Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0657/20.08.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Cumpără lucrări

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Verbul a se întoarce are, în limba română, foarte multe acceptii. Cea mai cunoscută si mai des întâlnită este aceea de a se înapoia sau a reveni cu un sinonim regional foarte frumos, "a se înturna". Ideea presupune existenta unui punct de plecare, fată de care initial trebuie să te depărtezi; altfel, folosirea lui a se întoarce nu-si are rostul, pentru că nu te poti întoarce fără să fi plecat. DEX-ul mai aduce o explicatie a acestei actiuni, care mi se pare însă mai vagă: a se îndrepta spre un punct, schimbând radical directia initială; "radical" nu spune prea multe si nu include ideea de revenire asupra punctului de plecare.
În egală măsură, cuvântul poate fi folosit vorbind despre o stare afectivă sau maladivă, însemnând a-l cuprinde din nou pe cineva abia vindecat. În registrul popular, verbul acesta se foloseste si cu referire la răsturnări de situatii, de idei, de gânduri. Îl auzim utilizat în contextul în care vorbim despre a-si schimba sau a face pe cineva să-si schimbe părerea, a se răzgândi sau a face pe cineva să se răzgândească; de asemenea, în conditiile în care se retrage o vorbă, o promisiune, se revine asupra unei decizii. Prin extindere, se poate desemna cu acest verb orice transformare, modificare, prefacere, precum si orice schimbare de dispozitie: "a i se întoarce mânia" (a-i trece supărarea), "a i se întoarce cuiva inima" (a i se schimba dispozitia, a se îmblânzi, a se muia). "A întoarce pe dos" are atât o coordonată fizică, cât si una psihică, desemnând o nemultumire profundă, stabilind sinonimie cu a se supăra foarte tare, a se tulbura, a-si strica buna dispozitie, a se bosumfla. În registrul vechi al limbii, a întoarce însemna si a traduce un text dintr-o limbă în alta, iar prin extindere, s-a ajuns la a interpreta, a comenta, a explica. Si, asa cum pot fi răstălmăcite vorbele, mai pot fi sucite si obiecte, răsucite resorturile unor mecanisme precum ceasul, pot fi orientate în altă directie decât cea initială diverse părti ale corpului (capul, privirea, spatele); din registrul anatomic, se foloseste foarte plasticul a i se întoarce stomacul pe dos însemnând a i se face scârbă, greată, iar în acceptie figurată a fi dezgustat, scârbit. Mai poate fi întoarsă casa pe dos pentru a căuta ceva ce nu poate fi usor găsit, întorsă pe toate fetele o problemă, adică examinată amănuntit si discutată în detaliu, întoarse-răsfoite paginile unei cărti. Legat de această ultimă utilizare a verbului, interesantă mi se pare expresia a întoarce foaia care înseamnă a-si schimba atitudinea, devenind mai ferm, mai sever. Se poate, apoi, întoarce vizita cuiva, se poate întoarce un serviciu, se poate întoarce vorba cu obrăznicie. Se poate întoarce si obrazul celălalt...
Uneori mi se pare că întoarcerea e un soi de lege a firii. Că toate întoarcerile pe care le facem de-a lungul unei vieti, toate gândirile si mai ales răzgândirile, toate momentele în care ne oprim să reexaminăm o situatie si să schimbăm o decizie, toate astea ne definesc si ne fac, de fapt, ceea ce suntem. Si poate că asa e si firesc: nu cunoaste nimeni drumul pe care se presupune că trebuie să meargă, si nu are nimeni răspunsuri la toate nestiute. Si uneori merită să încerci să întorci sortii. Iar când totul merge rău si ti se face vreo nedreptate, nu te teme, căci roata se întoarce întotdeauna.
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând
Distrugem cu atâta perseverentă pădurile, ca să fim siguri că nu ne mai putem întoarce în copaci.
(
Vasile Ghica)
 
Imagine
 
Interesant
Bumerangurile nu erau folosite la doborârea cangurilor, asa cum se crede. Menirea lor era să imite ulii, astfel încât să gonească păsările ce aveau să fie vânate în plasele întinse printre copaci. Altfel spus, bumerangul era un soi de "prepelicar" de lemn în formă de banană. El nu apartine în totalitate triburilor aborigene. Cel mai vechi bumerang a fost descoperit într-o pesteră din Carpatii polonezi si are peste 18000 de ani vechime. Diferite genuri de bumeranguri au fost folosite si în Egiptul antic în anul 1340 î.Hr. În Europa de Vest, gotii au folosit si ei un soi de bumerang, pe care îl numeau cateia, pentru a vâna păsări în jurul anului 100 d.Hr. Cele mai vechi bumeranguri apartinând triburilor aborigene au 14000 de ani vechime. Aborigenii din Australia au devenit experti în mânuirea bumerangului deoarece nu au învătat niciodată să folosească arcul cu săgeti.
Prima atestare a cuvântului "bou-mar-rang" datează din 1822. Provine din graiul tribului Turawal, din Australia. În graiul acestui trib există mai multe cuvinte referitoare la betele de vânătoare, dar cuvântul bumerang era folosit pentru bătul care se întorcea la cel care l-a aruncat.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Banc
Stătea Ion lângă stână cu un bumerang în mână si cu fata plină de sânge. Trece Vasile pe acolo si-l vede:
- Ce faci, Ioane?
- Stau...
- Dar ce tii în mână?
- Nu stiu, l-am găsit în tarc la oi...
- Păi si de ce îl tii? Aruncă-l!
- Na, aruncă-l tu, că eu m-am săturat...
 
Raftul cu cărti
Lexicon filocalic [2005] de Ignatie Monahul
Dictionar juridic [2007] de Vladimir Hanga
Marele dictionar al psihologiei [2006] de Larousse
Dictionar de idei politice [2007] de Alain Geledan
Dictionar de simboluri (3 volume) de J. Chevalier, A. Gheerbrant
 
Stiati că...
...se estimează că 23% din problemele aparatelor xerox sunt cauzate de către cei care se asază pe aparat pentru a-si fotografia posteriorul?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.