Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0595/24.05.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Cumpără lucrări

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

M-am obisnuit ca la serviciu să abordez oamenii fără să tin cont de particularitătile lor, fără să mă las surprinsă de niciun fel de contrast vizual. În plus, relatiile dintr-o firmă mare sunt foarte dense, asemenea unor nisipuri miscătoare. De multe ori, am impresia unei invazii, am sentimentul că nu mă misc prin aerul liber, ci îmi croiesc drum prin grămezi de gunoaie: reziduuri psihice si energii uzate. Fiindcă nu găsesc în mine răgazul de a fi ceea ce vreau să fiu, mă încearcă o nedumerire usor stupefiată, usor rusinată, ca a unui om căruia un vânt puternic i-a smuls hainele de pe el si, gol puscă, le caută printre mărăcinii înalti. Îmi zic că trebuie să existe si o altă viată. Una în care să-ti vezi sufletul, una în care să nu te mai lovesti la tot pasul de trupuri dure, de minti pietrificate, de suflete ca niste găuri negre.
Sună ca si când m-as simti rău, dar nu mă simt rău. Doar că trebuie să depun un efort ceva mai mare ca să nu mă dezmembrez.
Am o colegă de serviciu care este rockerită până în vârful unghiilor. Literalmente, fiindcă din crestet până în tălpi, prin vestimentatie, bijuterii si machiaj exprimă limpede ce muzică îi curge nu numai prin urechi, ci si prin sânge. Desi avem functii diferite, lucrăm împreună la aceleasi rapoarte financiare sau, cum îi place ei sa spună "jucăm tenis cu dosarul albastru". Într-o după amiază, am găsit-o la biroul ei ascultând muzică la căsti. Muzică rock, desigur. Ca si când cineva ar fi tras brusc niste draperii groase din dreptul ferestrelor, lumina acelei amiezi însorite a năvălit înăuntru si m-a izbit drept în frunte.
În jurul meu, am văzut trupurile mimetice ale colegilor mei strecurându-se pe lângă pereti, luând înfătisarea si culoarea mediului înconjurător. Niciun suflu de viată, nicio respiratie caldă. M-am uitat la colega mea, care se prefăcuse într-un ochi imens, negru si viu, privind scrutător în sufletul meu. Oare într-atât să se fi lipit de mine zgura acestei lumi, încât am devenit asemenea mumiilor de la Pompei? Pe neasteptate, mi-a venit în minte o replică din filmul lui Zemeckis, "Contact", si anume răspunsul eroinei pentru vicleanul său coleg (care sustine că i-ar plăcea să trăiască într-o lume frumoasă si cinstită, dar că lumea nu este asa cum vrem noi): "Curios, si eu care credeam că lumea o facem noi!"
(Silvia Velea,
silvia_gh2002@yahoo.com )
 
Gând
Oamenii construiesc prea multe ziduri, dar nu destule poduri.
(Isaac Newton)
 
Imagine
 
Copiii spun lucruri trăsnite
- Cine vorbesc mai mult, mamele sau tatii?
- Mamele sunt mai vorbărete decât tatii, pentru că mamele se duc la piată si se ceartă cu vânzătorii.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Banc
Un tip îi povesteste unui prieten ce a pătit cu o zi în urmă:
- Mă trezesc de dimineată si plec la serviciu. Când ies din bloc, chiar la scară, doi insi îl băteau pe unul.
- Si?
- M-am gândit: să mă bag, să nu mă bag? Dar, tinând cont de faptul că mă grăbeam la serviciu, nu m-am băgat. La prânz, în fata restaurantului unde merg de obicei să mănânc, patru îl băteau pe unul.
- Si?
- Mă grăbeam spre masă, asa că iarăsi nu m-am băgat. Seara, când mă întorceam acasă, la iesirea din metrou, opt insi îl bateau pe unul. Acum, nemaiavând grabă, m-am băgat.
- Si?
- Mamă, ce l-am mai bătut pe ăla!
 
Raftul cu cărti
Antologie de poezie italiană [2006] de Dan Ciachir
Istorie si poezie în cultura arabă [2006] de Marius Chelaru
Dorinta durerii îndrăgostite [2006] de Horia Zilieru
Ora de nisip [1983] de Ana Blandiana
Poezii alese în selectia autorului (1914-1944) [1990] de Nichifor Crainic
 
Am învătat din filme
Mai toate computerele laptop sunt suficient de puternice pentru a pătrunde în sistemul de comunicatii al oricărei civilizatii extraterestre invadatoare.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.