Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0734/05.12.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Când întâlnesti o persoană frumoasă, te bucuri de prezenta ei, o admiri, îti face plăcere să stai în preajma sa. De la distantă, frumusetea îti oferă mirajul aparentelor, un mister care te incită să-l dezvălui. Cu cât se micsorează distanta si te apropii, cu atât se estompează si frumusetea exterioară si începe să apară structura interioară, cu mentalitatea, actiunile, dorintele si visele acelei persoane. După o perioadă de obisnuintă, în care depăsesti superficialitatea, îi vezi frumusetea sau urâtenia intimă, iar chipul începe să se contureze după tiparele psihologice, căpătând dimensiunile sufletesti.
Asa e si cu o tară frumoasă. Când te duci în excursii si vizitezi obiectivele turistice, totul ti se pare extraordinar. Văzut de departe, fără implicarea în mediul respectiv, e ca si când ai avea acces doar la pojghita strălucitoare care ti se oferă la vizionare. Când începi să locuiesti în tara respectivă, cade vălul care acoperă ochii tăi sedusi, începi să vezi cu adevărat esenta. În fiecare zi descoperi câte ceva. Unele lucruri te îmbogătesc, altele te sărăcesc si te nemultumesc. Firescul locurilor care pentru vizitatori este epatant, tie, ca locuitor, ti se pare obisnuit. Nu te mai minunezi cât de curate sunt străzile, cât de linistiti sunt oamenii, ce clădiri superbe te înconjoară, cât de civilizat ti se adresează chelnerii, cum esti tratat în spital, fără să dai niciun fel de spagă, totul ti se imprimă ca o obisnuintă si devine parte din tine. Fără mirare la fiecare pas, fără să rămâi tot timpul cu gura căscată.
Greseala e că atunci când te întorci în România, în loc să-ti aduci aminte că sistemul e cu totul altul, ai asteptări prea mari în privinta oamenilor si a serviciilor. Asa-zisele pretentii ale celor care vin din străinătate sunt, de fapt, niste uzante normale pe care românul le percepe ca fiind "fite si figuri de occidental".
(Adriana Udres,
adi.udres@gmail.com )
 
Gând
Sunt lucruri pe care le poti avea doar dacă stai departe de ele. Făcând greseala să le cauti, le pierzi.
(
Octavian Paler)
 
Imagine
 
Interesant
Capitala Thailandei nu se numeste Bangkok. Numai străinii ignoranti îi spun asa, dar această denumire nu se mai foloseste în Thailanda de mai bine de 200 de ani, mai exact din 1782, când regele Rama I a hotărât să construiască în aceste locuri un mare oras si să mute capitala aici, schimbându-i totodată si numele. "Bang" în limba thailandeză înseamnă sat, iar "makok" denumeste un fruct (măsline, prune sau un amestec din cele două). Nimeni nu stie exact de unde provenea toponimul acelui orăsel de pescari, pe care regele l-a înlocuit cu altul alcătuit din 152 de litere scrise într-un cuvânt. Este cea mai lungă denumire a unui oras din lume, care s-ar traduce cam asa: "Marele Oras al Îngerilor, tezaurul suprem al bijuteriilor divine, marele tărâm ce nu poate fi cucerit, tinutul vast si proeminent, splendida capitală regală a celor nouă nestemate nobile, resedinta si marele palat al regilor, adăpostul divin si sălasul spiritelor reîncarnate". În varianta scurtă, numele capitalei Thailandei este Grung Tape (asa cum se pronuntă) si se scrie Krung Thep, fiind abrevierea numelui oficial.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Un român decide ca e momentul să prindă ceva cheag, asa că emigrează în Canada, unde se pune serios pe treabă si începe să câstige multi bani. În cele din urmă, se întoarce acasă si un vecin, verde de invidie, îl întreabă:
- Dar cum ai reusit, măi omule, să faci atâta avere?
- Simplu, mă trezeam în fiecare zi pe la 10, făceam un dus, beam o cafelută, dădeam un telefon să vină niste fete, ca să ne simtim bine. După câteva ore de distractie, pe la 3, ieseam si eu la muncă. Mergeam pe stradă si vedeam o hârtie de 100 dolari, mă aplecam si o ridicam. Mai încolo era una de 50 dolari, o luam si pe aia. Si tot asa, culegeam de pe caldarâm bancnote peste bancnote, până oboseam si îmi dădeam seama că e momentul să mă întorc acasă. Până noaptea târziu, mai mâncam putin, mă mai distram cu fetele, iar a doua zi o luam de la capat.
Vecinul se decide să facă si el la fel. Vinde tot, îsi ia bilet de avion si se opreste în Toronto. Când iese din aeroport, vede pe jos o hârtie de 100 dolari. Se apleacă si dă să o ridice, dar se răzgândeste:
- Doar n-oi fi prost să mă apuc de lucru chiar din prima zi.
 
Raftul cu cărti
Să întelegem fotografia [2007]
Ikebana de Violeta Tuiu
Cronica muzicii clasice [2007] de Alan Kendall
Flori de apartament de Rodica Tepordei
Măsti pictate [2007] de N. Wolfanger-von Kleist, E. Schlitt
 
Altfel de dictionar
Haiti = grupuri de lupi flămânzi care bântuie prin judetul Botosani
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.