Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0567/16.04.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Un studiu statistic, cel mai mare de până acum cu acest obiectiv, a arătat că rugăciunile membrilor familiei si prietenilor nu au efect asupra bolnavilor de inimă. Mai concret, nu s-au înregistrat rezultate mai bune pentru cei operati pe cord pentru care s-a rugat cineva, fată de cei pentru care nu s-a rugat nimeni.
Cred că multi dintre cei care află această stire cad pe gânduri. "Asadar, rugăciunile sunt în zadar", vor spune unii. Probabil că necredinciosii jubilează: "V-am spus că Dumnezeu nu există!". Astfel de reactii sunt doar exemple de superficialitate.
Totul ar trebui să plece de la întrebarea esentială "Ce este o rugăciune?". Dacă cineva spune "Eu m-am rugat", este la fel de relevant cu a spune "Eu am băut". Ce ai băut? Apă, ceai, vodcă, otravă? Mă tem că majoritatea oamenilor abordează gresit rugăciunea. Cred că o rugăciune adevărată nu poate fi o cerere. Există ceva în fiinta umană care ne îndeamnă să apelăm la divinitate de câte ori ne simtim depăsiti de lucruri. Cred că folosul rugăciunii, ca discutie cu divinitatea si ca exprimare a unor dorinte de bine, este unul interior, nu exterior nouă. Oricum, cel putin după învătătura crestină, esential pentru a întelege ce ar trebui să fie o rugăciune este versul "Facă-se voia Ta". Altfel spus, o rugăciune este o multumire pentru ce a fost, chiar dacă a fost greu, si o încredere că ceea ce va fi este spre bine, chiar dacă nu întelegem în ce fel. Dacă rostim "Doamne, ajută acest om să trăiască după această operatie!", nu este o rugăciune, ci o dorintă personală. O rugăciune ar fi "Doamne, facă-se ceea ce este bine pentru el!". Cine suntem noi să stim dacă, la un moment dat (care nu este stabilit de noi), moartea nu este un pas spre bine? Stiu că este greu de înteles si acceptat, e dureros până la sânge, mai ales când e vorba despre cineva drag. Nimeni nu vrea să treacă de bună voie prin asta, dar, încredintând cu totul lui Dumnezeu viata celui pentru care te rogi, îi încredintezi, în acelasi timp, si bucuria sau durerea ta.
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )
 
Gând
Nu pot să vă învăt cum si cu ce cuvinte ar trebui să vă rugati. Dumnezeu nu vă ascultă cuvintele decât dacă El Însusi vorbeste prin voi.
(Kahlil Gibran)
 
Imagine
 
Calendar
16 aprilie 1844 - s-a născut Anatole France

Anatole France este numele de scriitor al autorului francez Anatole Francois Thibault. Îsi face debutul editorial cu eseul "Alfred de Vigny". În 1881, apare primul său roman, Crima lui Sylvestre Bonnard, premiat de Academia franceză, acesta fiind începutul recunoasterii sale ca un maestru al prozei franceze. Urmează Thais, Ospătăria, La regina Pedauque si ciclul Istoria Contemporană, Insula Pinguinilor, Afacerea Crainquebille, Zeilor le este sete. Devine director al revistei Les Lettres et les Arts (1885) si cronicar al revistei Le Temps (1887), calitate în care va face elogiul lui Zola (1892). Erudit, gânditor sceptic, ironist subtil, îndrăgostit de frumusetea antică, a criticat cu vigoare moravurile societătii. Este laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1921, "ca o recunoastere a strălucitelor lui realizări literare, caracterizate prin nobletea stilului, gratie si un autentic temperament galic".

 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Banc
La ora de religie, preotul îl întreabă pe Bulă:
- Bulă, tu îti spui înainte de masă rugăciunea?
- Da, Părinte, însă numai atunci când avem ciuperci la masă.
 
Raftul cu cărti
Puterea duhovnicească a deznădejdii [2005] de Savatie Bastovoi
Viata, amorul, moartea de Arthur Schopenhauer
Rostul încercărilor [2004] de Arsenie Boca
Despre neajunsul de a te fi născut [2006] de Emil Cioran
Rugăciunea lui Iisus si experienta Duhului Sfânt [2003] de Dumitru Stăniloae
 
Stiati că...
...vinurile rosii din sudul Frantei si din Sardinia au cea mai mare concentratie de substante care ajută la sănătatea inimii?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.