Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0602/04.06.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Cumpără lucrări

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Din negura tuturor timpurilor, nasterea luminii a fost pentru oameni simbolul unui miracol, asociat cu dimensiunea astrală a lumii noastre, pentru că, dintotdeauna si cu mult înainte de noi, lumina vine din astri. Fie că este emisă, produsă sau răspândită, revărsată sau aruncată, ea face ca toate să fie luminoase si strălucitoare. Invidiosi pe acest dar al astrelor, în acelasi timp capabili să-i vadă utilitatea si să îl copieze, oamenii au devenit, la rândul lor, izvoare de lumină. Au inventat lumânarea, bricheta, chibritul, lampa, lanterna, becul (ordinea e întâmplătoare si neterminată). Obiectele aflate în calea luminii devin luminoase, se umplu de lumină, oricât ar fi ele de comune, de banale. Totul scânteiază, sclipeste, străluceste. Teribil de frumos sună "a se lumina de ziuă", adică a se sfâsia treptat negura noptii, si "a se lumina a ploaie", folosit despre văzduhul străbătut de o lumină difuză, perlată, înainte de ploaie. Parcă n-ar avea nicio relevantă ce anume vesteste lumina (bun sau rău), vestea în sine e minunea.
Sensurile figurate ale cuvântului sunt însă fără exceptie pozitive. Se leagă de a răspândi stiinta si cultura, a educa, a cultiva, a instrui, a învăta. Rezultatul este lămurirea, clarificarea, descurcarea, deslusirea, elucidarea, explicarea, limpezirea, precizarea. Ideile sunt cele care luminează spiritul, înfiripându-se, conturându-se, căpătând din neant formă lămurită. Expresia "a lumina cuiva calea" are o particularitate specială în rândul expresiilor: poate fi folosită atât cu sens propriu (a însoti pe cineva cu o sursă de lumină), cât si cu sens figurat (a călăuzi, a conduce spre tintă). Sunt destule sinonimele care acoperă ideea de a îndrepta în directia bună, dar se face referire si la mintea omului călăuzit, luminat printr-un miracol într-o străfulgerare.
Foarte bine reprezentată este gama de sentimente umane, de reactii la nivel fizic, semnificând a răspândi multumire, bucurie, a înveseli, a însenina. Se luminează ochii, fruntea, obrazul, fata, atunci când lumina se naste dinlăuntru si găseste drum spre înafară. Omul, el însusi, se luminează când vede alt om. E doar urmasul lui Prometeu si arde în el, nestins, focul păgân. stiu că e dar de la Dumnezeu lumină, însă… cât de frumos zice Blaga, vorbind despre dragostea lui, de carne si spirit dimpreună: "Ca un eretic stau pe gânduri si mă-ntreb:/ De unde-si are raiul – / lumina? – stiu: Îl luminează iadul/ cu flăcările lui!" (Lumina raiului).
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând
Esenta lumânării nu este ceara care lasă urme, ci lumina.
(Antoine de Saint-Exupery)
 
Imagine
 
Interesant
Când Soarele este la înăltime mică si învăluit în nori de înăltime, pe ambele sale părti apare o pereche de pete luminoase care seamănă cu niste sori fantomatici si se numesc câini-soare (parhelii). Denumirea se trage probabil de la lunga rază orizontală de lumină albă care iese uneori dintr-unul din capetele lor, ca o coadă. Ca si halourile, ele apar când lumina solară se refractă prin cristalele de gheată de o anumită formă din norii de înăltime. Au fost cazuri când aparentii sori au creat panică. Într-o bătălie a Războiului celor Două Roze, din 1461, armata dinastiei York s-a alarmat văzând trei sori pe cer. Căpetenia ei, Edward, duce de York, a condiderat că e un semn bun si a obtinut victoria. Când a fost încoronat ca Edward IV, a adoptat embleme celor trei sori pe cer pentru blazonul personal.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Banc
Câinele lui Pavlov stătea într-o zi cu botul pe labe si se gândea la stăpânul lui:
- Uite, domnule, ce reflex conditionat pe bătrânul ăsta: când se aprinde lumina, îmi aduce de mâncare!
 
Raftul cu cărti
Paradisul pierdut (editie de lux) de John Milton
Poemes - Poezii (editie bilingvă) de Paul Verlaine
The poems - Versuri (editie bilingvă) de John Keats
Din lirica lui Tagore de Rabindranath Tagore
Versuri (editii definitive) [2006] de Ion Minulescu
 
Stiati că...
...luminii care vine de la Soare îi ia 8 minute până atinge Pământul?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.