Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0711/02.11.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Nu stiu cum e pentru altii să se mute în altă tară, dar stiu că pentru mine e greu. Privind din afară, pare o vacantă cu bilet numai pentru dus. Dar din interior, prin fereastra sufletului, mă văd ca un copac smuls din rădăcini, care pluteste pe o apă curgătoare, în căutarea unui teren solid. Totul mi se pare fragil, fără consistentă. Desi oamenii din jur sunt amabili, politicosi si nu-mi dau motive de respingere, tot mă astept să aud româneste pe străzi. La început îmi închideam bine geanta (deh, fată prevăzătoare, trăită în jungla Bucurestiului), dar până la urmă am ajuns să merg cu ea deschisă. Nu credeam că o să-mi fie asa dor de acasă, încât să-mi lipsească până si efortul nefiresc de a-mi păzi geanta. Mă comport ca un betiv, căruia nu-i pasă de nimic. Se învârteste totul în jurul meu, nu recunosc locurile pe unde am ajuns si mă tot întreb ce caut. Acolo, în tară, eram româncă, aveam prieteni, mamă, tată, aveam un trecut, un destin pe care-l visasem. Aveam repere la care să mă raportez permanent si care mă defineau. Dar cel mai mult îmi lipseste sentimentul permeabilitătii în lumea de aici, de parcă m-as misca într-un labirint făcut din ziduri subtiri de sticlă. Consum prea multă energie ca să mă conectez la mediul înconjurător, încercând totodată să-mi transfer individualitatea si să mă recunosc pe mine însămi în aceste noi "mutatii psihologice" pe care, vreau sau nu vreau, le sufăr. Aici, în Spania, sunt româncă pentru mine si o străină pentru ceilalti. Nu mă plâng de izolare, nu caut să mă socializez, vreau doar să mă regăsesc pe mine, pe cea pe care o stiam, căreia îi plăcea să se plimbe, să citească, să scrie, să facă ceva util. Stau si mă întreb dacă un trai decent într-o tară civilizată poate compensa legăturile sufletesti diluate de distanță.
Nu stiu cum e pentru altii, dar viata într-o altă tară decât cea în care m-am născut si am crescut până la maturitate mie îmi dă prilejul să reflectez mai adânc la cine sunt eu cu adevărat.
(Adriana Udres,
adi.udres@gmail.com )
 
Gând
Străinul este în noi. Si când fugim de străin sau ne luptăm cu el, luptăm contra inconstientului nostru.
(
Julia Kristeva)
 
Imagine
 
Interesant
Se stie că America a fost initial nelocuită. Descoperirile arheologice de la Clovis, New Mexico, respectiv capetele de sulită cu lamă dublă, au dus la concluzia că primii băstinasi au venit acum 11500 de ani din Siberia, traversând limba de pământ Beringia, care odinioară lega acest tinut de Alaska, si înaintând spre inima Americii de Nord prin fâsia de climă temperată dintre păturile de gheată. Această presupunere se bazează pe descoperirile făcute în Siberia, în apropierea locului unde se afla această limbă de pământ înainte ca Oceanul Antarctic s-o inunde la sfârsitul ultimei ere glaciare, descoperiri care sunt foarte asemănătoare cu cele de la Clovis. Cu sigurantă, unii siberieni primitivi au ajuns în America de Nord, dar astăzi nu mai poate fi depistată nicio rămăsită genetică a lor. Astfel, studii cromozomiale făcute în ultimii ani au demonstrat că originea băstinasilor americani de azi trebuie căutată în altă parte a Eurasiei de Est, si anume în Mongolia. Unii arheologi au împins însă cercetările într-o altă directie, prin care se încearcă demonstrarea faptului că pe teritoriul Americii au existat oameni care au venit cu mult înaintea "oamenilor de la Clovis", chiar cu 40000 de ani în urmă.
Una dintre teorii, bazată pe studii lingvistice, sustine că primii băstinasi ar veni din vestul Europei, dintre locuitorii care au locuit Peninsula Iberică în Epoca de Piatră. Legăturile dintre limbajul indienilor Cree si dialectul basc din sudul Frantei sunt privite însă cu scepticism. Oricum, călătoria peste oceanul Atlantic ar fi fost posibilă datorită sloiurilor de gheată, care formau mici insule pe care oamenii din bărci s-ar fi putut adăposti. Alti oameni de stiintă sunt convinsi că primii americani au fost australieni. În 1999, reconstituirea unui craniu, având mai mult de 12000 de ani vechime, a scos la iveală trăsături de negroid, asemănătoare cu ale unui african din zilele noastre. Este posibil ca acum 40000 de ani, niste oameni primitivi să fi migrat din Africa în Australia si de acolo spre America de Sud. Un alt studiu convingător, prin măsurarea craniilor, a arătat că o populatie indigenă primitivă din Japonia se înrudeste cu unii băstinasi stabiliti în America de Nord.
În ciuda dovezilor, dar mai ales din cauza faptului că ele se contrazic, originea primilor băstinasi americani rămâne necunoscută. Se pare că, pe parcursul a mii de ani, valuri succesive de populatii si-au croit drum spre cele două Americi, unele pe uscat, altele pe apă. Unele au dispărut ulterior, lăsând doar vagi urme ale trecerii lor, care conduc la presupuneri mai mult sau mai putin fondate. Ceea ce este însă unanim recunoscut de cercetători este faptul că toti cei care au trăit pe continentul american - din Alaska până în Tara de Foc, din epoca de piatră până în epoca modernă - sunt imigranti sau descendenti ai unor imigranti.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Badea Gheorghe si badea Ion stau de vorbă ca între bărbati:
- Măi, Gheorghe, găsit-ai tu vreodată bărbati străini la tine în sifonier?
- Măi, Ioane, n-am găsit niciun străin, toti erau români.
 
Raftul cu cărti
Psihologia poporului român - si alte studii de psihologie socială de Constantin Rădulescu-Motru
Trenul de noapte spre Lisabona de Pascal Mercier
Itinerarii logico-filosofice de Alexandru Surdu
Parfumuri de Doina Berchină
Dictionar de multimedia englez-român de Simon Collin
 
Familia Bundy
Marcy: Uitati ceva care ar putea să ne placă la toti: este un film de artă străin despre o tânără peruviană care trăia în pădurea tropicală si visa să aibă o bicicletă.
Al: Ceva sâni?
Marcy: Este un film al lui Francois LuMach. El explorează mintea!
Al: Ei bine, as prefera o productie a lui Joseph Zipper: "S-au revărsat din sutien".
Jefferson: Marcy, s-ar putea să-ti placă. Este un film despre femei.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.