Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0721/16.11.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Primul lucru care m-a frapat în Spania a fost imaginea pe care am văzut-o atunci când am intrat prima dată într-un bar. Era o mizerie de nedescris pe jos. Am rămas în usă, blocată, nevenindu-mi să-mi cred ochilor. Într-o tară curată si civilizată, intri într-un bar si te astepti să vezi tot felul de minuni occidentale, dar nu mizerie pe jos. În bar, toată lumea aruncă pe jos: servetele, ambalaje, lingurite de plastic, mucuri de tigară, dopuri etc. Nu se aruncă si paharele sau cestile, desi până la urmă nu m-ar mai fi mirat nici asta.
Pentru mine, care nu vin dintr-o tară atât de curată, dar sunt o persoană care tine la curătenie, a fost un soc să văd un obicei atât de barbar. Am avut o senzatie de disconfort tot timpul cât am stat în bar, încercând să ridic de fiecare dată ce arunca prietenul meu. Eram penibilă, dar nu mă puteam abtine. Acum, după vreo două luni de mers prin baruri, tot nu m-am obisnuit cu gunoaiele. Am crezut că o să mă acomodez, dar nu pot adopta un obicei care nu-mi face plăcere. Sunt singura din local care nu aruncă pe jos si pune servetelele în farfurioară. Desi spaniolii sunt foarte discreti, am observat mai multi care se uitau la mine ca la o ciudătenie. Românii se adaptează imediat obiceiurilor altor tări, iar gestul de a arunca pe jos le este atât de familiar, încât probabil se simt ca acasă.
Si ca să fie totul cât mai pitoresc, după ora 18, cam toate barurile sunt pline de oameni, fără discriminare. Femei cu copii de câteva luni, tineri, bătrâni (si când zic bătrâni nu mă refer la 50-60 de ani, ci 80-90 de ani chiar), cam toti cei care se pot tine pe picioare sau în cărucioare - toată lumea iese la perindat prin baruri. Si asta nu se întâmplă la sfârsit de săptămână sau cu ocazia unei sărbători, ci în fiecare seară. Se pare că e un mijloc de socializare si relaxare după o zi de muncă. Probabil tot un mijloc de relaxare sau descătusare este si gestul aruncării resturilor pe jos. N-am încercat să văd cât de bine m-as simti făcând asta, fiindcă nu pot să-mi iau gândul de la cei care urmează să curete la închidere. Habar n-am dacă acest lucru are o semnificatie socială anume sau pur si simplu e un mijloc de defulare, bine stabilit, ceva asemănător "locurilor pentru fumat", fiindcă spaniolii nu aruncă pe jos decât în baruri. Eu nu simt încă nevoia să mă "relaxez" prin localuri de acest gen, încă mă mai delectează intimitatea căminului meu.
(Adriana Udres,
adi.udres@gmail.com )
 
Gând
A disimula. A pune o cămasă curată pe caracter.
(
Ambrose Bierce)
 
Imagine
 
Site
Site-ul ro-en.ro încearcă să nu fie un simplu dictionar. Una dintre facilitătile recent adăugate sunt imaginile în care apar cuvinte. Desi nu au utilitate deosebită, acestea dau un plus de vivacitate. Pentru cei curiosi, este disponibil un index. Sunt deja peste 300 de imagini, iar participarea este deschisă tuturor, asa că numărul va creste.
(Lucian Velea)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
- Ce întelege un bărbat prin a ajuta la curătenie?
- Să-si ridice picioarele pentru ca sotia să poată da cu aspiratorul.
 
Raftul cu cărti
Decoratiuni cu servetele [2007] de Stephanie Feghelm, Silke Reichardt
Parfumuri de Doina Berchină
Măsti de carnaval [2007] de Diana Erdei
Broderie manuală încrucisată [2007] de Siegrun Bob Kulbe
Notiuni de bază ale însirării de mărgele [2007] de Vincze Eszter
 
Familia Bundy
Jefferson: De vreme ce nevestele noastre sunt oras ca să dea ceva de mâncare la săraci, noi n-ar trebui să fim într-un bar să dăm câtiva bănuti la fetele dezbrăcate?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.