Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0649/08.08.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Cumpără lucrări

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Unii savanti, medici sau psihologi pun visele din timpul somnului, ca de altfel toate trăirile psihice, fie pe seama unor remanente ale stării de veghe, a amintirilor constiente sau subconstiente si a experientelor deja trăite, fie pe seama dorintelor si tendintelor noastre, împlinite sau doar în stare de germen, fie pe seama unei activităti necontrolate si neexplicate a creierului. Este usor să emitem teorii sau să acceptăm explicatii date de altii, ca să scăpăm de responsabilitatea de a întelege ce se întâmplă în starea de vis sau de implicatiile pe care le au visele în viata noastră! Dar la fel de usor este să folosim această extraordinară putere de a visa, pe care noi o avem ca oameni. Nu stim exact dacă si alte fiinte vii (animalele) au vise, fiindcă savantii au reusit cel mult să le măsoare anumiti parametri neurocerebrali pe care ei îi asociază cu starea de vis. Eu cred că este posibil ca si animalele să viseze, poate si plantele, dar e doar o posibilitate, insuficient explorată sau lamurită.
Cea mai simplă formulă de a folosi starea de vis este ca, înainte de culcare, să ne facem "rugăciunea", si nu mă refer la rugăciunea religioasă (desi chiar si aceasta e o formulă), ci în general la acel dialog cu noi însine în care, printre altele, putem să trecem în revistă ziua care a trecut, cu tot ce am făcut mai important în ea, să ne împăcăm cu toate lucrurile, situatiile si persoanele, să multumim (lui Dumnezeu, Divinitătii, Universului) pentru tot ce trăim, să ne îndemnăm să facem mai bine sau mai just lucrurile în care simtim că putem progresa, să ne programăm ceasul biologic si subconstientul pentru ca a doua zi să ne trezim si să împlinim ceea ce avem de făcut, odihniti si plini de viată. Dar mai ales să ne propunem ca, în cursul noptii, să găsim răspunsurile la întrebările majore sau minore legate de viata noastră, pe care tot noi trebuie să le formulăm.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )
 
Gând
Realitatea. Mi se arată rar si numai în vis.
(
Valeriu Butulescu)
 
Imagine
 
Site
Din timpuri străvechi, oamenii au încercat să facă o legătură între ceea ce îsi amintesc din vise si realitate cotidiană. S-au dat interpretări diferitelor subiecte, unele bazate pe observatii atente ale comportamentului uman si pe o întelegere profundă a psihologiei, altele pe simple superstitii si mituri. Site-ul www.vise.ro este un dictionar care pezintă astfel de interpretări, combinând mai multe surse. Este o experientă interesantă, dar orice premonitii s-ar deduce, fiecare trebuie să-si asume deciziile în viată.
(Lucian Velea)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Banc
Înmultindu-se numărul lupilor din regiune, autoritătile unui stat din SUA au oferit suma de 5000 dolari pentru fiecare lup împuscat. Stirea publicată în ziare i-a transformat pe Sam si Jed, doi buni prieteni, în vânători de lupi. Zile si nopti la rând au colindat muntii si pădurile în căutarea lupilor, dar acestia, parcă vorbiti, dispăruseră fără urmă. Extenuati si flămânzi, au adormit într-o noapte la un foc în pădure, visându-si fiecare bogătia. Deodată, Sam s-a trezit la un zgomot ciudat. Erau înconjurati de o haită uriasă de lupi, ai căror ochi si colti sticleau în întuneric. L-a zgâltâit puternic pe prietenul său, spunând:
- Jed, scoală-te repede! Suntem bogati!
 
Raftul cu cărti
Întrebările sunt, de fapt, răspunsuri [2007] de Allan Pease
Inteligenta emotională de Daniel Goleman
Grupurile în organizatii [2007] de Petru Lucian Curseu
Fenomenologia trupului de Constantin Enachescu
Cartea gesturilor - cum putem citi gândurile oamenilor din actiunile lor [2005] de Peter Collett
 
Altfel de dictionar
harem = visul sotului după ce s-a certat cu nevasta si doarme singur pe canapeaua din sufragerie
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.