Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0529/21.02.2007 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
De ce oare nu au fost puse pe primul plan lucrurile cu care se naste omul? Omul nu se naste cu vreo proprietate, el vine pe lume cu un corp sănătos si dreptul la o viată liberă. Atunci, de ce dreptul la proprietate pare să fie azi la baza vietii sociale si economice, înaintea altora? Răspunsul este simplu: acest drept este garantat numai artificial, de către institutiile de stat, care din asta trăiesc de fapt. Si acest drept se bazează numai pe imposibilitatea omului de astăzi de a avea lucruri fără documente, aprobări sau tehnologii care se bazează si ele pe aceste structuri. De fapt, ce înseamnă proprietatea? Ce este al tău în realitate? Sotia ta este "a ta" atâta vreme cât vrea ea să fie, fără a deveni prin căsătorie o proprietate. Copilul tău este al tău numai în măsura în care te achiti de obligatiile tale morale si legale fată de el, si nici el nu reprezintă o proprietate. Casa ta si orice obiect al tău sunt ale tale numai în măsura în care poti achita toate cheltuielile legate de întretinerea lor. Firma ta este a ta atâta timp cât o poti mentine în functionare în conditiile stabilite de lege. Practic, orice obiect al tău îti apartine numai atâta vreme cât îl poti păstra. Când nu mai poti păstra un lucru, prin forte proprii, îl pierzi. Nu e nevoie de o lege pentru asta. Practic, dintre toate acestea, ce este al tău fără să depindă si de altcineva decât de tine? Orice lucru care depinde si de altii nu mai este doar al tău, ci si al lor. Din aceste considerente, dreptul la proprietate este o mare păcăleală. În realitate, este doar un drept de folosintă temporară a unui lucru. Oamenilor le place ideea să aibă, chiar dacă peste o lună pierd tot ce au avut si o iau de la început ca să ajungă din nou în situatia să aibă ceva al lor. Iar cei de la conducere sunt prea blindati cu acte de proprietate si gărzi de corp ca să îsi pună problema că proprietatea lor nu ar fi a lor. Cea mai simplă dovadă a faptului că proprietatea este o idee dubioasă este cazul în care un om ucide un alt om pentru a-si apăra proprietatea. Dacă eliminăm ideea de proprietate din acest context, rămâne doar faptul că un om a ucis alt om. Cel ucis este condamnabil cumva doar fiindcă a încălcat proprietatea celui care l-a ucis. Iar cel care a ucis, fie si din greseală, n-ar fi ajuns acolo fără ideea de apărare a proprietătii personale în minte. Să zicem că e doar o tentativă de filozofie pe această temă. Oare chiar suntem noi posesorii lucrurilor pe care le avem sau noi suntem în posesia lor până când ajungem să ucidem pentru ele? Este aceasta adevărata natură umană? Înainte de a stabili, prin legislatie, ce anume avem, oare nu ar trebui mai întâi să stabilim cine suntem?
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )

Gând
Dreptul de proprietate. Regele Agamemnon, scos afară din propria-i criptă, pentru a face loc turistilor.
(Valeriu Butulescu)

Imagine

Exercitiu de inspiratie
Un fermier a pus mai multe capcane pe terenul său proaspăt semănat, prinzând o multime de cocori care veneau să-i mănânce semintele. O barză îsi fractură piciorul în capcana lui si îl rugă pe fermier să-i crute viata:
- Te rog, lasă-mă liberă, stăpâne! Piciorul meu rupt ar trebuie să-ti producă milă. Si, de altfel, eu sunt o barză, nu un cocor! Uită-te la penele mele, nu seamănă deloc cu cele ale unui cocor.
Fermierul se puse pe râs si-i spuse:
- Poate că tot ce spui este adevărat, dar eu stiu doar atât: te-am prins cu acesti hoti de cocori si trebuie să mori împreună cu ei.
(Esop)

Banc
- Bulă, câte porunci există? întreabă profesorul.
- Zece, domnule profesor.
- Si ce se întâmplă dacă nu respecti una dintre ele?
- Ramân nouă.

Raftul cu cărti
Discursul puterii - încercare de retorică aplicată de Constantin Salavastru
Elitele si statutul lor în societate [2003] de Constantin V. Lucien
Scrieri corsare [2006] de Pier Paolo Pasolini
Nietzsche si muzica [2005] de Cristina Maria Sarbu
Nietzsche si filosofia [2005] de Gilles Deleuze

Altfel de dictionar
contradictie = ceva împotriva dictiei, spre exemplu călusul

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Programul TV | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.