Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0508/23.01.2007 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Jurnal columbian
Oare câte vise purtăm cu noi, născute de multe ori dintr-o poveste a copilăriei si uitate apoi într-un cufăr ascuns în casa sufletului? Parcul National Tayrona, aflat pe coasta mării Caraibelor, întins pe o suprafată de 15000 de hectare, este un loc plin de naturalete si frumusete. Este "casa" a peste 100 de specii de mamifere, care trăiau în armonie cu indienii tayronas, parcul adăpostind un "pueblito" (sat) numit "Ciudad Chayrama", plin de vestigii arheologice, unde azi locuieste o familie de indieni Koqui. Deschis ecoturismului, am petrecut acolo o zi de neuitat. Pe plaja Arrecifes, visul meu, născut pe vremea când citeam "2 ani de vacantă" a lui Jules Verne, s-a împlinit! După un drum făcut călare, printr-o pădure tropicală, peisajul s-a deschis si am putut auzi "chemarea" mării. Păseam pe nisipul cald si alb, printre palmieri, si dintr-o dată am văzut tărmul "visat" în copilărie: o stâncă formată din pietre rotunjite, acoperite partial de vegetatie, veghea valurile înspumate care se loveau cu furie de tărm, în timp ce palmierii formau un gard viu de-a lungul plajei. O parte din mine, poate doar energia visului împlinit, a rămas acolo, pe plaja aceea. Un alt vis s-a născut, si-l port plin de speranta unei împliniri viitoare: fiica mea va putea să-si vadă copiii, poate si nepotii, jucându-se în nisipul alb al unei plaje naturale, "protejate" de exodul civilizatiei.
Corina Suciu,
corina_64@hotmail.com )

Gând
Visul este mitul personal.
(Joseph Campbell)

Imagine

Interesant
Primul european care a vizitat insula Bora-Bora, "Perla Pacificului", a fost un explorator olandez pe nume Jacob Roggeveen, în anul 1772. Căpitanul James Cook a zărit insula în 1769 si a ancorat la intrarea în portul natural în decembrie 1777. Cook a notat că numele insulei este Bola Bola (adică Primul Născut), dar mai corect ar fi fost probabil Pora Pora, fiindcă polinezienii nu cunosteau sunetele b si l. Primul colonist european a fost James Connor, supravietuitor al unei baleniere scufundate, Matilda, în 1792. El s-a căsătorit cu o polineziană si s-a stabilit în extremitatea sudică a insulei, pe care a numit-o Matilda Point; astăzi locul este cunoscut sub numele de Matira Point. Insula a fost integrată în Polinezia Franceză în 1895.

Banc
Un om mergea prin desert de câteva zile, echipat cu ochelari si labe de scafandru. Si cum mergea el asa, sfârsit de sete si de foame, de-abia se mai târa, se întâlneste cu un beduin pe o cămilă. Îl întreabă:
- Nu vă supărati, cât mai e până la ocean?
- Păi, să mai tot fie vreo 200 de kilometri...
La care omul răbufneste cu năduf:
- Să vă ia naiba cu plaja voastră cu tot!

Raftul cu cărti
Oare de ce?... Prima mea enciclopedie [2005]
Plantele - prima mea enciclopedie
Prima ta enciclopedie completă [2005]
Atlas de istorie a lumii
Enciclopedie pentru copii - Omul [2005]

Perle
În pădurile Amazoniei trăieste o junglă fioroasă.

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Programul TV | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.