Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0587/14.05.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Cumpără lucrări

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Am încercat de multe ori să răspund la întrebarea: "Care este cea mai importantă lectie pe care am avut curajul să o învăt în viată?" (Viată zic, atâta câtă a fost ea; iar lectiile si învătăturile mie întotdeauna mi s-a părut că trebuie asumate si cer curaj.)
Poate unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să-l stiu în viată este să mă ridic. Mi se pare lectia fundamentală pe care ne-o dă crestinismul, a cărui cea mai mare sărbătoare este Înăltarea, dar si teoria evolutionistă (pentru cei care preferă alternativa), care consideră că actul de nastere al rasei noastre este verticalitatea coloanei vertebrale. Verbul a (se) înălta este, poate, una dintre cele mai concise expresii ale dorintei umane de a evolua.
Dintru început, a (se) îndrepta în sus este o expresie care are cele două coordonate fizice necesare miscării: directia si sensul acesteia. Punctul zero, cel al începutului de ascensiune, mi se pare lipsit de conotatii; nu e important de unde pornesti, ceea ce lămureste acest verb este încotro te duci. Mai plin de semnificatii mi se pare a (se) ridica, întrucât cred că implică, undeva între sensurile lui ascunse, ideea că trebuie să fii căzut undeva ca să aibă rost folosirea lui. Si când nu poti s-o faci singur, există solutii artificiale, precum a face să fie mai înalt prin ridicare si asezare pe un obiect situat mai sus. Exemple de "obiecte" situate mai sus? Răbdarea, încrederea, credinta, speranta, timpul.
Printre cele ce se pot înălta, cu minunate întorsături semantice, sunt "ochii" - poate pentru că sunt cel mai usor de înăltat atunci când sufletul e îngenunchiat. Apoi "umerii" - gest extrem de grăitor asezat în context, putând să semnifice, în egală măsură, nedumerire, nestiintă, nepăsare. Să nu uităm "vocea", ce poate fi ridicată în soaptă (spre rugăciune), în tonalitate (spre auzire) - si în ambele sensuri spre limpezire. Dincolo de expresivitatea fiintei umane, înăltarea poate avea si sensuri fizice, materiale, precum în a clădi o casă, a construi un monument. De asemenea, verbul are si conotatii de învestire: a ridica în rang, de care se leagă, extrem de solid, a se arăta trufas, a se mândri. În ultimă instantă, ideea de înăltare este asociată firesc, as spune, cu cea de crestere, de devenire, cu dezvoltarea si progresul. Mai mult decât oriunde în altă parte, la nivel spiritual, pentru că sensul figurativ se referă la poezia, la muzica sau la credinta care înaltă sufletul. Să nu uit ideile înăltătoare, cele care se vor naste mereu în mintea oamenilor, în ciuda scepticismului si a blazării care par să ne definească contemporaneitatea. Si poate că, adulti fiind si constatând că "toate-s praf, lumea-i cum este", ar trebui nu să ne ferim copiii de cădere, ci să-i învătăm să se ridice.
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând
A săpa fântâni e mai înăltător decât a zidi piramide.
(Valeriu Butulescu)
 
Imagine
 
Exercitiu de inspiratie
Ceea ce nu este plin devine plin; ceea ce este strâmb devine drept; ceea ce este gol se umple; ceea ce este vechi se schimbă în nou; ceea ce este putin devine mult. Ceea ce e mult trezeste rătăcirea. De aceea, omul întelept păstrează unitatea si devine o pildă pentru toti. El nu se pune în evidentă si de aceea străluceste; el nu vorbeste despre sine si de aceea este glorios; el nu se proslăveste, si de aceea este merituos; el nu se înaltă singur, de aceea este mai mare peste altii. El nu luptă, si de aceea este de neînvins în lume.
În vremurile vechi se spunea că ceea ce este nedesăvârsit devine desăvârsit. Oare să nu fie aceastea decât vorbe goale?
Adevărul, desăvârsirea îsi subordonează totul.
(Lao Tzi)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Banc
De pe o stâncă înaltă cad doi alpinisti - un pesimist si un optimist.
Pesimistul:
- Caaad...!
Optimistul:
- Zbooor...!
 
Raftul cu cărti
Dictionar de simboluri (3 volume) de J. Chevalier, A. Gheerbrant
Conjugarea verbelor românesti - dictionar [2005] de Ana Maria Barbu
Dictionar international de marketing [2006] de Daniel Yadin
Nume proprii în medicină [2003] de Ioana Soare
Dictionar de drept civil de la A la Z de Călin M. Costin, Mircea N. Costin
 
Stiati că...
...porcii nu sunt capabili să privească cerul?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.