Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0537/05.03.2007 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Editorial
Trăim într-o lume care se află într-o continuă competitie. Trebuie să fii cât mai bun, cât mai performant, trebuie să descoperim tehnologii noi, dar nu se stie spre ce tindem de fapt. Spre conditii mai bune de trai? Care trai? Automatizăm totul în jur ca să reducem orice efort fizic, după care ne plângem de obezitate. Ne antrenăm într-o goană nebună, nu mai stim să punem nici puncte, nici virgule, nici spatii.
Recent am văzut un documentar în care un cercetător si-a implantat un dispozitiv electronic în muschiul mâinii ca să obtină o mai bună mobilitate. Se specula ideea unei posibile combinatii om-masină, un cyborg. Intervievat, cercetătorul a precizat că în curând oamenii nu vor mai fi oameni, ci mai mult masini. Cu alte cuvinte, se desfiinta pe sine cu bună stiintă. Si în folosul cui? Al unei masini care trebuia să-si îmbunătătească performantele. Constient fiind, tindea spre autodistrugere. Apocalipsa preconizată în Biblie, cu tot felul de calamităti naturale, va fi probabil devansată de apocalipsa interioară, care ne va distruge ca oameni, dacă nu ne oprim putin din goană, să ne întrebăm si să aflăm răspunsurile la întrebările fundamentale: ce suntem, ce vrem si ce facem?
(Adriana Udres,
audres@aisb.ro )

Gând
Suntem într-un tren care merge cu viteza de trei sute de kilometri pe oră, nu stim unde ne duce, mai mult decât atât, ne-am dat seama că suntem fără masinist.
(Carlo Rubbia)

Lumea femeilor

Interesant
Originile călătoriei în spatiu se află în Rusia prerevolutionară. Konstantin Tiolkovski, un învătător născut în 1857, a fost primul care a înteles că singura formă de propulsie posibilă în spatiul vid este racheta si că pentru a scăpa de atractia gravitatională a Pământului vor fi necesare mai multe trepte, fiecare dintre acestea fiind abandonată după consumarea combustibilului pentru reducerea greutătii totale. Tiolkovski a propus o rachetă propulsată prin amestecarea si aprinderea a două componente lichide. Acest lucru a fost realizat pentru prima dată în anii '20 de americanul Robert Goddard; dar dovada că zborul orbital este posibil a fost furnizată de proiectilul german V-2, alimentat cu oxigen si alcool si lansat împotriva Londrei si Anversului în ultimele luni ale celui de-Al Doilea Război Mondial. V-2, proiectat de Wernher von Braun, a atins altitudinea de 80 km, limita spatiului cosmic.

Banc
- Dragi pasageri, se auzi vocea caldă si reconfortantă a stewardesei, la înăltimea de 10.000 metri, puteti fi mândri că sunteti primii oameni care zboară cu acest avion complet automatizat, în conditii de securitate maximă, fără pilot, beneficiind de aparatură de ultimă oră, care functionează perfect... functionează perfect... functionează perfect...

Raftul cu cărti
Plăceri interzise [2006] de Laurell K. Hamilton
Zâmbet ucigas [2006] de Linda Fairstein
Blestemul Abatiei [2003] de Dan Dobos
Umbra lui Ender [2006] de Orson Scott Card
Există si femei care mint?! [2002] de Tudor Negoită

Stiati că...
...modelul T al lui Ford s-a vândut exclusiv de culoare neagră pentru că lacul de bitum era singura vopsea care se usca suficient de rapid pentru a face fată vitezei liniei de montaj?

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Programul TV | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.