Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0677/17.09.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Cumpără lucrări

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Verbul a scoli, fie că vrem, fie că nu, face parte din traiul nostru de zi cu zi. Asta pentru că, indiferent de atitudinea pe care o avem fată de scoală ca institutie, viata nu ne permite să negociem anumite lucruri si, chiar dacă nu constientizăm asta întotdeauna, în fiecare zi există câte o lectie la care ar trebui să luăm aminte.
Articolul de dictionar care lămureste acest verb este foarte scurt si stabileste două corespondente, care acoperă, în fapt, profunzimi diferite ale actului în sine. Există a învăta, pe care îl folosim în mod curent pentru activităti dintre cele mai diverse si care nu au neapărat legătură cu o sală de clasă, desi se întâmplă uneori ca rolul de profesor să si-l asume cineva dintre cei care se ivesc în viata noastră. Celălalt sinonim este a (se) instrui, obligatoriu într-un cadru institutionalizat, adică la scoală, universitate etc.
Deosebit de frumos este sensul figurat al cuvântului, în care "scoala" înseamnă izvor sau sursă de cunostinte si experiente nemijlocite, motiv pentru care s-au născut expresii ca "scoala vietii" sau "scoala străzii". Din alt punct de vedere, bazat pe criterii de afinitate, termenul desemnează un ansamblu de artisti sau oameni de stiintă, care prezintă asemănări stilistice sau conceptuale (Scoala lui Rembrandt, Scoala de la Barbizon etc.), sau care pur si simplu apartin unui spatiu geografic distinct (Scoala toscană, Scoala românească etc.). De asemenea, plecând de la expresia argotică "Ce scoală ai în tine!", am descoperit câteva sinonime surprinzătoare ale acestui termen, precum "intrigă", "masinatie", "uneltire".
În concluzie, dacă orice proces de dobândire a cunostintelor si a experientei într-un domeniu poate fi considerat o scoală, revin la ideea că preumblarea noastră pe pământ este si ea una. Există, prin urmare, nivelul elementar al acestei scoli, precum si nivelul superior, cel general si cel specializat. Luând în considerare toate acestea, nu pot să nu mă întreb pe ce treaptă mă aflu eu, dacă e vreo întrecere de câstigat, în afara celei cu mine însămi. Uneori mi se pare esential să stiu dacă mai am dreptul la o reexaminare, dacă pot amâna examenele grele si dacă voi fi capabilă să-mi lichidez restantele. Mă străduiesc să înteleg dacă avem voie să decidem cursurile pe care să le urmăm sau dacă le-am ales bine pe ale mele. Si întrebarea care apare cel mai des este dacă sunt o studentă bună, fiindcă, indiferent cât de mult timp ar trece si oricât de mult mi se pare că am învătat, uneori mă trezesc copil si mă mir că ceilalti mă privesc ca pe un adult, crezându-mă în stare de miracole. Si nu-mi iese din cap faptul că eu tot astept să mă fac mare...
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând
Scoala cea mai bună e aceea în care înveti înainte de toate a învăta.
(
Nicolae Iorga)
 
Imagine
 
Interesant
Maimutele rhesus, din Asia, care au rol dominant în grup, par să învete mai usor noi sarcini, în timp ce membrii de rang inferior ai trupei par să învete mai încet. O serie de cercetări au arătat că maimutele subordonate învată la fel de repede, însă fac pe proastele ca să mentină pacea.
Un grup tinut în captivitate a fost supus la un test, prin care maimutele erau învătate să descopere din două cutii colorate pe aceea care continea hrană. Când tot grupul a primit această sarcină, pentru a se vedea cum sunt afectati membrii de rang inferior de prezenta celor de rang superior, maimutele dominante păreau să găsească mai repede cutia cu hrană decât subordonatele lor. Dar când maimutele subordonate au primit singure aceeasi sarcină, ele s-au achitat mai repede si mai bine de ea decât superioarele lor. Astfel, s-a demonstrat că prezenta maimutelor de rang înalt nu afectează capacitatea de învătare a maimutelor subordonate, dar le inhibă, si acestea se feresc să arate ce stiu, pentru a evita să fie agresate.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Într-o scoală de la tară, profesorul îi întreabă pe elevi:
-Ei bine, copii, când este momentul cel mai potrivit pentru a culege fructele din pomi?
Din fundul clasei răspunde Bulă:
-Când câinele este legat.
 
Raftul cu cărti
Enciclopedie pentru copii mici si... bunici [2007]
Prima enciclopedie stiintifică [2007]
Prima enciclopedie a spatiului [2007] de Pete Dowswell
Lumea completă a mitologiei grecesti [2007]
Istoria completă a evolutiei umane [2006] de Chris Stringer
 
Stiati că...
...Stalin a urmat seminarul si era destinat preotiei, până când a fost exmatriculat din Seminarul Teologic din Tbilisi pentru activitate revolutionară?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.