Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0636/20.07.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Cumpără lucrări

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Omul primitiv, căpătând ceva constiintă de sine si devenind suficient de inteligent ca să aibă o perspectivă temporală, si-a dat seama că există un mod mai bun decât să stea la îndemâna capriciilor naturii. Astfel a apărut agricultura, iar relativa securitate alimentară pe care a adus-o a făcut viata mai usoară. Totusi, agricultura nu e chiar treabă simplă, mai ales când ai doar mâinile goale, asa că omul a inventat tot felul de unelte care să îi fie de ajutor. Munca fiind tot prea grea, a supus animale si le-a pus să-si folosească forta în locul lui. Dar omului tot i s-a părut prea greu, asa că a inventat minunătii care mai de care, nevăzute până atunci, încât a ajuns să mute munti din loc stând pe scaunul excavatorului, al basculantei, al panoului de comandă, al biroului cu computer - ehei, de multe scaune a avut nevoie ca să-i fie în sfârsit usor. Numai că într-o bună zi, s-a trezit că are niste kilograme în plus si burta îi creste, pentru că scaunele au efecte secundare, care nu sunt scrise în prospect. Dar nu-i bai, omul găseste solutii pentru toate. Asa că a inventat o multime de modalităti, tehnici si aparate cu care să facă efort si să-i fie din nou greu, ca astfel să rămână în formă. Face cam aceleasi miscări ca atunci când culegea roadele cu mâna ori alerga după vânat, doar că acum se cheamă fitness. Lungă si complicată cale a găsit omul pentru a fi trupeste asa cum a fost menit să fie.
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )
 
Gând
Un conservator este un om care este prea las ca să lupte si prea gras ca să fugă.
(
Elbert Hubbard)
 
Imagine
 
Calendar
Pe 20 iulie, anul 356 î.Ch., s-a născut Alexandru cel Mare, cel care a devenit rege la numai 20 de ani. La moartea tatălui său, regele Filip II al Macedoniei, orasele-state grecesti pe care acesta le subjugase au considerat că este cea mai bună ocazie să se pregătească de luptă pentru cucerirea independentei lor. Alexandru, desi foarte tânăr, le zădărniceste planurile, învingându-le sub zidurile Tebei, aproape de Atena. A luat apoi cu asalt orasul si l-a incendiat, păstrând neatinse templele si casa poetului Pindar. Pe supravietuitori i-a vândut ca sclavi si fiindcă nu au urmat alte revolte, Alexandru a fost liber să-si concentreze atentia asupra marilor sale proiecte.
Pe vremea lui Filip II, Macedonia adoptase cu entuziasm cultura greacă. Pe lângă o strictă instruire militară, Alexandru fusese educat de Aristotel, filozoful de frunte al Greciei. El nu dorea doar să domine militar lumea cunoscută, ci să creeze o ligă a statelor elene, sub conducere macedoneană. Astfel, Alexandru debarcă în Asia dominată de Persia, repurtând o primă victorie asupra armatelor persane la portile Siriei. Cucereste Siria si Egiptul si întemeiază orasul Alexandria în Delta Nilului. Pentru a doua oară, Alexandru învinge armatele persane ale regelui Darius, la Gaugamela, iar după asasinarea acestuia de către propria sa gardă de corp, imperiul său se prăbuseste. Babilonul, Susa si Persepolis cad fără luptă. La Gordium, capitala Frigiei (în Turcia de astăzi), se afla un mare nod ("nodul gordian"), despre care Parcele spuneau că acela care va reusi să-l desfacă va deveni stăpânul Asiei. Alexandru l-a tăiat în două cu sabia, adresându-se trupelor sale: "Limitele imperiului nostru vor fi cele pe care le-au fixat zeii drept limitele pământului". Ultima victorie pe care Alexandru o repurtat-o este acea din valea Indului, unde a înfrânt o armată indiană însotită de 200 de elefanti. Epuizati, soldatii lui Alexandru credeau că Himalaya era capătul lumii, si astfel au refuzat să continue înaintarea. Alexandru e nevoit să se întoarcă. La Babilon se îmbolnăveste si moare în anul 323 î.Ch. În numai 13 ani de domnie, a extins granitele imperiului său din Grecia până în India, imperiu care după moartea sa va fi divizat si împărtit între generalii săi.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Banc
Iepurasul si ursul sunt chemati la încorporare. Ca să nu meargă la armată, se gândesc ei să recurgă la înselăciuni.
Iepurasului îi vine primul ideea:
- Am să-mi tai urechile! Fără ele nu mă pot apăra de dusmani, deci voi fi considerat invalid.
Zis si făcut. Intră la control si când iese ursul îl întreabă:
-Ei?
-Respins, răspunde el fericit, fără urechi nu pot dormi iepureste.
Vine rândul ursului:
- La mine e mai greu. N-am cine stie ce urechi, coadă nici atât. Eu am să-mi tai o labă, căci în ea stă puterea mea.
Zis si făcut. Iese ursul schiopătând din cabinet si iepurasul îl întreabă:
- Ia zi, te-au respins?
- Da, zise ursul bucuros, mi-au spus că sunt prea gras.
 
Raftul cu cărti
Începe cu ce nu-ti place [2007] de Brian Tracy
Întrebările sunt, de fapt, răspunsuri [2007] de Allan Pease
Abilităti de comunicare [2007] de Allan & Barbara Pease
Factorul Fred - cum poate pasiunea pentru ceea ce faci să transforme obisnuitul în extraordinar [2007] de Mark Sanborn
Eficienta în 7 trepte sau un abecedar al întelepciunii. Etica liderului eficient sau conducerea bazată pe principii. Managementul timpului sau cum ne stabilim prioritătile (3 volume) [2007] de Stephen Covey
 
Familia Bundy
Al: Bud, tine minte un lucru de la mine, femeile au inventat măritisul. Văd un tip, îi fură tineretea, salariul si visurile. Apoi fundurile lor devin tot mai mari.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.