Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0520/08.02.2007 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
Dacă am putea pune conditii vietii noastre, sigur am aprecia cum se cuvine frumusetile si plăcerile ei? De exemplu, mă gândeam la ce frumos as admira eu răsăritul de soare pe tărmul mării dacă n-ar trebui să mă duc în fiecare dimineată la serviciu, si asta în timp ce un răsărit de soare îmi tăia răsuflarea, asteptând în statie autobuzul. Mă gândeam ce minunate ar fi amurgurile contemplate de pe un colt de munte, si asta în timp ce fluvii de nori incandescenti îmi pârjoleau privirea si-mi inundau sufletul, aflându-mă în acelasi autobuz, în drum spre casă. Ce minunat ar fi fost să văd cerul acela greu de miresme, lumini si culori adăstând deasupra unui pământ înverzit, cu herghelii de cai albi, nu acolo, sfâsiat de clădiri si biciuit de cabluri. Si asta în timp ce acel cer se întampla atunci si acolo, ca un semn, ca un vis sau ca un născut al marelui oras.
Sunt momente ca acestea, în care frumusetea unei zile pare să mă resusciteze, dar nu sunt decât socuri electrice. Recad în reverie, plecată deja într-o altă lume...
Cu câteva seri înainte am simtit o dorintă puternică să citesc Psalmii. Pentru mine reprezintă o sursă reală de poezie. Si am dat acolo peste un text care m-a făcut să zâmbesc, ceva referitor la întelepciunea oamenilor si întelepciunea lui Dumnezeu. Si-n acest text se vorbeste despre faptul că Dumnezeu le-a făcut pe cele mici că să le discrediteze pe cele mari, că Dumnezeu se foloseste de cele care nu sunt ca să le distrugă pe cele care sunt. Prin urmare, nu cred ca vietii îi poti pune conditii, nici dragostei, nici frumusetii. Nici lui Dumnezeu. N-are rost să mă amăgesc că, dacă voi pierde această dimineată, Dumnezeu va face alta pentru mine la fel.
(Silvia Velea,
silvia_gh2002@yahoo.com )

Gând
Întelepciunea este fiica experientei.
(Leonardo da Vinci)

Imagine

Copiii spun lucruri trăsnite
Dragă Dumnezeu,
Dacă te uiti la mine duminică la biserică, îti voi arăta pantofii mei cei noi.

Banc
Un bărbat se săturase să meargă la serviciu în fiecare zi, în timp ce sotia lui stătea acasă. El ar fi vrut să vadă si ea prin ce trece el în fiecare zi, asa că se rugă: "Doamne, merg la serviciu în fiecare zi, în timp ce sotia mea stă toată ziua acasă. As vrea să fiu femeie, să am o zi obisnuită. Amin."
Dumnezeu, în întelepciunea sa nemărginită, îi îndeplini dorinta. Dimineată, omul se trezi în trupul unei femei. Se sculă din pat, pregăti micul dejun pentru sot, sculă copiii, le pregăti hainele pentru scoală, puse micul dejun pe masă, le făcu pachetele cu gustarea de prânz, îi duse la scoală, veni acasă, luă hainele pentru dus la curătat, le duse la curătătorie, în drum se opri la bancă să depună niste bani, plăti chitantele. Era deja ora 1 când se grăbi să facă paturile, să spele, să aspire, să steargă praful, să spele rufele. Pregăti copiilor lapte si biscuiti, îi puse la lectii, apoi puse masa de călcat si se uită putin la televizor în timp ce călca. Pe la 4:30 începu să curete cartofi, legume pentru salată, făcu snitelele, curătă fasolea, făcu o budincă. După cină, curătă bucătaria, spălă vasele, împături hainele uscate, îmbăie copiii, îi puse la culcare. Pe la 9 era ruptă de oboseală, desi datoriile zilei nu erau sfârsite, fiindcă se duse în dormitor, unde era asteptată la dragoste, asa că se supuse fără să se plângă.
Dimineata următoare, bărbatul se trezi si imediat se puse în genunchi si se rugă: "Doamne, nu stiu ce mi-a venit. Nici vorbă să o invidiez pe nevastă că stă acasă toată ziua. Te rog, te implor, hai să ne întoarcem la situatia dinainte."
Dumnezeu îi răspunse: "Fiule, văd că ai învătat ceva si as fi fericit să pun lucrurile la loc cum au fost, dar va trebui să astepti nouă luni, pentru că dupa întâmplarea de aseară, esti însărcinat."

Raftul cu cărti
Florile răului de Charles Baudelaire
Pagini alese de George Topârceanu
Versuri de Ion Minulescu
Poezii de Vasile Voiculescu
Din lirica lui Tagore de Rabindranath Tagore

Am învătat din filme
Turnul Eiffel se vede pe orice fereastră din Paris.

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Programul TV | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.