Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0612/18.06.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Cumpără lucrări

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Unul dintre cele mai extraordinare lucruri de care oamenii sunt capabili este acela de a dărui. Verbul are ca primă explicatie sinonimia cu a da în dar ceva cuiva si cu a face un dar cuiva, două actiuni prin excelentă creative si benefice. Atunci când sensul sintagmei se extinde, iar implicatiile darului cresc, având o mai puternică relevantă, conotatiile încep să facă referire la însemnătatea pe care gestul îl are pentru cel căruia i se oferă darul; se foloseste verbul cu sensul de a cinsti pe cineva cu ceva, a acorda cuiva ceva, a înzestra pe cineva cu ceva sau a dota, moment în care primitorul fie primeste dovada stimei de care se bucură, fie primeste cele necesare pentru a-si începe viata sub cele mai bune auspicii. Venind vorba de bani, există obiceiul de a dona pentru ca lucrurile în care credem sau în care ne regăsim interesele să poată demara sau merge înainte. Poate cel mai apropiat, din punct de vedere semantic, este a oferi, care mi se pare că are, în plus, legătură cu ofranda religioasă, văzută ca obligativitate si necesitate. Iar cea mai complexă si mai dificilă dimensiune a termenului este cea reflexivă, care presupune dăruire de sine, care presupune pe a se consacra, a se dedica, a se face pe sine dar.
Lucrul care mă nedumereste putin este următorul: oare să fie atât de simplă povestea asta cu dăruirea? Adică: dai - e bine, nu dai - nu e bine? De cele mai multe ori, capacitatea de a dărui e considerată o calitate în sine, lucru ce mi se pare o eroare, si încă una foarte gravă. Esenta însăsi a darului este nevoia de dar a celui ce-l primeste. Dacă nu există nevoia, darul trebuie să aibă forma eliberării, pentru că... sunt lucruri pe care le dăruim celorlalti care au efectul unui lant, care se mai si strânge, în timp, în jurul gâtului. Pentru că, în momentul acela, dăruirea se confundă cu silnicia primirii. Si pentru că atunci, gestul de a dărui, în sine, se anulează. Nu contează cât de mult înseamnă lucrul dăruit pentru cel care dăruieste, desi e adevărat că uneori ne putem dărui sufletul si întreaga fiintă. Atâta că nu are nicio relevantă asta, si nimeni nu trebuie să se simtă obligat a primi.
Prin urmare, tuturor celor cărora eu le-am făcut daruri netrebuincioase, iertăciune. Uneori, darul cel mai potrivit e lipsa lui. Si câteodată, cea mai bună replică din viata unui om e cea pe care o repetam când eram mici si întelegeam că undeva nu e nevoie de darurile din noi: "Îmi iau jucăriile si mă duc la scara mea."
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând
Cel mai bun cadou pe care îl poti oferi cuiva este întreaga ta atentie.
(Richard Moss)
 
Imagine
 
Exercitiu de inspiratie
Într-o zi de vară, un autobuz se opintea pe o sosea ce traversa întinsele preerii. Pe un scaun din spate, stătea un bătrân uscătiv, tinând în brate un mănunchi de flori de câmp. Pe partea opusă, o fată oachesă se uita fascinată la macii, margaretele si albăstrelele din bratele bătrânului. Nu-si putea lua ochii de la ele. Răzbătea din când în când până la ea parfumul proaspăt de flori. Încercă să privească pe fereastra prăfuită a autobuzului, dar degeaba. Ca un magnet o atrăgeau florile bătrânului.
La următoarea statie, bătrânul dădu să coboare. Ezită o clipă, după care se adresă fetei. "Văd că-ti plac florile mele. Cred că sotiei mele i-ar face mare plăcere să ti le dăruiesc. Am să-i spun că ti le-am dat tie."
Fata primi florile îmbujorându-se de plăcere. Îl urmări apoi pe bătrân cum coboară din autobuz si intră pe poarta de fier forjat a unui cimitir din apropiere.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Banc
- Iubitule, îmi faci cadou de ziua mea o pereche de cercei de aur?
- Da, iubita mea, dar la anul!
- Si anul acesta?
- Anul acesta te duc să-ti găurească urechile! răspunse tânărul scotian îndrăgostit.
 
Raftul cu cărti
Marty învată muzica de Nicole Sima
Feng Shui cu plante de Dana Verescu
Rottweilerul - rasă de pază si apărare [2002] de Ioan Bud
Caniche - rasă de câini pentru toate gusturile [2001] de Ioan Bud
Crescătoria de papagali - hobby, afacere [2005] de Dorina Stefanache
 
Stiati că...
...în Idaho este ilegal să oferi în dar o cutie cu bomboane mai usoară de 300 de grame?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.