Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0528/20.02.2007 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Jurnal columbian
Santa Marta, pe litoralul Mării Caraibelor, părea să-mi ofere toate conditiile necesare unei vacante ideale: soare, plajă, chiar si umbra palmierilor. Teama există de ori câte ori fac rezervări pe internet, zicala "afară-i vopsit gardul si înăuntru-i leopardul" se aplică frecvent în Columbia, dar apartamentul nostru, chiar daca nu e frente al mar, e măcar aproape de plajă. Aceasta, "organizată" de localnici, îti oferă două posibilităti: curătenie, scaune si un fel de corturi, contra cost, sau umbra oferită temporar de palmieri, pe gratis, printre rămăsite ale "civilizatiei" umane. Indiferent pentru ce optez, marea e la doi pasi, linistită, cerul e limpede, iar fetita mea se joacă fericită în nisip, protejată de o cremă cu factor 50. Vreau să închid ochii si să visez, dar atunci apar vânzătorii ambulanti, unul după altul: coliere, brătări, esarfe, fuste de plajă, ochelari de soare, ceasuri, bere, sucuri, salată de fructe, mango (tine de sete), apă de cocos (te ajută să nu transpiri), cocteil de crustacee, dulciuri de casă, porumb fiert "asortat" cu frigărui, înghetată, fotografii, oferte turistice, masaje, împletit de păr, peste proaspăt (dimineata, pentru a-l primi apoi gata gătit, la amiază, cu garnitură de orez cu cocos, platano, 3 felii de rosie si 5 inele de ceapă). Un simplu no, gracias nu ajunge, iar o întrebare de genul "cât costă?" e o capcană. Nu puteam să-i ignor, iar sfatul mamei mele, "trăieste, dar lasă-i si pe altii să trăiască", nu mă ajuta prea mult să-mi regăsesc starea de visare. Mi-am amintit atunci de o excursie făcută în 1980 în URSS. La sosirea în gara din Moscova, localnicii au fost evacuati de pe peron, si ne priveau, pe noi, "străinii", de după geamurile sălii de asteptare. Pe tot parcursul călătoriei, am fost păziti să nu intrăm în contact cu localnicii, iar eu am pus totul pe seama regimului comunist, mult mai aspru decât la noi. Abia acum privesc experienta de atunci cu alti ochi, fiindcă mi-as dori acum "un coridor" unde să pot visa, departe de cei care înteleg să "trăiască" fără să-mi lase si mie acest drept.
(Corina Suciu,
corina_64@hotmail.com )

Gând
Actiunea este ultimul refugiu al celor care nu pot visa.
(Oscar Wilde)

Imagine

Interesant
Piramida lui Ball este o creastă de piatră izolată ce se ridică din apele Pacificului de Sud. Este un obelisc atât de înalt, încât pare că atinge cerul. Desi la bază măsoară doar 400 m, piramida atinge 550 m înăltime, aproape de două ori mai mult decât Turnul Eiffel. Cartea recordurilor Guinness o mentionează ca fiind cea mai înaltă formatiune stâncoasă din lume. Piramida lui Ball este de fapt un vulcan stins, în ruine, care-si arată deasupra apei doar vârful - unul dintr-o serie de vulcani care au devenit inactivi acum 7 milioane de ani. De mai bine de două secole, de când a fost descoperită de europeanul Henry Lidgbird Ball, comandantul unei nave care transporta în 1788 colonisti în insula Norfolk, Piramida lui Ball rezistă în fata activitătii umane. Aici nu există golfulete sau plaje pe care să poată acosta ambarcatiunile, ci doar o platformă de aterizare printre colturile abrupte. Cei care au dorit să pună piciorul pe ea au fost nevoiti să înfrunte înot valurile si rechinii, păsările de mare care s-au năpustit asupra lor si miriapozii de 15 cm lungime. Supranumită "Everestul Australiei", stânca a fost escaladată pentru prima dată în 1965 de un grup de alpinisti australieni, care a fost la un pas de înfrângere pe ultimii 60 de metri, din cauza rocilor aflate într-un echilibru foarte precar. Astăzi, Piramida lui Ball face parte din Patrimoniul Mondial.

Banc
- Alinuta, te-ai distrat bine în vacantă?
- Da! Am fost cu mama si iubitul ei la mare. Mergeam cu ei peste tot.
- Si, te-ai împăcat bine cu el?
- Da! Mă ducea în fiecare dimineată cu barca la cinci km de mal, iar eu înotam spre plajă!
- Si nu era greu?
- Nu, era mai greu să ies din sac!

Raftul cu cărti
Dictionar român-englez [2004] de Leon Levitchi
Ghid de conversatie român-englez de Ana Maria Tulpan
Dictionar frazeologic englez-român [2005] de Andrei Bantas, A. Nicolaescu
Ghid de conversatie român-englez pentru toti [2002] de Maxim Popp
Dictionar economic practic român-englez (bursă, bancă, finante, asigurări, contabilitate) [2006] de Junona Tutunea

Perle
Sahara se află asezată pe un nisip uscat, lipsa apei având în zonă o prezentă statornică.

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Programul TV | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.