Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0647/06.08.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Cumpără lucrări

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Câteodată mă gândesc la faptul că oamenii ar trebui să inventeze cuvinte atunci când sunt bucurosi sau fericiti. Să-si alcătuiască propriile dictionare si să le ofere celorlalti în dar, atunci când li se pare că acestia ar avea nevoie de astfel de cuvinte. Si pentru că lucrurile bune se împrăstie cel mai bine prin puterea exemplului, o să încep eu astăzi, prin a vă dărui verbul "a văcăntui".
Asa cum se poate lesne deduce, cuvântul s-a format (în închipuirea mea) de la vacantă, prin urmare toate lucrurile pe care le veti imagina pornind de la vorbele mele ar trebui să se lege de perioada aceea de odihnă, acordată elevilor si studentilor la sfârsitul unui trimestru, semestru sau an de scoală ori de studii. Pentru că aceea este cu adevărat vacanta; toate celelalte perioade de repaos si calm pe care ni le luăm, oameni mari fiind, nu au nicio legătură cu desăvârsitul gust al libertătii vacantelor de copii. Vorbesc de sentimentul acela pe care îl aveti atât de adânc îngropat în voi, încât sunteti siguri de faptul că nu mai e. Nimic mai putin adevărat. E acolo, doar că ni se pare important să crestem, să devenim seriosi si să nu ne dăm în stambă cu fleacuri. Nobilă intentie, dar - cu voia Domniilor Voastre - o să mă doară în sfintele coate de ea, si o să vă spun ce sinonime minunate am eu în vocabular pentru verbul de vi-l prezint acum.
Să luăm, spre exemplu pe "a concedui" (care înseamnă a hălădui în concediu), pe "a se plăji" (adică a se prăji pe plajă), pe "a se plimbăji" (a se plimba, tot pe plajă, bineînteles, dar mai pe înserat). Să nu lăsăm nementionate pe "a se sori" (care e acelasi lucru cu minunatul si incredibilul a se umple de soare), pe "a resparfumi" (a respira atât de adânc, încât să-ti simti si să-ti iubesti esenta vie, neatinsă de nimic niciodată), pe "a uităci" (adică a fi uituc de toate felurile si în toate culorile), dar si pe mai banalul si mai lenosul "a somni" câtu-i frontu'; si ultimul, dar nu cel din urmă, "a se bucuri" ca prostu’!
Partea cea mai frumoasă este aceea că, asa cum oamenii au conceptii diferite despre ce înseamnă relaxare si petrecere de timp liber, tot astfel fiecare poate să se reinventeze pe sine cu minunata ocazie a vacantelor (fie ele si imaginare). Unii se vor gândi la munti de piatră, altii se vor rătăci prin Sahara pe cămile; unora le va naste cuvinte Turnul Londrei, iar altora senzatii – Turnul Eiffel; unii se vor hrăni cu suncă la Praga, iar altii vor trăi cu măsline pe Acropole, ca să-l parafrazez pe Călinescu. Însă dincolo de lista de sinonime pe care o putem deschide si o putem lăsa deschisă pentru totdeauna, rămâne strălucirea zilelor de văcăntuială. Până la adânci bătrâneti.
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând
Râsul este o vacantă instant.
(
Milton Berle)
 
Imagine
 
Calendar
Pe 6 august 1881 s-a născut Sir Alexander Fleming, bacteriolog scotian care, prin descoperirea penicilinei, a realizat un mare pas înainte în terapia cu antibiotice. După ce a studiat medicina la St Mary's Hospital Medical School din Londra, Fleming si-a continuat cariera acolo, devenind profesor de bacteriologie în 1928. În acelasi an, în timp ce făcea cercetări asupra substantelor antibacteriale care să nu fie toxice pentru oameni, soarta a vrut ca omul de stiintă să plece în vacantă, lăsând în laboratorul său o lamelă cu o tulpină de bacterie cultivată pe ea, care provoca, printre altele, abcese. Când s-a întors, lamela era acoperită de mucegai, iar toate bacteriile dispăruseră. A descoperit că antibioticul, pe care avea să-l numească mai târziu penicilină, distrugea organismele care produceau anumite boli infectioase, fără a avea niciun fel de efecte nocive asupra animalelor si oamenilor. Desi Fleming a descoperit accidental penicilina în 1928, a trebuit să mai astepte 12 ani pentru ca Howard Florey si Ernst Chain să izoleze mucegaiul si să perfectioneze apoi metodologia producerii ei. În 1945, Fleming a primit premiul Nobel pentru fiziologie si medicină, împreună cu E.B. Chain si H.W. Florey. Fleming a murit la 11 martie 1955.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Banc
Patru prieteni pleacă în vacantă. La hotel, neavând prea multi bani, hotărăsc să doarmă câte doi în cameră. Se stia că unul dintre ei sforăie atât de cumplit, încât au convenit să doarmă pe rând în cameră cu el, fiecare câte o noapte. În prima dimineată, apare cel care a tras primul la sorti cu ochii rosii si părul răvăsit.
- N-am putut dormi toată noaptea, am stat în fotoliu si m-am uitat la el, smulgându-mi părul din cap.
A doua zi, următorul, rupt de somn si el:
- Cum să dormi? Se clatină acoperisul de la sforăitul ăstuia, am stat toată noaptea pe marginea patului cu degetele înfundate în urechi.
A treia zi, iese al treilea din cameră, odihnit, bine dispus.
- Am dormit ca un prunc!
- Cum ai reusit?!?
- Simplu. Înainte de a ne băga în pat, l-am strâns în brate, l-am sărutat dulce si i-am spus noapte bună. El n-a închis un ochi toată noaptea.
 
Raftul cu cărti
Viata pe un peron de Octavian Paler
Cheita de aur (Buratino) de Alexei Tolstoi
Cei trei muschetari de Alexandre Dumas
Lumea lui Rocannon de Ursula K. Le Guin
Dincolo de bine, dincoace de rău. Despre iubire de Aurora Liiceanu, Alice Nastase
 
Stiati că...
...în Alaska este legal să omori ursi, însă este ilegal să trezesti un urs din hibernare pentru a-l fotografia?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.