Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0713/06.11.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

În general, despre un om se spune că are o anumită personalitate. Una singură. Eu sunt de părere că fiecare om are trei personalităti.
Prima are la bază caracterul său real, ceea ce este el cu adevărat, cu bune si cu rele. Aceasta este singura care contează, de fapt, însă de cele mai multe ori rămâne putin cunoscută altora.
A doua personalitate reprezintă un ideal, mai mult sau mai putin realist, la care năzuim încă din copilărie. Visăm să fim eroi, cavaleri, printi, doctori, inventatori, aviatori, astronauti sau mai stiu eu ce. Apoi, cu vârsta, devenim mai "pământeni", alegându-ne modelele dintre cei apropiati sau dintre personalitătile mediatizate. În cele din urmă, modelul pe care începem să-l construim se adună din bucătele luate de ici si de colo, dar care ne reprezintă într-un anumit fel, prin asumare.
A treia personalitate are legătură cu felul în care suntem perceputi de ceilalti. Această perceptie este de obicei deformată (cel putin asa considerăm), dar este o realitate. Uneori ne avantajează, alteori dimpotrivă, însă este doar o mască, un costum cu care iesim în lume. Putem încerca să părem altfel decât suntem, unii chiar o fac cu succes, dar nu pentru totdeauna.
Armonia dintre aceste trei personalităti proprii este foarte importantă. Orice decalaj prea mare, chiar dacă este avantajos la prima vedere, poate conduce la dezechilibre dramatice. Presa este plină de stiri despre vedete care "au luat-o razna", tocmai din această cauză. Celebritatea amplifică cu usurintă diferentele dintre cele trei personalităti proprii si astfel subiectul se trezeste că este privit ca un zeu, desi este doar un om, că este idealul de "copil" al tuturor mămicilor, desi este doar un tânăr care vrea din când în când să-si facă de cap, că are "tot ce si-ar putea dori", chiar dacă îsi doreste cu totul altceva. Din păcate, multi oameni, valorosi chiar, esuează dureros prin pierderea acestui echilibru.
Cred că ne-ar prinde bine tuturor să medităm din când în când la ceea ce suntem cu adevărat, la ceea ce vrem să fim si la ceea părem pentru altii. Asta înseamnă să descoperim acea constantă de sine care ne ajută să rămânem egali cu noi însine în orice împrejurare.
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )
 
Gând
Nu există experiente inutile, care să nu ajute la crearea personalitătii.
(
Tudor Vianu)
 
Imagine
 
Exercitiu de inspiratie
După încoronare, Nufsibaal, rege al Biblosului, se retrase în iatacul său, ce-i fusese anume pregătit pentru odihnă de către cei trei magi pustnici care vietuiau în munti. Îsi scoase coroana si vesmântul regesc, apoi rămase în mijlocul iatacului gândind la sine însusi, ca nou cârmuitor atotputernic al Biblosului. Deodată se întoarse si văzu iesind din oglinda cu rama de argint, pe care i-o dăruise mama lui, un bărbat fără vesminte. Regele se înfioră si-i strigă vedeniei:
- Ce doresti?
Iar cel fără vesmânt răspunse:
- Doar o întrebare am a-ti pune: de ce crezi tu că te-au încoronat?
Si regele răspunse:
- Pentru că sunt cel mai nobil din tinut.
- Dacă erai încă si mai nobil, nu ajungeai rege, zise bărbatul cel neînvesmântat.
- Pentru că sunt cel mai puternic din întreg tinutul, de aceea am fost încoronat, continuă regele
- Dacă ai fi fost si mai puternic, nu ai fi ajuns rege, răspunse bărbatul
- Am fost uns rege pentru că sunt dintre toti cel mai întelept.
- Dacă ai fi fost încă si mai întelept, n-ai fi ales să urci pe tron.
În clipa aceea, regele se prăbusi într-un plâns amarnic. Atunci bărbatul fără straie privi de sus la dânsul. Apoi luă coroana si o aseză cu grijă înapoi pe crestetul plecat al regelui. Si după ce făcu aceasta, privindu-l cu căldură, se-ntoarse de unde apăruse. Când regele se ridică, îsi îndreptă pe dată privirea înspre oglindă, dar nu văzu acolo decât pe sine însusi, cel încoronat.
(Kahlil Gibran)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Un om intră într-un magazin si cere o pereche de ochelari. Vânzătoarea îl întreabă ce fel de ochelari doreste:
- Pentru soare?
Omul se uită la el mirat si apoi răspunde:
- Nu, pentru mine.
 
Raftul cu cărti
Pacientul meu Sigmund Freud [2007] de Tobie Nathan
Totul pare un paradis [2007] de John Cheever
Întoarcerea acasă [2007] de Bernhard Schlink
Veghea [2007] de Sarah Waters
Mostenitoarea tărâmului pierdut [2007] de Kiran Desai
 
Perle
Caragiale caracterizează personajele chiar prin contrastul acestora de a părea ceea ce în realitate nu esti, totodată chiar prin vorbele personajelor, autocaracterizarea sau prin limbajul defectuos al personajelor si prin vorbele altora despre acestia.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.