Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0608/12.06.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Cumpără lucrări

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Imediat după Revolutie, în dezlăntuirea care a urmat atâtor lucruri interzise, râdeam în hohote la umorul produs de Vacanta Mare. Există o doză mare de umor în multe lucruri care te surprind, chiar te sochează, iar ei nu se sfiesc să fie nebuni. Însă, problema este că nu poti fi surprins pe aceeasi idee de mai multe ori. Chiar mai rău, dacă e o vulgaritate sau o prostie, rămâne doar atât si o respingi în cele din urmă. Evident, nu mă refer în mod deosebit la Vacanta Mare (când nu tin mortis să o ia pe arătură, mai fac si glume bune), ci la toti cei care procedează în felul acesta.
A soca este o modalitate de a atrage atentia care functionează de când lumea. Acum se pare că la moda este înjuratul pe bloguri, în ziare, la televiziune. Este destul de facil: îti alegi un personaj public pe care să-l poti critica, eventual din mass-media (ca să-ti poată răspunde în fortă), si îl faci în toate felurile, argumentat cât să zică lumea: "Mamă, ce i-a zis-o ăsta, pe sleau, cu curaj!". Mai ales dacă respectivul intră în horă si îti dă replica, ai dat lovitura - obtii ditamai audienta. Mi se pare o manipulare cât se poate de josnică. Nici nu contează cine are dreptate. Controversele adevărate nu sunt doar o luptă de cuvinte si idei, ci de valoare si finete, chiar dacă sunt însotite de ironie si sarcasm.
Am convingerea că va trece si acest val de mojicie speculativă, pentru că oamenii se vor sătura. Iar dacă o fi să mă însel, îi multumesc lui Dumnezeu că nu trăiesc o vesnicie.
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )
 
Gând
De stridenta balcanică nu scăpăm nici în artă: bârfa cosmică, guitatul transcendent, înjurătura metafizică.
(Valeriu Butulescu)
 
Imagine
 
Site
Există o multime de informatii adunate în diferite baze de date, dar putine persoane au acces real la acestea, chiar si atunci când accesul este teoretic liber. Există tot felul de impedimente practice, mai ales pentru cei care nu sunt profesionisti ai bazelor de date si statisticilor. Există multe informatii valoroase pentru oameni cu putere de decizie, chiar si de interes larg, dar acestea zac în bazele de date. Nu este întotdeauna asa de usor cum s-ar părea să extragi exact informatiile relevante si să le si prezinti într-o formă revelatoare. Plecând de la aceste observatii, a apărut proiectul Gapminder, care îsi propune să umple acest gol, aducând informatiile la forme de prezentare cât mai usor inteligibile. Si chiar fac o treabă extraordinară - atât de bună încât mari firme si institutii internationale au hotărât să le dea concursul. Realităti sunt reliefate, prejudecăti sunt spulberate, concluzii pentru vitor apar deodată surprinzător de clar.
(Lucian Velea)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Banc
În fata unei pesteri stau Old Shatterhand, Winnetou si Marele Sef. Intră Winnetou în pesteră si deodată se aude: poc! si o înjurătură. Iese Winnetou din pesteră si intră Marele Sef. Se aude iarăsi poc! si o înjurătură. Iese si Marele Sef si intră Old Shatterhand. Dinăuntru se aude poc! si o înjurătură, apoi iară poc! si altă înjurătură.
Marele Sef îi zice lui Winnetou:
- Prietenul nostru palid a călcat pe greblă si când a intrat, si când a iesit...
 
Raftul cu cărti
Principele de Niccolo Machiavelli
Dincolo de bine si rău de Frederich Nietzsche
Republica de Platon
Pe culmile disperării de Emil Cioran
Arta Războiului - arată-te puternic când esti slab si slab când esti puternic de Sun Tzu
 
Perle
Si bietul Eminescu, scârbit de bisnita societătii sale si că Veronica Micle îi făcea fite, intră într-o etapă nouă pe care mi-e rusine s-o spun.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.