Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0548/20.03.2007 | ISSN 1842-2195

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Preferate
Linkuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Jurnal columbian
Am văzut zilele trecute o emisiune, unde se vorbea despre românii din diasporă, iar un vorbitor a spus că, de fapt, cei care poartă România în suflet sunt cei plecati. Cei de "acasă" se luptă cu problemele zilnice, se transformă cu vremurile, pe când cei ca mine poartă dorul de casă, un fel de dragoste nealterată fată de tara natală. Însă poti purta în suflet mai multe iubiri... Sotul meu, care a lucrat în urmă cu 25 de ani în Cali, poartă de atunci Columbia în suflet, fiindcă e genul de tară de care te îndrăgostesti si nu o poti uita, chiar dacă viata merge înainte si tu îti găsesti o altă dragoste. Încep să mă molipsesc si eu de "boala" asta. Natura, oamenii, muzica, arhitectura, traditiile formează un întreg care te cucereste si devine parte din tine. Noua "iubire" mă învată însă cum să-mi pretuiesc si mai mult tara mamă. Urmăresc la televizor explozia de bucurie si creativitate din timpul Carnavalului "Albi si Negri", care se desfăsoară la început de an în Pasto, si care concurează cu Carnavalul din Barranquilla, iar gândul îmi zboară la traditiile noastre românesti. Mi-as dori să le putem păstra, ca să putem oferi generatiilor viitoare un fel de călătorie înapoi în timp, fără ajutorul niciunei tehnologii avansate. Mă gândesc cu drag la magazia construită de bunicul meu, în urmă cu 55 de ani, cea mai mare din sat, care are un stâlp de sustinere de lemn dintr-o singură bucată. Copacul a fost adus cu greu, de sus, de la munte, iar piatra din care e făcut zidul a fost adusă din râu. Doamne, ce povesti ar putea spune lemnul si piatra, dacă ar putea vorbi. Sper ca si fiica mea să le poată "asculta" într-un amurg, când vantul doineste din frunză, să simtă atunci o rădăcină a acelui copac înfăsurându-i-se adânc în suflet si revărsându-i în sânge seva din pământul mamei sale.
(Corina Suciu,
corina_64@hotmail.com )

Gând
Poti smulge pe om din tara lui, dar nu poti smulge tara din om.
(J. Dos Pasos)

Imagine

Interesant
Fortăreata Masada, reconstruită de Irod cel Mare, pare că se înaltă direct din buza stâncii, deasupra tărmurilor sud-vestice ale Mării Moarte. Pelerinii urcă până aici pentru a-i comemora pe evreii rebeli care, asediati de romani în 73 d.Hr., au preferat să se sinucidă, decât să cadă în robie. Călugării crestini au ridicat o capelă în acest loc, dar cu timpul fortăreata a fost îngropată în ruine. În anii 1960, arheologii au dezgropat aici două dintre impunătoarele palate ale lui Irod, terme si uriase bazine pentru colectarea apei. De asemenea, au fost descoperite locuintele evreilor rebeli, băile lor rituale si ceea ce se crede a fi cea mai veche sinagogă din lume.

Banc
Un căpitan îl întrebă pe un soldat:
- Ce e patria, soldat Pandele?
- Patria e mama mea, dom' căpitan!
- Soldat Frunză, tu stii ce-i patria?
- Da, să trăiti, patria e mama lui Pandele!

Raftul cu cărti
Dictionar de multimedia englez-român [2001] de Simon Collin
Dictionar englez-român pentru juristi de Dan Brudascu
Dictionar tehnic englez-român, român-englez [2005] de H. G. Freeman, G. Glass
Dictionar vizual englez-român [2006] de Colectiv Dorling Kindersley
Zoo Alphabet - dictionar ilustrat englez-român, cu autocolante

Perle
Din lumea satului tâsnesc figuri memorabile ca: pupăza, ciresul si altele care au completat actiunea operei.

Interactiv
Comentează | Discută pe forum | Citeste stiri | Programul TV | Acum un an


Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.