Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0532/26.02.2007 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
Am fost pus să păzesc aparatul de măsurat fericirea pentru că tot dădea rezultate aberante. Nu atât prin functionarea sa, ci mai ales fiindcă se oprea când îti era lumea mai dragă. La prima vedere nimic nu părea anormal, dar cum se apropiau de el persoane triste, aparatul se stingea. Dacă afisau o mină veselă, aparatul se însufletea. Nu mă puteam pronunta în niciun fel, asa că am început să umblu pe la suruburi si butoane, ca să înteleg problema. Fără prea mare efort am găsit un mâner si-o usită, în spatele căreia îsi făcuseră culcus două veverite. Pentru că aparatul le inducea bietelor fiinte tot felul de gânduri si vise amestecate, adunate de la cei veniti la măsuratori, veveritele au găsit o solutie salvatoare: închideau aparatul pentru că nu-i mai suportau pe pesimisti. În realitate, dispozitivul identifica fericitii si le dubla optimismul, iar tristetile le descărca în el însusi. Veveritele sufereau pentru că, în felul acesta, li se tranferau toate supărările descărcate. Nu aveau acces la multiplicatorul fericirii. În schimb au inversat functiile si au început să descarce si să depoziteze visele frumoase din mintile oamenilor si să se hrănească cu ele. După un timp, veveritele au început să facă justitie sentimentală în propriul interes. Îi acceptau la aparat numai pe oamenii fericiti, cărora le goleau sufletul si mintea. În ceea ce mă priveste, nu stiau care este rostul meu în toată afacerea. Mandatarul însă nu-mi permitea să mă întorc în Turnul de Ceată dacă nu rezolvam problema. Oamenii îsi pierdeau fericirea exact acolo unde căutau să o sporească. Astfel, rămăsitele de fericire de care îsi mai aduceau aminte le schimbau între ei ca să supravietuiască. Nu stiam cum să remediez lucrurile în asa fel încât să nu rănesc veveritele, dar să si salvez aparatul de la rostul pentru care fusese creat. Am început să pun pe străzile lăturalnice clovni si comedianti ca să înveselescă trecătorii în drum spre aparat. Îi alegeam cu grijă doar pe cei tristi. Fericitilor le puneam obstacole în cale, ca să amâne întrevederea cu aparatul. Ipocritii treceau de senzor cu zâmbetul pe buze, dar, ajunsi în fata aparatului, celelalte măsurători îi dădeau de gol. Au fost suficienti trei oameni tristi pentru ca bietele veverite să fugă mâncând pământul. Nu am încuiat usita, am pus doar un biletel: cine se pune cu fericirea are de-a face cu mine.
Ciprian Homm,
pasuitorul@gmail.com )

Gând
Mare păcat! Tocmai ajunsesem gard în gard cu fericirea.
(Vasile Ghica)

Imagine

Exercitiu de inspiratie
Pe11 septembrie 1995, o veverită a sărit pe o linie de curent a metroului din nordul orasului New York, provocând un scurt circuit care a făcut ca unul din cabluri să cadă pe liniile de metrou. Rezultatul a fost că 47.000 de călători aflati în metroul marii metropole în acea seară să fie blocati în Manhattan timp de mai multe ore.
lacov ne învată că limba, un mădular mic, poate provoca pagube deosebit de mari.

Banc
Bulă, la reuniunea de 20 de ani a liceului. Diriginta, o femeie foarte bătrână le pune o întrebare neobisnuită:
- Spuneti-mi, cine dintre voi a descoperit fericirea adevărată si când?
În clasă se lasă o tăcere mormântală. Toti se codesc, nimeni nu răspunde. Doar Bulă se ridică în picioare:
- Eu am descoperit fericirea adevărată, atunci când m-am căsătorit. Dar era deja prea târziu.

Raftul cu cărti
Arta de a fi fericit - 50 de reguli de viată de Arthur Schopenhauer
Arta războiului de Niccolo Machiavelli
Republica de Platon
Pe culmile disperării de Emil Cioran
Dincolo de bine si de rău de Friedrich Nietzsche

Stiati că...
...oamenii de stiintă au descoperit că anumite substante din lacrimi sunt calmante naturale?

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Programul TV | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.