Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0582/07.05.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Fundamental între drepturile nescrise ale omului, se găseste acela de a iubi. Situat obligatoriu pe o pozitie complementară, mi se pare acela de a fi iubit, fără de care primul nu are sens. Sunt frumoase teoriile cu "dă fără să ceri în schimb", dar viata asta e prea scurtă ca să pierdem vremea pe străzi cu un singur sens. Iubirea înseamnă doi care ar putea să înfrunte lumea, nu unul care luptă cu neatentia celuilalt. Am citit undeva că opusul iubirii nu e ura, ci indiferenta, si sunt de acord, fără umbră de îndoială.
Prima observatie, făcută în timp ce căutam sensurile acceptate de dictionare, a fost referitoare la sărăcia restului vocabularului de a acoperi imensitatea energetică pe care o ascunde acest cuvânt. Există atât de multe feluri de a iubi, încât e absurd să le reduci la "a simti o mare afectiune pentru o persoană de sex opus" sau "a avea relatii sexuale cu o persoana de sex opus"; sau la incredibil de palidele "a tine extrem de mult la cineva sau la ceva" ori "a-i plăcea să...". Alcătuitor de dictionare de-as fi, as renunta definitiv la precizările legate de "sexul opus", fie numai si pentru că iubirea de mamă n-are de-a face cu asta. Ati observat că expresia asta se poate citi în ambele sensuri (adică iubirea de la mamă, dar si iubirea către ea)?
Cât despre dragoste, există a (se) drăgosti care pare să se refere mai mult la gesturi: a spune cuvinte de dragoste, a mângâia, a dezmierda si minunatul a (se) îndrăgosti, pe care multi îl confundăm cu sentimentul profund, uitând că semnifică doar "a prinde dragoste de cineva", "a începe să iubească pe cineva". Adaug un cuvânt pe care nu îl cunosteam: există iubet – "(persoană) care iubeste mult, care e pătimasă în dragoste". Iar pentru cei mucaliti care vor să răspundă la eterna întrebare "Ce e dragostea?", există o "plantă erbacee cu frunze în formă de lance, dintate si cu flori roz-purpurii" care poartă acest nume.
Nu pot să nu observ conotatiile exclusiv pozitive pe care le are cuvântul. Nici urmă de durere, de părere de rău, de regret, de dezamăgire, de îndoială, de gelozie, de trădare, de greseală. Niciun avertisment despre efectele devastatoare. M-am tot întrebat de ce si răspunsul a venit aproape de la sine: pentru că nu contează. Nu cred că poti trăi deplin sentimentul ăsta decât dacă uiti de tine, de rest, de posibilitatea sfârsitului. Iar dacă mai e nevoie argumente, deschidem Noul Testament la Cap.13 al "Întâiei Epistole către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel"; se numeste "Dragostea si bunurile ei" si vom sti de acolo cea mai bună definitie a cuvântului: Dragostea nu cade niciodată. Important e doar să-l găsesti pe acela care vrea să rămână în picioare alături de tine.
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând
A iubi înseamnă a ne pune fericirea în fericirea altcuiva.
(Gottfried Leibniz)
 
Imagine
 
Calendar
7 mai 1840 - s-a născut Piotr Ilici Ceaikovski

Piotr a fost al doilea fiu născut într-o familie burgheză. Tatăl său, inginer de mine, si mama sa, de origine franceză, se hotărâseră să-l îndrume spre studii de drept. Cu toate acestea, de la vârsta de 5 ani, el a început să studieze pianul. A urmat colegiul de jurisprudentă, a luat diploma în drept, dar a continuat să se ocupe de muzică, în calitate de amator. În 1863, împotriva hotărârii familiei, începe să studieze muzica cu Anton Rubinstein. A fost profesor de teorie muzicală la proaspăt înfiintatul Conservator din Moscova, post pe care l-a ocupat până în 1878. În această perioadă a compus Simfonia nr. 1 în sol minor opus 13 ("Vise de iarnă"). Simfonia a 4-a în la minor opus 36, compusă în 1877, îi este dedicată doamnei von Mec, protectoarea lui. Compune primul său balet, în patru acte, "Lacul lebedelor", a cărui premieră a avut loc pe 15 ianuarie 1895, dar a fost un esec, datorită unei puneri în scenă nepotrivite. Compune si o operă, Evgheni Oneghin, libretul fiind extras dintr-un roman de Puskin, iar în 1890 are loc premiera celui de al doilea balet al său, Frumoasa din pădurea adormită. În anul 1892, termină al treilea balet al său, în două acte, Spărgătorul de nuci, care, în mod surprinzător, nu are succesul scontat. Abia peste câteva decenii obtine succesul pe care îl merită, fiind în prezent unul din baletele cele mai frecvent reprezentate si apreciate de public. Pe data de 6 noiembrie 1893, la nouă zile după ce a terminat Simfonia a 6-a în si minor opus 74 ("Patetica"), Ceaikovski moare de holeră. Opera lui Ceaikovski reprezintă o fericită sinteză între operele clasice occidentale si traditia rusă.

 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Banc
El si ea în pat.
- Crezi că iubirea poate fi vesnică?
- Desigur, numai partenerii se schimbă.
 
Raftul cu cărti
DEXI (Dictionar explicativ ilustrat al limbii române) [2007]
Dictionar român de neologisme de E. Ciobanu, M. Popescu-Marin
Corect/gresit româneste - în vorbire, în scriere - de Marin Vlaicu, Marin Rădulescu
Dictionarul explicativ al limbii române (editia a II-a) de Academia Română
Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Române (editia a II-a, revizuită si adaugită) [2005] de Academia Română
 
Stiati că...
...în vechiul Babilon, socrii mici erau obligati să-i aprovizioneze zilnic, timp de o lună, pe tinerii căsătoriti cu mied (vin cu miere), lucru de la care provine celebra lună de miere?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.