Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0703/23.10.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

În Japonia există zeci de mii de persoane care au depăsit vârsta de 100 de ani. În general, Japonia este considerată a fi tara cu cea mai longevivă populatie. Aceasta tine de sistemul medical, de alimentatie, de cultul muncii, de grija pentru curătenie si de alti factori. (Îmi amintesc cât de impresionat am fost în adolescentă, când am văzut un documentar despre santierele urbane japoneze, în care camioanele erau spălate înainte de a părăsi zona de lucru.)
În cele din urmă, longevitatea tine mai ales de bunăstarea societătii. Aceasta aduce atât avansul medical, cât si resursele pentru aplicarea acestuia pe scară mare. Întrebarea este: până unde poate fi prelungită viata? Părerile despre longevitatea maximă sunt împărtite. Unii sustin că ne apropiem de ea, altii consideră că, dimpotrivă, există modalităti de prelungire a "tineretii", de îmbunătătire a regenerării celulare, ba unele variante sunt deja testate. În plus, tratamentele si protezările sunt tot mai avansate, cu rezultate care au devenit uluitoare.
Personal, am convingerea că viata biologică umană ar putea fi prelungită la sute de ani. Chiar dacă acum nu avem încă toate mijloacele, materia vie poate fi înlocuită sau stimulată pentru a se regenera din interior. Evident, apar multe probleme sociale si etice, dar cred că pentru foarte multi tentatia vietii seculare este prea mare pentru ca acestea să nu fie depăsite.
Trupul va putea fi întretinut functional tot mai mult timp, însă sufletul cine ni-l va vindeca? Cine va putea acoperi rănile sufletesti, mai mari sau mai mici, acumulate în timp? Aceasta mi se pare întrebarea fundamentală: cât poate rezista sufletul pe acest pământ? Probabil până îsi va fi trăit experientele pe care le caută.
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )
 
Gând
Milioane de oameni tânjesc după nemurire desi habar n-au cu ce să-si umple timpul într-o după-amiază de duminică ploioasă.
(
Susan Ertz)
 
Imagine
 
Interesant
În deserturile din America de Nord creste o tufă care, teoretic, poate trăi vesnic. Tufa de creozot, numită astfel din cauza mirosului ei întepător, creste foarte încet. Secretul longevitătii plantei constă în faptul că din rădăcinile ei cresc noi plante. Aceste "clone" înconjoară trupul plantei-mamă, formând un inel. Aceste clone se multiplică si ele din rădăcini, îngrosând inelul al cărui diametru creste constant, cu 1 m în 500 de ani.
Cel mai longeviv specimen cunoscut este "King Clone", din desertul Mojave, care are peste 11000 de ani. Planta originară sigur că a murit de mult, însă clonele sale, care au practic aceleasi gene, o fac să fie nemuritoare.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
- Domnule doctor, ce să fac ca sânii mei să stea din nou asa cum stăteau în tinerete?
- Păi, eu zic să mergeti în patru labe.
 
Raftul cu cărti
Pandora. Incidentul Iisus de Frank Herbert, Bill Ransom
Pandora. Efectul Lazăr de Frank Herbert, Bill Ransom
Pandora. Factorul înăltare de Frank Herbert, Bill Ransom
Timp al schimbărilor de Robert Silverberg
Tărâmul Noptii de William Hope Hodgson
 
Perle
Într-o viată efemer de scurtă, poetul a creat o operă nemuritoare prin mărimea ei.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.