Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0506/19.01.2007 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
Aritmetica fericirii începe cu bătaia aripilor de fluturi. Putini înteleg semnificatia filozofică a povestii cu destinul: o bătaie de aripă în Australia poate schimba vremea în Antarctica. Cei ce studiau gândul care duce lumea mai departe au observat cu stupoare că sfârsitul războaielor se lasă cu o invazie de fluturi. Explicatia fenomenului e relativ simplă: pentru plutire un fluture începe cu 6 bătăi de aripi, iar pentru zbor îi ajung 8-10 bătăi pe secundă. Gândul emis de oameni are aceeasi frecventă de 8-10 Hz. Adică îsi schimbă polaritatea undei de 8-10 ori pe secundă. Haosul lumii pe care noi îl denumim hazard este de fapt locul tuturor si-al nimănui, o sferă în care gândurile doar se ciocnesc. Fluturii sunt singurele fiinte care fac ca neantul să devină ordine primordială. Ei separă sentimentele de ratiune, înfrumusetează gândurile terne, clătesc ipocriziile si devorează minciunile. Din păcate, gândurile bune nu pot sta mult timp împreună, pentru că trebuie ciclic să devină ale tuturor. În războaie, lumea e mai legată si lucrul acesta aduce pe lume milioane de fluturi. Grija pentru celălalt e foarte acută în timpul conflictelor. Bucuria întoarcerii unui gând de la persoana iubită aduce fericire si bucurie nemărginită. Fluturii adunati în roiuri învată simfonia gândurilor dragi si încep să o imite. Toti cei ce sunt cu gândul la ceilalti primesc în schimb răspunsuri la gândul trimis. Bucuria din subconstient acumulată sterge ura si suferinta îndurată si goleste de sens confruntarea. Pacea si bucuria devin atât de naturale încât semnarea unor acte si armistitiul sunt inevitabile. Apoi începe declinul. Bătăile aripilor de fluturi nu mai ajută pe nimeni. Oricâtă energie ar genera zbaterea lor, starea de fericire e simtită ca intrinsecă. Dacă fluturii-gânduri se lasă năuciti de propria inutilitate, viitorul război va fi si ultimul. Singurele miresme care-i mai pot tine în amortire până la o nouă tragedie sunt cele de orhidee si iasomie. Si astfel păstrătorii lumii devin florile, pe care cel mai adesea le ignorăm.
(Ciprian Homm,
pasuitorul@gmail.com )

Gând
A defini un cuvânt este ca a prinde un fluture în zbor.
(Ferreira Aurelio Buarque de Holanda)

Imagine

Interesant
Fluturii călătoresc pe tot globul pământesc, rivalizând cu păsările. Fluturii migratori străbat distante imense si uneori zboară la mari înăltimi. Au fost localizati fluturi albi-de-varză în Alpi, la peste 3658 m si exemplare din specia carapace-de-broască-testoasă, deasupra ghetarului Zemu, din Himalaya, la 5791 m. Aripile unui fluture de mărime medie au 8-12 bătăi pe secundă, propulsând fluturele cu o viteză de circa 14 km/h. În fiecare dimineată, fluturii trebuie să-si ridice temperatura corpului până la 30 de grade Celsius, înainte de a decola. Pentru a se încălzi, stau la soare cu aripile strânse, pentru că solzii închisi la culoare de pe partea inferioară absorb căldura mai bine decât cei deschisi la culoare.

Banc
Fluturasul zbura voios, ca de obicei, din floare-n floare.
La un moment dat, una-i zice:
- Măi fluturasule, ce mi-ai făcut ieri? Că nu mi-a mai venit fotosinteza...

Raftul cu cărti
Cadavrul care râde [2006] de Laurell K. Hamilton
Plăceri interzise [2006] de Laurell K. Hamilton
Orasul gravat [2006] de KJ Bishop
Contact [2006] de Carl Sagan
Timpul nu are miros [2006] de Gerard Klein

Familia Bundy
Al: Scumpete, am impresia că mintea ta este ca si continentul Atlantida. Nu apare pe nicio hartă.

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Programul TV | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.