Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0526/16.02.2007 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
Parcursuri initiatice sau doar drumuri spre ce nu va fi, vietile noastre balansează din mal în mal, val cu val, înainte, fie că ne întrebăm de ce sau cum. Bătrânetea e limanul de pe care privim înapoi si zâmbim cu tristete sau cu împăcare spre ceea ce la început părea un drum spre fericire. Întrebări si dorinte fac din noi căutători în adâncul materiei si în afara ei, la margine de timp. Zeii nu ne spun să ne oprim, nici n-ar avea cum. Fie că ne-au creat, fie că sunt iluzii ale noastre, vor astepta linistiti să le batem în prag. Aceasta înseamnă întrebări si răspunsuri, pas cu pas, oricât de lung ar fi drumul. Cel care se rezumă la ce poate fi nu va sti niciodată ce ar fi putut fi. Dacă ne-am fi rezumat la cuvântul bisericii, am fi fost poate mai linistiti, dar la fel de constienti de noi ca în urmă cu două mii de ani. Anticii, crezând în zeitătile lor sau pur si simplu în Natura, au atins un prag de civilizatie care ar trebui să ne dea încă de gândit. Faptul că ne rezumăm la ce spune cartea sfântă nu face din noi oameni în stare să înfrunte cu curaj greutătile vietii si moartea. Dumnezeu e acea parte a mea care îmi stă tot timpul aproape, chiar dacă nu stiu că mă ajută si poate că nici nu o face, dar mă ajută gândul că îl am aproape, constientul meu găsind în el si în universul care l-a creat conditii si resurse să mă ajute atunci când vreau cu putere ceva. Nu glorie, nu avere, ci sănătate pentru ai mei si pentru toti, pace si, ca o luptă a mea cu mine, a scrie bine, orice as scrie, oricând.
Te simti bătrân ca pietrele, uneori, adânc precum oceanul, plutesc în tine zile si nopti, de-a valma, stai pe un prag, cu zorii în fată sau cu apusul, întrebându-te cine, dintre toate cele întâmplate sau nu, poate da vietii si mortii sensul, împăcarea. Te poti întoarce la răspântii de idei, de drum, căutând cu privirea omul, arborele, vietatea, zeul care să te îndrume spre gândul bun, să nu mai gresesti niciodată cu vorba sau fapta omului bun, omului de orice suflet, pietrelor, drumului, apei, vietuitoarelor toate, în gând. Când te-ai întoarce, pe acelasi prag, privind în urmă, ar fi întotdeauna ceva de îndreptat, de făcut altfel. Drumul dinspre nastere spre moarte e un continuu urcus. Ne asteaptă galaxiile să le întelegem arderea. Ardem odată cu ele materia primelor stele si suntem oameni.
(Mariana Fulger,
marianafulger@yahoo.com )

Gând
Vârsta este un pret scump de plătit pentru maturitate.
(Tom Stoppard)

Imagine

Interesant
16 februarie 1836 - s-a născut Bogdan Petriceicu Hasdeu

Născut în Hotin, Basarabia, Bogdan Petriceicu Hasdeu avea să devină academician, enciclopedist, jurist, lingvist, istoric, folclorist, om politic si scriitor român. Fiica lui, Iulia, a fost lumina vietii lui, iar decesul ei, la numai 19 ani, l-a aruncat într-o lume a spiritismului. A construit la Câmpina un castel "ciudat", unde a trăit pentru restul vietii. Poeziile, nuvelele, monumentalul dictionar al limbii române "Etymologicum Magnum Romaniae" (1886-1898), dar mai ales drama istorică "Răzvan si Vidra" (1867) l-au fixat în memoria generatiilor de cititori.

Banc
Un ziarist vrea să facă un reportaj despre un sat cu oameni longevivi. Se duce în sat si bate la o poartă. Îi răspunde un mos, care părea foarte bătrân.
- Ce-ai mâncat dumneata ca să ajungi la vârsta asta?
- Varză dimineata, varză la prânz, varză seara.
- Extraordinar! Si câti ani ai matale?
- 100.
Se duce la altul, care arăta si mai bătrân:
- Ce-ai mancat dumneata de-ai ajuns la vârsta asta?
- Lapte dimineata, lapte la prânz, lapte seara.
- Si câti ani ai, taică?
- 105.
Merge la altul, care arăta mai bătrân decât ceilalti doi.
- Cee ai consumat mata ca să ajungi la această vârstă?
- O tuică dimineata, o tuica la prânz, o tuică seara.
- Nemaipomenit! Câti ani ai?
- 33.

Raftul cu cărti
Cunoasterea la Platon si la Sfântul Dionisie Areopagitul [2006] de Mugurel Pavaluca
Elitele si statutul lor în societate [2003] de Constantin V. Lucien
Scrieri corsare [2006] de Pier Paolo Pasolini
Experientă si inductie la Aristotel [1975] de Gheorghe Vladutescu
Nietzsche si filosofia [2005] de Gilles Deleuze

Familia Bundy
Marcy: Mare păcat că unii bărbati nu stiu să renute la meciurile lor pe teren, în loc să se târască precum niste copii care abia învată să meargă.
Al: Da, pune sare pe rană. Măcar de ne-am putea simti si noi la fel de bine cu vârsta noastră ca voi, fetele. Dimineata mergeti la baie, putin fard, putin rimel si gata, arătati ca niste femei speriate să nu plouă. Apoi vă săltati sânii în sutien, trageti niste colanti peste colăcei, mergeti la piată si flirtati cu băiatul de la aprozar. Vreau să spun este că e cam patetic când încercăm să ne agătăm de tineretea noastră.

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Programul TV | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.