Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0597/28.05.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Cumpără lucrări

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Actiunea desemnată de verbul a înainta are două coordonate esentiale, spatiul si timpul, precum si orientare foarte fermă, spre înainte, acest cuvânt fiind si izvorul actiunii. De asemenea, este evidentă încărcătura energetică, pentru că asimilează la nivel semantic verbe precum a merge înainte în spatiu, a se misca spre cineva sau ceva aflat în fată, a avansa. Din punctul de vedere al coordonatei temporale, mi s-a părut ciudată prima explicatie formulată în DEX, a merge înainte în timp, pentru că de obicei primul sens este unul propriu, denotativ, iar metaforicul acestei expresii este evident. Dar "lunga timpului cărare" capătă substantă în contextele cele mai diverse, iar cel mai drag inimii mele este a înainta în vârstă, care mi se pare una dintre cele mai plastice expresii ale reverentei. La fel ca si în cazul altor verbe, asocierea cu ideea de progres este usor de intuit; folosim ca sinonime a progresa, a se desfăsura, a se dezvolta, a evolua, pentru a reda ideea de trecere printr-o serie de schimbări spre o treaptă superioară. Si, desigur, nu putea să lipsească din mintea noastră de fiinte al căror tel este escaladarea scării sociale întelegeri precum a ridica pe cineva/a obtine o functie mai importantă, a avansa în grad, a promova. Acest verb se mai foloseste cu evidentierea la nivel fizic a unei forme de relief, a unei peninsule care învinge valul mării pentru a se manifesta; cu bolile care se agravează, avansând până rup din noi esentă vitală; cu cererile sau proiectele care se supun atentiei unei instante superioare spre examinare si aprobare; cu ideile, tezele sau doctrinele aduse la cunostinta publică si puse în circulatie.
Paradoxul la acest verb este legat însă de momentul în care devenim constienti de existenta lui. Adică: atâta timp cât înaintăm, nu ne gândim la el; e ceva intrinsec actelor noastre, nouă însine. Momentul constientizării coincide cu momentul imposibilitătii înaintării. Atunci când apare blocajul, se manifestă constiinta miscării. Ceea ce se făcea automat si firesc lasă loc nevoii subliminale de a înainta. Nu găsesc altă explicatie pentru panica adâncă ce se manifestă în mine atunci când mă simt blocată într-un vid energetic, imperativul lui trebuie să merg înainte orice-ar fi, decât prin faptul că avem în noi informatia genetică sau divină necesară, astfel încât fiinta mea stie singură încotro să se miste. Si dincolo de asta, am învătat că uneori e mai bine să mă opresc. Statul pe loc si repaosul complet s-au dovedit, în viata mea, cel putin, forme ale lui a înainta, pe cât de surprinzătoare, pe atât de eficiente.
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând
Mergi înainte si încrederea îti va veni.
(J.B. D'Alembert)
 
Imagine
 
Calendar
28 mai 1779 - s-a născut Thomas Moore

Născut în Dublin, Thomas Moore a fost un poet irlandez care prin traducerile, baladele si cântecele sale a găsit faima încă din timpul vietii. Prin activitatea sa, a fost si o importantă figură politică a timpurilor sale. Lucrarea sa "Epistles, Odes and Other Poems" ("Epistole, ode si alte poeme") a fost rezultatul călătoriilor sale în Canada si în SUA. În 1810, era considerat un scriitor la fel de important precum Lord Byron si Sir Walter Scott, dar datorită gusturilor sale excentrice a dat faliment si a fost obligat să părăsească Anglia, trăind o vreme la Paris. A petrecut mult timp în compania Lordului Byron, primind de la acesta memoriile sale, pe care le-a publicat în 1830. Este considerat poetul national al Irlandei.

 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Banc
Mai multi exploratori englezi mergeau prin junglă. Deodată, unul dintre ei cade într-o groapă (capcană întinsă de băstinasi) în care se afla un leu. Englezul începe să alerge roată în interiorul gropii. Leul, după el. Ceilalti stau pe margine si fac pariuri. La un moment dat, unul strigă:
- Accelerează, Smith, leul e chiar în spatele tău!
- Nu vă îngrijorati, domnilor, strigă Smith, eu am o tură în avans.
 
Raftul cu cărti
Dictionarul personajelor lui Dostoievski [2007] de Valeriu Cristea
Nume proprii în medicină [2003] de Ioana Soare
Dictionar etimologic de botanică sistematică [2006] de Toader Chifu
Conjugarea verbelor românesti [2005] de Ana Maria Barbu
Dictionar de drept civil de la A la Z de Călin M. Costin, Mircea N. Costin
 
Stiati că...
...unele animale pot privi cu un ochi înainte si cu celălalt înapoi?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.