Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0717/12.11.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Verbul a murdări desemnează una dintre acele actiuni de care ne lovim în fiecare zi, în cele mai diverse feluri, oricât le-am dori evitate. Analizând articolul de dictionar, mi s-a părut evident faptul că sensurile se împart în două categorii, determinate de cele două sensuri, propriu si figurat, ale cuvântului. Concret, a murdări înseamnă "a face murdar, a umple de murdărie". În acelasi timp, verbul îsi lămureste expresivitatea prin corespondenta cu o multitudine de lexeme, care mai de care mai sugestiv si mai colorat. Asadar, dincolo de întelesul lor neplăcut, trebuie să apreciez din punct de vedere lingvistic sonoritatea si teribila lor plasticitate: a păta, a mânji, a jegosi, a macula, a scârnăvi, a îngăla, a terfeli, a tăvăli, a derveli, a mozoli, a murui, a pricăji, a tămânji, a târnosi, a caciori, a festeli, a mărdăgi, a mocicoli, a tocăni. Aspectul figurat acoperă tot ceea ce tine de compromitere, degradare, înjosire, dezonorare si profanare la nivel moral, personal, într-un fel atât de profund, încât mi se pare ca reflexivul a se murdări ar trebui să ne ridice mari probleme de constiintă.
Însă, ca toate celelalte lucruri de pe lumea asta, lucrurile murdare ar trebui analizate din mai multe puncte de vedere. Astfel, poate să-ti fie jenă să umbli cu o pată mare de cafea pe bluză, dar dacă esti producător de detergenti, "murdărirea este bună". Sau poti să fii dintre acele persoane care nu pot trăi fără două-trei dusuri pe zi, dar există oameni pe lumea asta care locuiesc în zone atât de aride, încât luxul apei de spălat iese complet din discutie. Există români care spun că România este murdară si locuită de oameni murdari, într-un sens si în celălalt. (Chiar există români care spun lucrul ăsta; si sunt mai multi decât credem.) Aparent, aceasta este una dintre solutiile cele mai simple pentru a mă disocia artificial de semeni, de a mă minti că nu sunt asemenea lor; si poate nu sunt, însă lucrul acesta nu are relevantă. Greseala se face în momentul în care o tară întreagă este judecată pornind de la exemple particulare: nu mă pot considera, ca român, asemănătoare în mod absolut celor care creează probleme în alte tări, asa cum nu mă pot privi cu mândrie exclusiv pentru că sunt conatională a Nadiei Comăneci sau a lui Mircea Eliade. Sigur, există constante în fiintele noastre de descendenti ai dacilor si ai romanilor, cu bune si rele, însă fiecare dintre noi determină ceea ce este, iar eu, personal, nu sunt murdară. Cel putin, mizeriile din viata mea nu derivă din faptul că sunt româncă. Poate au apărut din cauza unor alegeri gresite pe care le-am făcut ca om, sau poate din vina de a fi refuzat să gândesc drept, atunci când adevărul era evident. Însă toate acestea mă definesc pe mine ca om. As fi procedat altfel dacă as fi fost de altă natie? Mă îndoiesc. Constituie erorile mele argumente pentru "mizeria" României? Iarăsi mi se pare deplasat. Există un punct al discutiei în care lucrurile trebuie bine împărtite, iar eu nu cred în generalizări care ne fac să pierdem din vedere realitatea, de a cărei justă apreciere depinde găsirea unor solutii demne. Si, dincolo de toate, "estetica urâtului" ne învată, în literatură, că arta se poate naste si din monstruos si din discordant, iar viata ne învată că greseala trebuie privită în ochi pentru a fi corectată.
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând
Si murdăria străluceste dacă soarele binevoieste s-o lumineze.
(
Goethe)
 
Imagine
 
Interesant
Viata în mlastină nu este una tocmai potrivită pentru copaci, deoarece majoritatea acestora mor sufocati din lipsa oxigenului, care nu ajunge la rădăcinile lor. Nu este si cazul chiparosilor de mlastină (Taxodium distichum) din Everglades, Florida, ale căror rădăcini respiră prin "genunchii" nodurosi care ies la suprafata mâlului si absorb oxigenul din aer. Aceste rădăcini aeriene blochează mâl si vegetatie în putrefactie, care se transformă în decursul anilor în mici insule sau cupole de chiparosi. Desi aceste cupole au mai putin de un metru înăltime, copacii care cresc pe ele pot atinge până la 40-50 de metri înăltime.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
La ora de instructie, ofiterul verifică dacă stie cineva cum, în caz de nevoie, se sterilizează apa nepotabilă în vedera consumului.
- Asadar, dacă nu avem decât apă murdară, cum o putem face potabilă?
Răspunde Bulă:
- Prima dată fierbem apa si apoi o filtrăm.
- Foarte bine! Pe urmă mai faceti ceva?
- Da, după aceea bem, pentru sigurantă, o bere.
 
Raftul cu cărti
Bazele metafizicii moravurilor de Immanuel Kant
Europa Luminilor [2003] de Ulrich Im Hof
Îndrăgostită de un masai [2007] de Corinne Hofmann
Faust [2005] de Goethe
Adversus Heresis. Filosofie Crestină si dialog cultural [2007] de Tudor Ghideanu
 
Stiati că...
...imaculata conceptie se referă la nasterea Fecioarei Maria, nu la nasterea lui Iisus?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.