Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0673/11.09.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Cumpără lucrări

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Mi s-a întâmplat de mai multe ori în viată să devin foarte bun la ceva, pentru ca apoi să nu-mi mai folosească. Nu că as fi singurul - cred că tuturor oamenilor li se întâmplă asta, într-un fel sau altul. Hai să zicem că la scoală învătăm lucuri care sunt impuse, asa că e cumva firesc să le uităm pe cele mai multe, intrucât nu sunt în sfera noastră de interes real, chiar dacă am luat note bune (cine a luat 10 a matematică, dar nu a folosit niciodată din necesitate reală o ecuatie diferentială cu variabile separabile să ridice mâna). Apoi vine facultatea sau un curs profesional, iar asta ai ales tu, cel putin ca domeniu. Eu din tot ce mi s-a predat în facultate îmi amintesc un singur lucru, si anume sfatul unui profesor, care ne spunea că nu este important să tinem minte, ci să stim unde si cum să găsim repede ce ne interesează (în contextul actual, un curs dspre Google ar fi taman bun). Oricât ai învătat, atunci când te angajezi nu stii mare lucru, la modul concret, despre ce o să faci, dar înveti. Cu timpul, devii din ce în ce mai bun, poate esti si promovat. Tocmai când ziceai că ti-ai învătat meseria, se întâmplă ceva si trebuie să-ti schimbi locul de muncă. Chiar dacă este asemănător, tot ai de învătat lucruri noi si trebuie să uiti de altele. Iar povestea asta se repetă până iesi la pensie. După ce atâtia ani ai urcat în carieră, te trezesti că nu-ti mai foloseste si că trebuie să înveti să stai, ori să-ti găsesti o altă preocupare. Si apoi mai sunt si lectiile vietii, iubiri frânte si iubiri noi (întotdeauna altfel), prietenii extraordinare si dezamăgiri dureroase, greseli pe care îti tot promiti că nu le ve mai face, descoperiri de sine, orgolii care te afundă si umilinte care te înaltă - o listă nesfârsită. Iar la finalul vietii, când să zici că ai învătat cum e cu ea, se termină. Parcă ceva nu e în regulă. Cred că această nelămurire provine din obsesia oamenilor pentru rezultate: urmăm scoli pentru a obtine diplome, iubim pentru a ne căsători, muncim pentru a avea casă si masină etc. Telurile au importanta lor, sunt călăuzitoare, dar nu sunt decât iluzoriu puncte culminante. De fapt, tot ceea ce contează este procesul. Viata ne este dată ca să învătăm, nu ca să devenim învătati. Ca să trăim, nu ca să devenim trăiti.
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )
 
Gând
Toate pe care nu le stiu le-am învătat la scoală.
(
Ennio Flaiano)
 
Imagine
 
Calendar
Pe 11 septembrie 1885 s-a născut scriitorul englez David Herbert Lawrence, autorul celebrului roman "Amantul doamnei Chaterley". Atentia pe care a suscitat-o opera sa de-a lungul timpului nu se datorează numai deosebitei productivităti care i-a permis să abordeze toate genurile, de la poezie până la subtile eseuri critice, opera sa a avut destinul tuturor "noutătilor" din literatura secolului trecut: a fost contestată mai întâi. Critica literară l-a considerat un promotor al modernismului, desi i-a reprosat adesea lipsa de selectie a situatiilor din opera romanescă si recurenta uneori supărătoare a unor imagini si fapte, cauzate de rapiditatea cu care îsi scria romanele. După "Curcubeul", publicat în 1915, opera anterioară a lui D.H. Lawrence a fost considerată mai putin interesantă, pentru că se văzuse deja în acest roman de maturitate o împlinire si totodată o "epuizare" a tuturor "motivelor" predilecte. Alături de "Fii si îndrăgostiti" si "Femei îndrăgostite", "Curcubeul" semnifică apogeul unei poetici a romanului modern pe care D.H. Lawrence o instituise, alături de Joyce, Proust, Virginia Woolf etc. Totusi, pentru deplina întelegere a operei sale trebuie luate în considerare si romanele care au urmat, întrucât nu personajele sau actiunea propriu-zisă sunt importante în aceste romane târzii, ci ipostazele unui sistem care se conturează ca "stilul lui D.H. Lawrence" si care va influenta numerosi romancieri începând cu Aldoux Huxley si Lawrence Durrell.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
- Bulă, ia spune tu ce face apa la 100 de grade?
- Nu stiu ce face la 100, dar stiu că la 90 de grade face un unghi drept!
 
Raftul cu cărti
Enciclopedia Adolescentilor [2006] de Marian Petrescu
Istoria completă a evolutiei umane [2006] de Chris Stringer
Dinozaurii. O lume pierdută [2007] de Jean Guy Michard
Universul plantelor [2006] de Constantin Pârvu
Lumea completă a mitologiei grecesti [2007]
 
Perle
Pretuirea pe atunci a scriitorului după moarte o cunostea Eminescu din experientă personală.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.