Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0732/03.12.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Verbul a visa are trei aspecte fundamentale, în trei planuri diferite ale existentei umane. Presupune, în primul rând, o activitate neurologică în timpul somnului, având drept urmare "a vedea în vis pe cineva sau ceva, a-si imagina ceva în somn". Prelungind în realitate si mizând totul pe faptul că, odată cu venirea noptii, imaginile dispar si nimic din ele nu pare să supravietuiască, oamenii folosesc acelasi verb pentru a califica lăsarea în voia gândurilor, a imaginatiei si meditatia; în general, se condamnă tipul acesta de inactivitate si se crede că rodul ei nu poate fi decât o idee nerealizabilă. Cel de-al treilea sens, sinonim cu "a dori cu ardoare, a râvni", dă un scop meditatiei, care poate să se transforme astfel, din stare vegetativă, în actiune spre îndeplinire a unei dorinte puternice, a unei aspiratii, a unei năzuinte. Acest ultim sens îl contrazice pe celălalt, după părerea mea, pentru simplu motiv că, uneori, rezultatul poate însemna "a-si vedea visul cu ochii", adică a-si vedea speranta împlinită.
Oamenii au teribila arogantă de a crede că atâta vreme cât nu pot întelege cum se nasc visele si, mai ales, ce înseamnă ele, îsi pot permite să le desconsidere, să le catalogheze drept "prostii băbesti" si să le trimită la plimbare. Posibil. Eu visez foarte rar, si chiar mai rar îmi aduc aminte despre ce sunt, însă mi-e dragă umbra de amintire ce-mi rămâne în urma lor. Poate n-o fi bine să visezi, dar refuz să fiu atât de săracă, încât să n-am vise, să n-am dorinte, fie ele si gresite, imposibile, irealizabile, stupide. Si mă tin de ele cu toată puterea mintii si a sufletului meu.
Există o singură situatie în care le dau drumul, fără să pun întrebări: când visul, el însusi, nu se vrea al meu. Dacă asculti cu atentie, vine o zi când îl auzi spunându-ti la ureche al cui e. Si trebuie să-l crezi, pentru că, cel mai bine pe lumea asta, visele stiu ale cui sunt. Ele se duc unde trebuie si rămân acolo, orice ar fi. E gresit a crede că noi decidem care ne sunt visele. Poate că de aici ne vine dezamăgirea, atunci când ne pleacă. Numai dacă le-am fi ascultat cu urechea cea care aude...
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând
Abia astept să mă trezesc din somn. Să pot visa cu adevărat.
(
Valeriu Butulescu)
 
Imagine
 
Exercitiu de inspiratie
Vine ziua de vineri, mergi acasă si iei cu tine ziarele pe care nu ai apucat să le citesti în timpul săptămânii. Dai drumul la televizor cu volumul mic. Pui o casetă. Folosesti telecomanda pentru a sări de la un canal la altul, în timp ce încerci să răsfoiesti paginile ziarului si să asculti muzica. Ziarele nu spun nimic nou, programele TV se repetă si deja ai mai ascultat de o gramadă de ori caseta. Sotia ta se ocupă de copiii tăi, sacrificându-si tineretea fără a întelege de ce o face. Îti vine în minte o scuză: "Mda, asa e viata."
Nu, asa e cum nu merge viata. Viata e entuziasm. Încearcă să-ti amintesti unde ai lăsat entuziasmul tău. Ia-ti sotia si copiii si încearcă să-l regăsesti, înainte de a fi prea târziu. Iubirea nu împiedică pe nimeni să-si urmeze propriile vise.
(Paulo Coelho)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
- Bulă, la ce te gândesti în timpul orei?
- Eh, doamna profesoară, visez să fiu miliardar, ca tatăl meu.
- Tatăl tău este miliardar?
- Nu! Si el visează.
 
Raftul cu cărti
Corpul în imaginarul virtual de Lucia Simona Dinescu
Fahrenheit 451 de Ray Bradbury
Umbra lui Ender de Orson Scott Card
Castelul din pădure de Norman Mailer
Corăbiile timpului de Stephen Baxter
 
Stiati că...
...gorilele dorm în cuiburi, pe care si le fac în fiecare seară fie pe pământ, fie pe ramurile joase ale copacilor?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.