Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0735/06.12.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

De obicei, oamenii se supără când sunt criticati, ironizati sau parodiati. Li se pare că defectele sau greselile lor sunt inventate, actiunile, cuvintele, ideile si intentiile lor interpretate sau exagerate într-un mod răuvoitor. Nu o dată mi s-a întâmplat si mie să simt si să cred astfel, lucru care nu m-a împiedicat, totusi, să-i zeflemisesc în continuare pe altii. Chiar si atunci când am tintit situatii izolate, a fost imposibil să nu afectez straturi psihologice mai profunde.
De exemplu, dacă spui cuiva că este prost îmbrăcat, nu te astepta ca el să înteleagă numai că hainele de pe el sunt asortate ca nuca în perete; va pricepe "exact" că îl acuzi de prost-gust, de lipsa simtului estetic, de penibilitate. Desigur, e părerea ta, iar el poate să ti-o întoarcă pe latineste, "de gustibus non est disputandum", sau pe româneste, putin mai obscen. Sau îti poate zâmbi superior, săgetat în inimă de remarca ta "nepoliticoasă", împingându-te cu un gest definitiv, ca pe o piesă de sah, în tabăra dusmanilor. Poate unul sau doi la o mie vor reflecta la felul în care sunt într-adevăr îmbrăcati, la motivul care te-a făcut să-i percepi astfel si la intentia care te-a determinat să le-o spui. Si, eventual, dacă e ceva de reconsiderat în privinta asta.
Nu mă refer în mod deosebit la emisiunile de televiziune sau articolele de ziar care din asta trăiesc, din pamflet, si care scot apă si din piatră seacă. Nu spun nici că laudele sau criticile trebuie luate ca atare. Suntem văzuti si perceputi în atâtea moduri diferite si contradictorii, încât, dacă am tine seama de toate, am deveni un colaj cel putin suprarealist. Problema este că nu ne lăsăm reflectati din afară pur si simplu, fără să-i filtrăm si să-i interpretăm si noi pe ceilalti. Lucru care duce la un fel de afazie a personalitătii, în care numai noi întelegem ce vrem să spunem, ce vrem să facem, ce vrem să arătam. Trăitul ăsta într-un fel de "butoi al lui Diogene", sperând ca oamenii să ne vadă "asa cum suntem", mi se pare o falsă abordare a vietii, personale si sociale. Fiindcă eu cred că "ceea ce suntem", dacă nu intrăm în sfera metafizicului, se bazează în fapt pe asumarea unor modele, experiente, tendinte, dorinte, rationamente si opinii anterioare.
Nu cred că e rău să primesti laude, cum nu e rău să primesti critici. Gresit mi se pare să ti le asumi fie prin acceptare, fie prin respingere, fără să le judeci cu întelepciune pe fiecare, pentru a actiona în directia în care tu vrei ca lucrurile să se schimbe sau să se îmbunătătească.
(Silvia Velea,
silvia_gh2002@yahoo.com )
 
Gând
Primeste critica oricui, dar rezervă-ti hotărârea.
(
William Shakespeare)
 
Imagine
 
Copiii spun lucruri trăsnite
Dragă Dumnezeu,
Pentru balul mascat vreau să mă îmbrac în drac. Nu-i bai, nu?
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
- Măi, copile, se plânge maică-ta că vorbeste cu tine si tu n-o asculti!
- Păi, să vezi, tăticule...
- Lasă scuzele, spune-mi cum de reusesti!
 
Raftul cu cărti
Psihopedagogia excelentei - aspecte metodologice privind identificarea copiilor supradotati [2004] de Marinela Dumitrescu
Descoperă învingătorul din tine [2007] de Chamalidis Makis
Factorul Fred - cum poate pasiunea pentru ceea ce faci să transforme obisnuitul în extraordinar [2007] de Mark Sanborn
Dincolo de ratiune. Nastere, moarte si transcendentă în psihoterapie [2007] de Stanislav Grof
Limbajul trupului - cum pot fi citite gândurile altora din gesturile lor (182 de ilustratii) [2002] de Allan Pease
 
Am învătat din filme
Presedintele este întotdeauna foarte atent cu altii si un bun vorbitor. Ca să nu mai pomenim că el este în stare să piloteze un avion de luptă, când este nevoie.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.