespeare)

Imagine

Calendar
17 ianuarie 1706 - s-a născut Benjamin Franklin

Nici nu stii ce să spui mai întâi despre Benjamin Franklin, una dintre cele mai mari personalităti americane. S-a născut la Boston, fiind cel mai mic dintre cei 17 frati. Desi a studiat la scoală doar doi ani, el citea mult în timpul său liber. A muncit de la 10 ani în prăvălia de lumânări si săpun tatălui său, apoi în tipografia fratelui său, unde a si început să scrie. Acest copil muncitor avea să devină diplomat, om de stiintă, inventator, filozof, profesor si om politic. A organizat prima bibliotecă din America, a inventat multe lucruri, printre care si paratrăsnetul, si i-a uimit pe oamenii de stiintă din toată lumea cu experientele sale legate de electricitate. Devenise cunoscut si în Europa, el fiind cel care i-a convins pe englezi să retragă "Legea timbrului" si pe francezi să intervină în Războiul de Independentă. A ajutat la Declaratia de Independentă si la Constitutia SUA.

Banc
Doctorul intră în dormitor, lăsându-l pe sotul foarte agitat să astepte afară. Peste două minute, doctorul iese din dormitor si cere un cutit de bucătărie. Sotul i-l aduce imediat si doctorul dispare din nou în dormitor. Peste putin timp iese din nou, de data asta cerând un ciocan si-o daltă. Sotul dă fuga până jos si se întoarce cu un ciocan si o daltă. Acum bietul om era într-o groaznică stare de agitatie. Doctorul reintră în dormitor, reapare din nou după vreo cinci minute.
- Îmi pare rău, spune el. Mă tem că am nevoie de o rangă.
- O rangă?! Dar ce are? Spuneti-mi si mie.
- N-am avut cum să constat, a spus doctorul. Încerc să-mi deschid trusa.

Raftul cu cărti
Scrieri corsare [2006] de Pier Paolo Pasolini
Despre neajunsul de a te fi născut [2006] de Emil Cioran
Nietzsche si muzica [2005] de Cristina Maria Sârbu
Nietzsche si filosofia [2005] de Gilles Deleuze
Amicus Plato sau... despărtirea de Noica [2006] de Alexandru Paleologu

Altfel de dictionar
fricos = om ce gândeste cu picioarele în caz de pericol

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Programul TV | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.