Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0690/04.10.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Oricât am vrea să rămânem impartiali, în fiecare zi alegem între lucrurile bune si lucrurile rele, asa cum le consideră fiecare. Si, vrând-nevrând, facem aceste alegeri atât în numele nostru, cât si în numele celorlalti. Ar fi simplu si minunat ca omul să fie un instrument al vointei lui Dumnezeu, dar asta nu se întâmplă. Prin urmare, ne revine nu numai responsabilitatea alegerilor făcute, ci si clasificarea acestora în bune si rele. Avem legi, avem principii si coduri etice, dar printre ele, ca si nisipul printre pietre, se strecoară însăsi viata, ca si când s-ar măcina din stânca acestor repere fundamentale, silindu-ne la propria noastră cernere.
Ne dorim binele. De câte ori însă l-am judecat după alte criterii decât cele ale plăcerii, personale sau nu? Si când spun plăcere, mă refer si la tendinta de a evita punctele dureroase, de a menaja sensibilitătile, de a respinge ceea ce dezechilibrează într-un fel sau altul.
Dăruirea de sine este considerată un lucru bun, dar cum stim dacă acest fapt schimbă viata si firea noastră în bine sau în rău? Sau pe ale celuilalt? Îndoielile apar mai ales atunci când îti dai seama că alegerile pe care le faci în numele binelui pot fi o capcană sau o ascunzătoare de sine, un refugiu în bratele iluziilor confortabile. Nici măcar plăcerea celuilalt nu mai este un instrument de măsurare a binelui. El este prins în aceeasi vrajă ca si tine. Sunteti două flori crescute din aceeasi tulpină. Sunteti deja un alt organism, o altă fiintă, care si-a făurit o viată nouă. Orice alegere de separare este o amputare, o crimă, în fond. Esti aici, în acest moment, în această situatie, ca urmare a dăruirii de sine, ca urmare a transformării de sine, si tot ce poti face este să încerci să-ti intelegi locul si timpul.
Eu nu stiu ce este cu adevărat bine pentru mine sau pentru ceilalti. De obicei, fac ceea ce simt că este bine. Îmi asum intentia si sinceritatea, nu si binele sau răul, fiindcă acestea nu stau în puterea mea de judecată. Iar alt ajutor nu am, decât rugăciunea de a nu fi lăsată să fiu o piatră de poticnire pentru semenii mei.
(Silvia Velea,
silvia_gh2002@yahoo.com )
 
Gând
Nu stiu ce e mai bun, răul care aduce folos, sau binele care dăunează.
(
Niccolo Machiavelli)
 
Imagine
 
Copiii spun lucruri trăsnite
- Cum treceau corăbiile oceanul în trecut?
- Când corăbiile navigau, ele se foloseau de vânt pentru a traversa oceanul. Uneori, când vântul nu sufla, marinarii obisnuiau să fluiere pentru a chema vântul. Fratele meu zice că mai bine ar fi mâncat fasole.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
La o partidă de poker, unul încearcă o cacealma si câstigă în scurt o jumătate de milion de dolari. De bucurie, omul face infarct si moare. Colegii de masă trag la sorti cine să-i dea vestea sotiei lui, dar asa, mai cu binisorul. În fine, pică treaba asta în sarcina unuia dintre ei. Se duce jucătorul la usa femeii si sună:
- Sarut mâna, dumneavoastră trebuie să fiti văduva lui John...
- Nu, domnule, sunt sotia lui John!
- Pe cât puneti pariu?
 
Raftul cu cărti
Legiunea blestematilor [2006] de Sven Hassel
Istorii neelucidate [2007] de Silviu N. Dragomir
Bunul-simt ca paradox [2005] de Alexandru Paleologu
Jurnalul Rândunicii [2007] de Amelie Nothomb
Capitalism de cumetrie [2007] de Dumitru Tepeneag
 
Am învătat din filme
Lucrurile rele se întâmplă de obicei femeilor care sunt singure în casă în noptile cu furtună.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.