Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0644/01.08.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Cumpără lucrări

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Toate lucrurile la care spunem că ne asteptăm, fiindcă de fapt, constient sau inconstient, ni le dorim sau ne temem de ele, îsi găsesc rapid argumente si explicatii în mintea noastră. În schimb, realitatea se dovedeste adesea de neînteles si de neexplicat, fiindcă ea nu corespunde asteptărilor fiecăruia. În rest, stiinta este doar o metodă inteligentă de a face ca realitatea să pară că este în corespondentă cu asteptările noastre.
Ne-am înconjurat si ne-am fortificat mintea cu teorii care functionează doar în conditii limitate. Credem atât de tare în aceste teorii stiintifice încât nici măcar nu mai încap în mintea noastră alte posibilităti decât cele explicate sau justificate de ele. Ceea ce nu putem pricepe, bazat pe teoriile noastre, spunem că nu există sau nu se adevereste. Din acest motiv avem nevoie de manichiură ca să îndrăznim să ne arătăm mâinile în public în locurile unde manichiura este la modă. Din acest motiv nu putem supravietui unor boli fatale decât dacă medicina ne poate vinde suficient de credibil (adeseori si scump) solutia medicală. Din acest motiv nu ne mai deranjează politicienii care ne guvernează arbitrar, fiindcă avem explicatii care îi absolvă pe ei de răspunderea pentru viata noastră, chiar dacă si-au asumat-o, si ne permit nouă să dăm vina pe ei, fără să le cerem însă socoteală si fără să ne cerem nouă să ne schimbăm atitudinea. Nu putem nega asteptările si dorintele noastre, desi nicio stiintă nu ni le explică, dar putem să ne plângem de faptul că realitatea nu ne place si putem găsi si explicatii logice care să ne permită să rămânem victimele ei. Desi asta nu ne face fericiti, continuăm în acest sens, până când vom descoperi că tot ce avem de făcut este să refuzăm realitatea care nu corespunde asteptărilor noastre si să ne angajăm să o schimbăm după cum dorim noi, nu după dorinta unor partide, a unor savanti, a unor negustori de idei sau a unor comercianti.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )
 
Gând
Mintea intuitivă este un dar divin, iar mintea ratională este servitorul fidel al acesteia. Noi am creat o societate care onorează servitorul si a uitat darul.
(
Albert Einstein)
 
Imagine
 
Site
Există multe informatii în lumea stiintifică care nu ajung la cei care ar putea fi interesati de ele. MadSci Network este o retea non-profit de oameni de stiintă din diferite domenii, care participă voluntar, răspunzând întrebărilor tuturor celor interesati. Printre altele, pe site se găseste arhiva răspunsurilor date până acum: 36.000 de răspunsuri în 12 ani de activitate. Unele sunt foarte specializate, dar altele sunt extraordinar de interesante si usor de înteles pentru oricine vrea să-si sporească cunostintele de cultură generală.
(Lucian Velea)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Banc
-Tăticule cine a descoperit comunismul?
-Marx, Engels si Lenin.
-Dar cine sunt ei?
-Ei, au fost niste oameni de stiintă.
-Din ăia care-si testează teoriile pe animale?
 
Raftul cu cărti
Educatia si dezvoltarea copilului [2007] de Mihai Diaconu
Grupurile în organizatii [2007] de Petru Lucian Curseu
Fenomenologia trupului de Constantin Enăchescu
Cum ne stabilim prioritătile [2007] de Stephen Covey
De ce bărbatii se uită la meci si femeile se uită în oglindă [2007] de Allan Pease, Barbara Pease
 
Altfel de dictionar
aburi = apă care plouă în sus
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactori: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com), Corina Suciu (corina_64@hotmail.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.