Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0617/25.06.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Cumpără lucrări

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Poate lucrul care m-a surprins cel mai mult învătând lingvistica, a fost arbitrarul numelor pe care le au lucrurile. Pentru cei care nu si-au bătut capul cu asa materie în scoli (de mare bătaie de cap ati scăpat!), trebuie spus faptul că, după toate probabilitătile, numele lucrurilor au fost date la întâmplare, posibil de către indivizi mai creativi, iar procesul a avut la bază pura necesitate (presupun că nu se putea spune "aia" la toate). Misterul numelor este lămurit în Biblie, efortul denominativ apartinând în parte lui Dumnezeu, în parte lui Adam. Precizarea mi se pare că este chiar un motiv în plus să validăm ipoteza lingvistică precizată la început: acolo unde omul nu are explicatie, e loc de miracol biblic. Prin urmare, felul în care numim masa masă si casa casă e o pură întâmplare.
Darul lăsat mostenire de Adam este, însă, la îndemâna noastră, pentru că ne exercităm acest drept în fiecare zi. A numi înseamnă a pune sau a da cuiva un nume. Acesta poate avea chiar forma unui calificativ sau a unei porecle, cu scopul de a intitula, a boteza. Nevoia de a denumi, de a chema pe cineva într-un anume fel, e născută din necesitatea de strigare, pentru că apoi, numitul îsi capătă numele ca pe un dar si îl poartă până la sfârsitul zilelor; prin intermediul numelui, el poate fi pomenit, adus în discutie, amintit, invocat. Nu numai că este recunoscut superficial de către ceilalti prin nume, dar ajunge a fi socotit drept numele său, a fi considerat ca fiind însusi numele. Tot de aici, la un pas, avem numirea într-o functie sau angajarea cuiva pe un post, care îi poate deveni o a doua identitate. Una dintre cele mai interesante expresii românesti este "cum te cheamă?", despre care putini stiu că e, de fapt, o prescurtare de la "cum te cheamă, cum te strigă, cum îti zice tie lumea?"
Prin urmare, zestrea primară pe care o avem este propriul nume. Zic cercetătorii că, în timp, purtătorul capătă si trăsăturile desemnate prin nume, contaminându-se cosmic ca de pulbere stelară. Ar fi un exercitiu interesant să căutati (în dictionarele de onomastică) ce însemnati în cartea zeilor; pentru mine a fost o revelatie, atunci când am primit ca temă de bibliotecă exercitiul, de la un profesor de la universitate. Am aflat atunci că "Iulia" e numele vechi si celebru al familiei lui Cezar si derivă dintr-o si mai veche variantă a divinitătii supreme, Jupiter, iar "musat" e folosit si azi ca adjectiv în aromână, însemnând "frumos". Însă, dincolo de toate astea, cred că în sufletul meu e dorinta de a mă numi "minune". De fapt, eu stiu că asa mă cheamă, si mi se pare atât de evident, încât sunt într-o perpetuă mirare că nu pot oamenii să spună asta de cum mă văd. Mi-ar plăcea ca oamenii care mă găsesc să rămână surprinsi si să râdă. Si, sincer, cred că de-asta e atât de frumos când cineva, oricine, nimereste câte un sinonim strigându-mă.
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând
În dragoste nu trebuie neapărat să ai un nume. E suficient prenumele.
(Vasile Ghica)
 
Imagine
 
Exercitiu de inspiratie
Este mai bine să lăsăm vasul neumplut, decât să încercăm a-l păstra atunci când este prea plin. Lama nu poate fi păstrată prea multă vreme dacă o folosim si o ascutim mereu.
Dacă sala este plină cu aur si cu jad, nimeni nu este în măsură să-i asigure paza. Dacă cei bogati si nobili se mândresc, ei atrag singuri, prin aceasta, nenorocirea asupra lor.
Când opera este înfăptuită, iar numele omului încununat de glorie, el trebuie să se îndepărteze.
(Lao Tzi)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Banc
Un politist opreste un autoturism. Verifică toate actele, totul este în regulă, până când observă că în masină se află 5 persoane.
- Îmi pare rău, dar circulati neregulamentar, sunteti 5 persoane în masină!
- Si ce-i rău în asta?
- Sunteti 5 persoane în Audi Quattro. Masina are doar 4 locuri, îi spune clar numele, "quattro" înseamnă "patru".
- Este Quattro, dar este masină de 5 persoane.
- Gresiti!
- As putea să vorbesc cu seful dumneavoastră?
- Nu, este ocupat cu două persoane într-un Fiat Uno.
 
Raftul cu cărti
Dictionar de idei politice [2007] de Alain Geledan
Dictionar latin - român [2007] de Gheorghe Gutu
Dictionar de simboluri (3 volume) de J. Chevalier, A. Gheerbrant
Dictionar de media [2005] de Larousse
Dictionar explicativ de pleonasme [2006] de Silviu Constantinescu
 
Stiati că...
...fiecare rege din cărtile de joc reprezintă un rege adevărat din istorie: pică - David; inimă - Carol cel Mare; treflă - Alexandru cel Mare; caro - Julius Caesar?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.