Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0666/31.08.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Cumpără lucrări

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Oamenii au fost dintotdeauna dornici de comunicare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care s-au organizat în grupuri, clanuri, sate, cetăti, orase, metropole - ca să aibă si ei cu cine schimba o vorbă. Dar cum uneori cel cu care vrei să vorbesti e prea departe, chiar dacă strigi din toti bojocii, a început goana după metode mai comode si mai avansate. Focurile pe dealuri rezolvau uneori problema, dar nu sunt ecologice, plus că taman când îti trebuie mai mult un deal, nu îl găsesti (deh, probleme cu "aria de acoperire"). Mesagerii au purtat si au transmis mult timp soliile, adesea pe distante mari, dar numai pentru cine îsi permitea. Cred că si cuceririle au fost tot o formă de comunicare: "Am venit, v-am învins, stau putin până mă băgati în folclor, cât să nu uitati cine v-a cucerit, fiindcă apoi nu cred că o să mai calc pe aici".
Pentru precizia exprimării, a apărut scrisoarea (un fel de e-mail cu hârtie si cerneală), cea mai longevivă modalitate de a comunica la distantă. Apoi a survenit tehnica: telegraful, telegrama, telefonul, telexul, faxul, internetul. Telefon a vrut toată lumea, probabil împlinirea visului milenar, de când oamenii făceau amigdalită strigând unii la altii peste văi (povestea bunicul meu că un vecin tot striga la el din depărtare "Măi, Ioane, ai adus boii?!", iar el răspundea scurt si tare, din cerul gurii, "Tz..."). Multi au asteaptat ani de zile minunea de a avea telefon la casa lor. Si uite că am apucat si eu vremurile când am nu unul, ci două telefoane în casă. Mă refer la cele fixe, pentru că mai sunt si trei mobile. Era să uit de interfon, care functionează si ca telefon între vecini. Ce frumos este când încep să sune toate!
Cred că cea mai de succes inventie modernă ar fi un buton mare, rosu, usor de nimerit cu papucul aruncat din pat, care la apăsare ar trage obloane antifonice si ar închide toate soneriile. Liniste!
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )
 
Gând
Limbajul este mult mai nelinistit decât viata.
(
Manuel Seco)
 
Imagine
 
Interesant
666 este numit si "Numărul Fiarei" sau "Numărul Diavolului", cu încărcături mistice care îti pot da fiori, dar nu multi stiu despre ce este vorba de fapt. Numărul apare folosit în Noul Testament, ca un cod, fără ca semnificatia sa să fie făcută evidentă. S-au făcut multe speculatii, dar cea mai larg acceptată este că l-ar reprezenta pe împăratul Nero, deoarece era prea periculos ca acesta să fi fost criticat fătis, spunându-i-se pe nume. Altfel, numărul este destul de interesant din punct de vedere matematic. Suma numerelor întregi de la 1 la 36 (numerele de la ruletă) este 666, la fel si suma pătratelor primelor 7 numere prime, ca si a altor formule ceva mai complicate. Scris în sistemul roman de numeratie, DCLXVI, include primele 6 semne ale acestuia.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Viata pe internet
Prezentare
Cuprins
Comandă cartea

Banc
Doi vânători erau undeva, într-o pădure. La un moment dat, unul dintre ei se prăbuseste la pământ, fără suflare, cu ochii dati peste cap. Celălalt scoate repede telefonul celular si sună la Salvare.
- Prietenul meu a murit. Ce să fac? strigă el în receptor.
Operatoarea răspunde:
- Vă rog, calmati-vă si eu o să vă ajut. Mai întâi, asigurati-vă că e într-adevăr mort.
Se lasă tăcerea, după care se aude zgomotul unei împuscături. Bărbatul pune din nou mâna pe telefon:
- OK, acum ce mai fac?
 
Raftul cu cărti
Limbajul vorbirii - arta conversatiei [2002] de Allan Pease, Alan Garner
Cartea gesturilor - cum putem citi gândurile oamenilor din actiunile lor [2005] de Peter Collett
Coaching pentru lideri - de la dezvoltarea personală la performanta organizatională [2007] de Graham Lee
Un an la malul mării - gândurile unei femei care mai are ceva de spus [2007] de Joan Anderson
Agresivitatea pasivă. Cum să o recunosti si controlezi la tine si la ceilalti [2007] de Tim Murphy, Loriann Hoff Oberlin
 
Familia Bundy
Al: Ah, Peg, esti aici? La naiba! Tocmai am visat ca fugisesi cu piticul de la librărie si eu trăiam în păcat cu un model Playboy si cele opt prietene ale ei, care puteau să vorbească, dar au ales să nu o facă.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.