Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0702/22.10.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Una dintre cele mai interesante experiente "de dictionar" pe care le-am încercat de curând a fost cea legată de verbul a certa. L-am căutat într-o doară, fără mari intentii de a dezvolta un subiect oarecum neplăcut, însă definitiile găsite mi-au stârnit o curiozitate reală: cuvântul acesta are incredibil de multe sinonime, cele mai multe dintre ele în registru popular-familiar si regional. Începând cuminte cu explicatiile, notez "a se lua la ceartă cu cineva, a discuta cu glas ridicat, cu aprindere", "a face (concomitent) schimb de vorbe de ocară" sau chiar mai mult, "a rupe relatiile de prietenie, a se învrăjbi cu cineva, a se supăra". Există apoi expresii care reflectă iesirea din matca legilor scrise sau nescrise ale vremurilor, precum "a fi certat cu morala" (a se abate sistematic de la principiile de etică), ori "a fi certat cu justitia" (a nesocoti legile în mod repetat); mai interesante mi se par cele ironice, de genul "certat cu bunele maniere" sau "certat cu apa si săpunul". Sunt des folosite sinonimele a se ciorovăi, a se ciondăni, iar pentru registrul popular - a se bălăbăni, a se gâlcevi , a se sfădi. Cu nuantă învechită si regională, răsar, din substantivul "pricină", a se pricinui si a se pricini, iar dintr-un obicei prost – a pârî. Am găsit si cuvinte care s-au retras de multă vreme de pe scena lingvistică, precum a preobrăzi, a prihăni, a probăzui, a prociti, a probozi, a stropoli, a toi. Există, bineînteles, variante folosite în limbajul oficial (a admonesta, a apostrofa, a moraliza, a mustra) sau în cel familiar (a dojeni, a dăscăli, a mustrului, a săpuni, a scutura). Si, dacă vreti, putem preciza în câte feluri se ceartă oltenii: a se rohoti, a docăni, a vrevi (ultimul apartine si Banatului), sau bucovinenii: a moronci, a putui. Fără umbră de îndoială, campionii sunt moldovenii, care se tolocănesc, se mogorogesc, se smotresc, se cârcotesc, se bestelesc, se ocărăsc, se sfădesc, se suduie si se oropsesc. Cu mare spor si – să recunoastem – cu o inventivitate lingvistică de invidiat.
Toate astea m-au dus cu gândul la faptul că românii se ceartă mult, oriunde ar fi: dar ce-or fi având nevoie de atâtea verbe care să spună, esential, acelasi lucru? Mă fascinează felul în care par cuvintele să aibă o viată a lor proprie, situată dincolo de realul evenimentelor, de parcă ar functiona într-un univers paralel, în care actul în sine nu este nici obligatoriu, nici măcar necesar, pentru ca avalansa de termeni să pornească la vale. Vorbele se bulucesc să numească simpla actiune, în zeci de moduri posibile si pe grade diferite de intensitate, în functie de o multitudine de variabile aproape imposibil de detectat la nivel faptic. Poate-i din cauză că nu ne certăm cu acelasi om, sau pe aceeasi temă, sau cu aceeasi tonalitate. Sau poate că, dintr-un anumit punct de vedere (si nu mă refer la varianta serafică si ruptă de realitate), românul s-a născut cu adevărat poet. Citindu-le, descoperi că fiecare are o altă nuantă si o altă justificare, si numai foaia rece a lexiconului poate să le amestece si să le facă să pretindă că se supun aceluiasi sens. Dincolo de astea, ar trebui să ne întrebăm de ce sunt, totusi, atât de multe. Poate fi o simplă întâmplare, sau putem găsi o banală acuză la adresa certăretilor, care sunt multi si împătimiti; si rusine lor, că strică armonia universală! Însă am impresia că lucrurile sunt mai profunde decât atât. Îmi amintesc de Paler cu "Am învătat că, dacă doi oameni se ceartă, nu înseamnă că nu se iubesc / Si nici faptul că nu se ceartă nu dovedeste că se iubesc." Stiu sigur că uneori certurile mai si lămuresc situatii, mai si încheie conflicte, mai si deschid căi de împăcare, mai si pun punct. Pentru că asa e în viată: niciun adevăr nu e adevărat fără ne-adevărul lui.
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând
Nu te lăsa ademenit să contrazici. Înteleptii cad în nestiintă, când se ceartă cu cei nestiutori.
(
Goethe)
 
Imagine
 
Exercitiu de inspiratie
Maestrul nu avea un respect prea mare pentru traditii si ceremonii. Într-o zi, între un discipol si fiica acestuia a izbucnit o ceartă. Omul insista ca fata să se conformeze regulilor religiei familiei sale atunci când îsi va alege sotul, în timp ce fata dorea să îl aleagă după dorinta inimii sale.
Maestrul i-a luat deschis partea fetei.
Când discipolul si-a exprimat consternarea că un om sfânt poate face asa ceva, Maestrul i-a răspuns:
- Trebuie să întelegi că viata e la fel ca muzica. Ambele sunt guvernate mai mult de sentimente si de instincte decât de reguli.
(Anthony de Mello)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Sotia către sot:
- E bună supa?
Sotul:
- Ai chef de ceartă?
 
Raftul cu cărti
Limbajul vorbirii - arta conversatiei de Allan Pease, Alan Garner
Agresivitatea mediatică si personalitatea de Mihaela Sterian
Psihosociologia comportamentului deviant [2007] de Maria-Nicoleta Turliuc
Fenomenologia trupului de Constantin Enăchescu
Psihologia poporului român - si alte studii de psihologie socială de Constantin Rădulescu-Motru
 
Stiati că...
...în timpul Războiului Civil din Statele Unite, mai multi soldati au murit de boli decât de gloante?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.